Saša Eržen

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Hudo

Košarka z rumenjaki

Ločevanje delov jajca

Star francoski rek pravi, da ne moreš narediti omlete, ne da bi strl jajce. Posebej puhasta je spenjena omleta, pri kateri rumenjake in beljake po razbitju jajca razdvojimo ter stepemo ločeno. Lovljenje rumenjaka, ki ga želimo ločiti od jajčnega beljaka, zahteva nekaj spretnosti. Primitivci to počnejo z golimi rokami, s pomočjo polovic jajčne lupine, iz katerih postopoma izcejajo beljak, medtem ko vanje vedno znova prestrezajo rumenjak, ali rumenjak ujamejo kar v iztegnjeno dlan, beljaku pa pustijo, da jim spolzi med prsti. Razmah potrošništva je sicer za dotično opravilo prinesel kup pripomočkov. Med njimi je tudi dunk n’egg, kar v prostem prevodu pomeni »zabij jajce«, ki ga ponuja znamka igrivih kuhinjskih pripomočkov Ototo. Plastično orodje v obliki miniaturne košarkarske table s košem je treba nadeti na rob sklede in vsebino jajca stresti v koš, pri čemer beljak skozi mrežice odteče v skledo, rumenjak pa ostane ujet v mreži. Koš izpraznimo v drugo posodo, kjer bomo zbirali rumenjake, in nadaljujemo razbijanje jajc, če potrebujemo več kot eno. Zadetek v polno, kadar pri kuhi želimo pomoč otrok.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.