STA

 |  Kultura

Nocoj bo znan dobitnik Rožančeve nagrade

Slavnostna podelitev nagrade bo na Trubarjevi domačiji na Rašici v soboto, 21. septembra

Trubarjeva domačija na Rašici

Trubarjeva domačija na Rašici
© trubarjeva-domacija.si

V Cankarjevem domu bodo drevi po pogovoru z nominiranci za Rožančevo nagrado razglasili nagrajenca. V igri za nagrado so Andrej Blatnik z delom Knjige na poti in drugi eseji, Helena Koder s knjigo Krošnja z neznanimi sadeži, Nataša Kramberger z eseji Po vsej sili živ, Denis Poniž z Videnji in vedenji ter Tone Vrhovnik Straka s knjigo Si danes vzel tablete?

Dela je izbrala žirija, ki jo letos sestavljajo Barbara Pogačnik (predsednica), Aleš Berger, Ifigenija Simonović in Nada Šumi. Žirija je obravnavala 18 knjig esejev, ki so izšle med 1. julijem lani in 30. junijem letos. Članica letošnje žirije je bila tudi pred nedavnim umrla Manca Košir, ena od soustanoviteljic Rožančeve nagrade, ki je sodelovala pri obravnavanju knjig vse do zadnjih dni življenja, zato žirija letos simbolno še ohranja njen "prazni stol".

Zbirka esejev Andreja Blatnika Knjige na poti in drugi eseji, ki je lani izšla pri LUD Literatura, se naslanja na avtorjevo strokovno znanje; piše z zornega kota izjemnega poznavalca zakonitosti knjižnega trga, slovenskega in globalnega, ki se spreminjajo ali prilagajajo novim razmeram, zaradi česar tiskani mediji oklevajoče, a naglo prehajajo v digitalni okvir, piše v obrazložitvi nominacije.

Bogat esejistični prvenec scenaristke in režiserke Helene Koder Krošnja z neznanimi sadeži, izdan letos pri Mladinski knjigi, je delo osebnosti v zreli dobi človekovega življenja, "je krošnja, polna sadežev, ki nosijo imena neskončnih stvari: pisanje, materinščina, spomin; vse, kar vedno znova zori v literaturo", je zapisala žirija.

Nataša Kramberger bralca v organskem dihanju svoje pripovedi o sonaravnem kmetovanju v svetu iskanja produktivnosti in dobička popelje skozi calvinovski vrtinec pokrajin, zaznamovanih s podnebnimi spremembami, je o nominiram delu Po vsej sili živ, ki je izšel letos pri založbi Goga, zapisala žirija.

Knjigo esejev Videnja in vedenja Denisa Poniža, ki je izšla lani pri Slovenski matici, je po oceni žirije neomajna kritika sodobnega časa. Vprašanje eseja kot literarne zvrsti je avtor postavil ob avtobiografske in filozofsko-sociološke razmisleke o odnosu do življenja.

Knjiga Toneta Vrhovnika Strake Ali si danes vzel tablete?, ki je izšla lani pri društvu za vseživljenjsko pomoč Poglej, je zapisana v mejnem esejističnem žanru, pogumno, z misijo razumnega oporečnika in avtorjevo lastno izkušnjo pričuje o oblikah blodenj in norosti, je zapisala žirija.

Društvo Marjan Rožanc bo tokrat nagrado za najboljšo knjigo esejev v preteklem letu podelilo že dvaintridesetič. Pred nocojšnjim srečanjem z izbranimi esejistkami in esejisti v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu in razglasitvijo dobitnice ali dobitnika Rožančeve nagrade so v torek pred nekdanjo hišo družine Marjana Rožanca v Volčjem Gradu položili venec v pisateljev spomin, v Kulturnem domu v Volčjem Gradu pa je sledil pogovor z avtoricami in avtorji nominiranih knjig.

Slavnostna podelitev nagrade bo na Trubarjevi domačiji na Rašici v soboto, 21. septembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.