Izak Košir

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Kazimir in Karolina

Kazimir in Karolina
© arhiv MGL

Kazimir in Karolina, Mestno gledališče ljubljansko, Ljubljana

Premiera 19/09 ob 20. uri

Avstrijsko-madžarski pisatelj in dramatik Ödön von Horváth je dramo Kazimir in Karolina napisal na začetku tridesetih let 20. stoletja, zgolj leto dni pred prihodom Adolfa Hitlerja na oblast. Razpad Avstro-Ogrske, ekonomska kriza in izkušnja prve svetovne vojne so bili glavni vzrok, da so se po vsej Evropi okrepile nacionalistične težnje. Nosilci vzpona fašizma in nacizma so bili sicer mali ljudje, naveličani svojih eksistenčnih težav in pripravljeni zanje okriviti koga drugega. In prav njim se posveti drama, ki jo bodo v režiji Nine Rajić Kranjac v četrtek, 19. septembra, premierno uprizorili v Mestnem gledališču ljubljanskem. Dogajanje je umeščeno na prizorišče Oktoberfesta, slovite veselice v bavarski prestolnici, kjer se ljudje v želji po pobegu od vsakdanjih tegob bašejo s klobasami in lokajo pivo, dokler se med njimi ne vnamejo najnižje strasti.

Muca Copatarica, Kinodvor, Ljubljana

Premiera 14/09 ob 10. uri

V redno distribucijo prihaja film Muca Copatarica, animirana verzija kultne slovenske pravljice, ki letos praznuje 65 let obstoja. Film po pravljici Ele Peroci in ilustracijah Ančke Gošnik Godec je v produkciji produkcijske hiše Staragara nastal pod režijsko taktirko mednarodno uveljavljenega avtorja Roka Predina. Kratki animirani film bo na ogled v kinematografih po Sloveniji, premierno pa ga bodo v soboto, 14. septembra, zavrteli v ljubljanskem Kinodvoru.

Iva Tratnik: Totem in tatu, Galerija Y, Ljubljana

Do 04/11

Delo akademske slikarke Ive Tratnik ima arhaično, (psevdo)mitološko privlačnost. Razpeto je med skrajna pola življenja in smrti. To velja tudi za monumentalne slike, tapiserije in tekstilne skulpture na razstavi Totem in tatu (njen naslov je parafraza klasičnega Freudovega dela Totem in tabu) – te ustvarjajo razkošno organsko, plodno in obilno vzdušje, ki je hkrati v razkroju. Umetnica išče odgovor na naše temeljno nelagodje – biti človek. Oziroma biti ženska.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.