Matic Gorenc

 |  Mladina 36  |  Družba

Epilog izmišljenega migrantskega napada(?)

Meta Trček ostaja ravnateljica OŠ Brezovica

Ko se je novica o »napadu« razširila, jo je na omrežju X objavila Zala Tomašič, sedanja evropska poslanka iz stranke SDS, in zapisala, da je »na avtobusu v petek migrant napadel deklico in jo porezal … Sramota, kaj ste naredili iz Slovenije.« Objave ni zbrisala, četudi dogodka sploh ni bilo

Ko se je novica o »napadu« razširila, jo je na omrežju X objavila Zala Tomašič, sedanja evropska poslanka iz stranke SDS, in zapisala, da je »na avtobusu v petek migrant napadel deklico in jo porezal … Sramota, kaj ste naredili iz Slovenije.« Objave ni zbrisala, četudi dogodka sploh ni bilo
© Zala Tomašič, X

Poročali smo o »incidentu«, med katerim naj bi bil junija letos na ljubljanskem mestnem avtobusu migrant napadel osnovnošolko. Novica se je kot požar razširila po družbenih omrežjih, nato pa so o njej začeli pisati še mediji, politiki z desnega političnega pola pa so incident izrabili za podpihovanje strahu pred migranti v času evropskih volitev. A izkazalo se je, da se dogodek v resnici ni zgodil, policija je preiskavo julija končala. Ostalo pa je vprašanje, kdo je odgovoren za širjenje neresnice.

Domen Savič iz inštituta Državljan D je za nastali položaj okrivil Meto Trček, ravnateljico Osnovne šole Brezovica pri Ljubljani, kamor hodita osnovnošolki, vpleteni v »napad«. Trčkova je namreč po incidentu vsem staršem poslala obvestilo o dogodku, ki je nato prišlo v javnost. Svet šole je Savič pozval, naj jo razreši, proti njej pa je vložil tudi kazensko ovadbo zaradi spodbujanja sovraštva.

Svet šole, ki se je sestal 29. avgusta, je ravnateljico odločno podprl, o njeni razrešitvi niti ni glasoval. Po seji je pripravil še tiskovno konferenco. Na njej je Trčkova pojasnila zaporedje dogodkov. Incident se je zgodil v petek, 31. maja, še isti dan je mama ene izmed učenk o tem obvestila šolsko psihologinjo. Ta se je z dekletoma pogovorila v ponedeljek. »Mlajša je povedala, da je na avtobusu na poti domov stala v zadnjem delu in neznanemu moškemu pobrala list papirja, ki mu je padel. Moški jo je zgrabil za roko in jo z neznanim predmetom poškodoval po roki. Ko je roko vlekla stran, ji je pomagala starejša gospa, ob izstopu pa jima je moški sledil do doma,« je pripoved deklic povzela Trčkova. Še enkrat zapišimo, da je LPP potrdil, da se na mestnih avtobusih tak incident ni zgodil.

Naslednji dan, v torek, so na šoli pripravili sporočilo za starše, ki pa je nato hitro zakrožilo tudi širše. »Moje sporočilo je bilo namenjeno zgolj in samo staršem in ni bilo namenjeno nobeni delitvi širši javnosti, nobenemu obveščanju medijev,« je še poudarila ravnateljica in izrazila prepričanje, da ni odgovorna, če so ga starši pošiljali drugim ljudem. Poudarila je še, da je v obvestilu staršem domnevnega storilca opisala kot neznanega moškega in ne migranta. Ko se je izkazalo, da se dogodek ni zgodil, šola staršev o tem ni obvestila, Trčkova je pojasnila, da je bilo to po koncu šolskega leta.

Kristijan Musek Lešnik, predsednik šolskega sveta, je dodal: »Glede na to, da je bilo z lažno novico ravnateljici storjene kar nekaj škode, smo sprejeli še en sklep, in sicer da ravnateljico in šolo podpiramo v morebitnem iskanju pravnega zadoščenja.« To je verjetno usmerjeno proti Saviču.

Po sestanku sveta šole in tiskovni konferenci je Savič na policijo poslal predlog za umik ovadbe, ki jo je vložil. »Na seji sveta šole in tiskovni konferenci po njej sem namreč prejel informacije, ki jih nisem vedel ob podajanju ovadbe, in s katerimi sem ugotovil, da ravnateljica OŠ Brezovica pri Ljubljani Meta Trček ni bila odgovorna za pridržanje osumljenca niti ni bila avtorica trditev o napadu na avtobusu.«

»Ravnateljici se za vso morebitno škodo opravičujem,« je še dodal.

Meta Trček je namreč veliko govorila o tem, kako neprijetno je bilo dogajanje zanjo, prejemala je tudi sovražne komentarje. Manj sočutja je pokazala do migrantov, ki so prav tako žrtve sovražnosti, in to nenehno. Na vprašanje, ali obžaluje svojo nenamerno vlogo v razpihovanju sovražnosti do migrantov, je dejala, da se »počuti zlorabljeno«, ni pa izrazila sočutja s tistimi, ki jim je ta incident škodoval.

Ravnateljica morda res ni želela škodovati nikomur, a živimo v družbi sovraštva in moralne panike, kjer takšne zgodbe, pa četudi niso resnične, potrjujejo že vzpostavljene stereotipe o nevarnih tujcih. Jasno je tudi, kdo jih zavestno širi. Politika na čelu s slovensko desnico in SDS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.