Izak Košir

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Laibach in Nikolaj Pirnat: Unternehmen Barbarossa

Laibach in Nikolaj Pirnat: Unternehmen Barbarossa

Ausstellung! Laibach Kunst: Unternehmen Barbarossa, KiBela, Maribor

Do 05/10

Po nedavni razstavi v ljubljanski Galeriji Škuc, ki je vpogledala v zgodnjo vizualno produkcijo (1980 – 1984) in umetniški credo mednarodno priznane skupine Laibach, je ta v marborski KiBeli odprla razstavo, katere ime je navdihnila operacija Barbarosa. Tako je nacistična Nemčija leta 1941 poimenovala napad na Sovjetsko zvezo. Sovjetska zveza pa je leta 1979 vstopila v Afganistan, da bi oblastem pomagala v boju proti talibanom, ki so jih financirali Američani. Oba dogodka je imel Laibach v mislih, ko je črno-belo perorisbo z izbranimi motivi Nikolaja Pirnata sopostavil z v Afganistanu ročno izdelano preprogo in ustvaril »protivojno kompozijo«, »slovensko ’Guernico’«, na kateri »iz kaosa sijejo kot rdeči žarki«, pokaže pa tudi, da sta Zahod in Vzhod soodvisna in eden brez drugega ne moreta obstajati.

Šivi, Stara elektrarna, Ljubljana

Premiera 11/09 ob 20. uri

»Dejstvo, da se je nekdanja skupna država krvavo razklala po šivih, je povzročilo na tisoče novih šivov, ki jih – zavedno ali nezavedno – nosimo vsi.« Na tej premisi sloni predstava Damirja Avdića Šivi, katere premiera bo v sredo, 11. septembra, ponovitve pa sledijo 12., 14. in 15. septembra. Predstava je nastala v okviru projekta Moj dom, prav tako kot mednarodna konferenca Vojna in gledališče, ki se bo 12. in 13. septembra v ljubljanskem Kinu Šiška posvetila vojni, pregnanstvu in travmi ter umetnostnim odzivom nanje.

RotorMotor, Gala Hala, Ljubljana

07/09 ob 23.00

RotorMotor je eno odmevnejših imen v mlajši generaciji slovenskih elektronskih ustvarjalcev, ki je v postpandemičnem času premešalo karte na domači klubsko-festivalski sceni. Navezo, ki ustvarja na presečišču house, indie dance, trance in nu-disco žanrov, sestavljata Luka Lah, sicer tudi producent zasedbe Matter, in Nejc Pucko, nekdanji deskar na snegu, ustanovitelj znamke Lantern Collective ter klubskih serialk Panika in Nikola. V soboto se vračata na sedemurni glasbeni maraton v Gala Hali na ljubljanski Metelkovi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.