Uredništvo

 |  Politika

»Marta Kos je močno zaslužna, da je Gibanje Svoboda na volitvah zmagalo s takšno večino«

KOMENTAR DNEVA

"Izbor komisarskega kandidata je nekaj, česar si ne pusti vzeti nobena vladajoča koalicija v Evropski uniji. Slovenija tukaj ni izjema. Prvi poskus izbire komisarskega kandidata praviloma pripada največji vladni stranki, saj si vsaka hoče zagotoviti komisarsko mesto za svojo evropsko politično skupino. Tukaj kakšne posebne znanosti ni. Ljudska stranka ne bo favorizirala socialističnega kandidata, liberalci ne socialista in socialisti ne desničarja. Kljub temu je dobro, če so koalicijski partnerji vsaj vključeni v izbiro, da nad procesom izbire enega izmed najpomembnejših položajev, kar jih lahko na evropskem političnem parketu zasede Slovenec, ne bi obvisela senca dvoma."

"Pa seveda tudi tokrat visi. Prvenstveno zaradi tesnega odnosa med premierjem in podpredsednico stranke Marto Kos, ki je s svojimi nastopi v predvolilni kampanji močno zaslužna, da je Gibanje Svoboda ob velikem nezadovoljstvu z vlado Janeza Janše na volitvah zmagalo s takšno večino, kot je. Kosovi je Golob veliko dolžan, tudi zato, ker se zaradi širših interesov koalicije z njeno predsedniško kandidaturo na koncu ni izšlo. Zdaj se je Marti to poplačalo. Kot kaže, s precej netransparentnim dogovarjanjem s predsednico komisije Ursulo von der Leyen o Veselovi zamenjavi."

(Novinar Aleš Gaube o tem, da je Slovenija v Evropski komisiji končno dobila resor, ki ji je pisan na kožo; v Dnevnikovem komentarju)

Marta Kos

Marta Kos
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.