Uredništvo

 |  Družba

»Samo zaposleni Romi so boljša garancija za boljšo prihodnost«

KOMENTAR DNEVA

"Prihajam iz okolja, ki je primer najboljše prakse – ne samo v slovenskem, ampak tudi v evropskem prostoru. Kaj se je zgodilo drugače, kot bi se moralo zgoditi tam, kjer ljudje še danes nimajo dostopa do pitne vode? Lokalna skupnost. Najprej je iz svojih pristojnosti vcepila norme družbenega sistema romski skupnosti, romska skupnost pa to v nadaljevanju razume kot pravila in postopek, kako se vključevati v širšo družbo. Leta 1962 je bil že postavljen vrtec, v tem vrtcu se je razvila generacija, ki je začela drugače razmišljati, ki ima drugačna pričakovanja. Paralelno se je zgodila vsa potrebna infrastruktura, da smo Romi lahko funkcionirali. Danes smo v romskem naselju Pušča izobraženi, zaposleni davkoplačevalci. Ko to troje združiš, vzpostaviš sobivanje."

"Samo zaposleni Romi so boljša garancija za boljšo prihodnost. Na jugovzhodu živi zelo mlada romska populacija. Če bo izostala iz izobraževalnega sistema in postala neizobražena, posledično brezposelna, se bo stopnja prejemanja socialnih transferjev podvojila, kar bo v tem primeru še zelo dobro, dočim se bo druga populacija ukvarjala s kriminalnimi posli. Seveda niti ena niti druga opcija ni sprejemljiva za družbo in državo. Zato je nujno vzpostaviti sistem, ki omogoča, da se romska skupnost lahko enakovredno integrira v prostor. In prostor je prva integracija vseh ostalih integracij."

(Predsednik foruma romskih svetnikov Darko Rudaš v oddaji Marcel na TV Slovenija o tem, kako Romom zagotoviti pitno vodo, razrešiti težavo lastništva in namembnosti zemljišč, na katerih bivajo, in jih bolje integrirati v večinsko prebivalstvo)

Darko Rudaš

Darko Rudaš
© Borut Peterlin

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.