Stanka Prodnik

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Kdo Rosvite Pesek ne bi imel rad? 

So trenutki, ko Rosvito Pesek obožujemo. In ta teden smo jo kar malo objemali v mislih.

Voditeljica Rosvita Pesek, predsednik SDS Janez Janša in predsednik NSi Matej Tonin

Voditeljica Rosvita Pesek, predsednik SDS Janez Janša in predsednik NSi Matej Tonin
© TV Slovenija

Najprej je treba priznati, da je bil to razkošen teden za avtorico redne kritične televizijske rubrike. Začelo se je z najbolj ceneno Tarčo doslej, ki se je v slogu Franca Breznika oziroma Janeza Janše pognala iskat pismo Ursule von der Leyen, v katerem je sporočila premieru Robertu Golobu, da zavrača kandidata Tomaža Vesela. Delali so se, da pismo imajo. Morali smo gledati izmišljeno grafiko, ki naj bi bila pismo. Celo citat, ki ga niso imeli, so izpostavili. Naslednjič lahko povabijo tudi igralce namesto dejanskih politikov.

A kot pravimo, bil je razkošen teden. Končno smo na primer lahko gledali normalen pogovor s premierom, kjer avtorica (oziroma avtor) ni dokazovala, kako o vsem več in bolje ve. Tanja Gobec je namreč na prvem programu TV Slovenija postavljala vprašanja, iz katerih smo izvedeli, kaj dejansko misli premier Robert Golob. In to dejansko o vseh ključnih vprašanjih, pri čemer je bila ravno dovolj trda, da je premier na vprašanja odgovarjal premišljeno in resno. A seveda smo čakali nadaljevanje: pogovor s predsednikoma opozicijskih strank, Janezom Janšo iz SDS in Matejem Toninom iz Nove Slovenije. In točno smo vedeli, da nas čaka dober pogovor, saj ga bo vodila Rosvita Pesek. Dobro, dobro, res se ji je zgodilo nekaj, kar nas je spravilo v smeh. Zmotila se je namreč in ob vprašanju o Janševi vladi rekla »naša vlada«. Mar ni ljubek zdrs? Mar ni to najbolj iskren zdrs Rosvite Pesek v njeni dolgoletni karieri?

A naj vas ta zdrs nikar ne zavede. Rosvita Pesek je trdo prijela Janšo. In njena vprašanja so bila zelo jasna in na trenutke tako neizprosna, da je tudi Janša včasih potreboval deset sekund, da je po šoku izoblikoval umirjen odgovor, ne pa zatolkel novinarke. In zakaj ni storil tega? Ker si seveda ne upa. Vsakemu drugemu novinarju, tudi Jožetu Možini, bi to naredil. In zakaj ne Rosviti Pesek? Ker se je boji. Ker je namreč Rosvita Pesek v svoji predanosti Sloveniji nekako resnejša kot on. In je to pokazala tudi tokrat. Ker Rosviti Pesek pač ni prav, da iz notranjepolitičnih razlogov Slovenija na mednarodni ravni velja za nekakšno neresno republiko z roba balkanskega območja. In to je pokazala tudi tokrat. Kot mama sinu je Janši dala jasno vedeti, da se ji zdi igranje s sklicem odbora državnega zbora za evropske zadeve pač neresno. Eno so notranje politične igrice, a ko takole v tem imenu slaba luč pade na državo, takrat z Rosvito Pesek ni šale. Vse ima namreč svoje meje.

In Janša je to prekleto dobro vedel. Vedel je, da tistega, kar počne, Rosvita Pesek ne odobrava. A vedel je tudi, da je ne sme še bolj izzivati. Dobrohotno opozorilo, ki ga je slišal v njenih vprašanjih, je imelo namreč resnično materinski prizvok.

Tonin? Žal je v ponedeljek spet zamudil priložnost, da bi pokazal, da zmore več od Janše. Pa čeprav je imel res dobro priložnost. Pridno je sedel v njegovi senci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.