Uredništvo

 |  Politika

Žbogar / »Lahko smo idealisti, nismo pa naivni«

IZJAVA DNEVA

"Lahko smo idealisti, nismo pa naivni in seveda ne pričakujemo, da se bodo države po našem glavnem dogodku naenkrat streznile in bomo vsi začeli sodelovati. A vendarle mislim, da lahko odkrit pogovor med članicami pomaga k počasni streznitvi ali vsaj, da začnemo članice iskati skupne točke, kje smo lahko učinkoviti kot varnostni svet. Razprava Voditeljstvo za mir se tudi vklaplja v vrh za prihodnost, na katerem se bo OZN sama spraševala o svoji bodoči vlogi. Zadnje čase opažamo, da OZN tudi pri miru in varnosti odrivajo stran, da se vedno več konfliktov poskuša reševati bilateralno in se varnostni svet uporablja samo kot pečat, ki naknadno potrdi določene rešitve."

(Samuel Žbogar, predstavnik Slovenije v varnostnem svetu, o slovenskem predsedovanju in o tem, ali je varnostni svet še relevanten za svojo osnovno nalogo varovanja varnosti in miru na svetu; via Delo)

Samuel Žbogar

Samuel Žbogar
© UN

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.