Uredništvo

 |  Politika

Koga je Zahod ogrozil s to potezo?

IZJAVA DNEVA

"Zahodne zaveznice so si s to potezo sicer pripele kratkoročno humanitarno zmago, a dolgoročno so tako lastne državljane, živeče v Rusiji, kot tudi vse tiste ruske posameznike, ki so kritični do režima, naredili še bolj ranljive. Sedaj, ko je Kremelj videl, da sistem trgovanja v praksi deluje, so lahko tarče številni. Paralelno se namreč v Rusiji zaostruje kazenska zakonodaja, pri čemer postajajo sodišča povsem nepotreben privesek izvršni oblasti, da so lahko že mikro nakazila humanitarnim organizacijam za podporo žrtvam vojne v Ukrajini interpretirana kot veleizdaja s posledičnimi večdesetletnimi zapornimi kaznimi. Da o dvojnih državljanih in tujih novinarjih sploh ne govorimo: ti bodo na vrhu seznama ruskega režima pri nabiranju novega "sklada" zapornikov za vse morebitne izmenjave."

(Denis Mancevič, politolog in svetovalec o izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom; v kolumni za Večerovo prilogo V soboto)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.