Izak Košir

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Freekind

Freekind
© Jani Ugrin

Freekind & Tschimy, Kino Šiška, Ljubljana

20/09 ob 20.00

Center urbane kulture Kino Šiška, ki se je izkazal kot eno naših najpomembnejših kulturnih prizorišč, zlasti koncertnih, obeležuje petnajstletnico delovanja. Ob tej priložnosti vabijo na dvojni koncert: najprej bo oder zavzel čislani kantavtor mlajše generacije Tschimy, ki je lani predstavil album Princ, za njim pa članici mednarodno prepoznavne hrvaško-slovenske neosoul zasedbe Freekind, Sara Ester Gredelj in Nino Korošak Serčič, ki je po lanskem izidu albuma Since Always And Forever koncertirala po Veliki Britaniji in na več velikih festivalih, prejela prestižno nagrado MME (Music Moves Europe) Award, njeni članici pa sta ustvarili tudi pesmi za samostojni projekt pevca V-ja, člana BTS, ene najbolj znanih južnokorejskih k-pop skupin.

Boris Beja: Brik Kolaps, Galerija »S«, Ljubljanski grad, Ljubljana

Do 03/11

Umetnik Boris Beja z novo razstavo nadaljuje in konceptualno razširi svoj projekt Plastik fantastik, ki ga je razvijal v zadnjem letu in prvič predstavil lani v Mestni galeriji Ljubljana. Svet je preplavljen z brezmejno nakopičenimi stvarmi, ki poganjajo krogotok posedovanja in odmetavanja dobrin in njihovih embalaž, Beja pa opozarja, da podobno počnemo tudi s človeškimi odnosi, ki se merijo po koristi in kratkočasju ter jih pogosto »zavržemo enako kot embalažo v zabojnike za smeti«. Kljub temu pa projekt ne sodi med projekte okoljskega aktivizma, ampak se ukvarja tudi z drugimi ravnmi materialnega sveta.

Blaž Mencinger, Orto bar, Ljubljana

27/09 ob 20. uri

Glasbenik Blaž Mencinger, ki ustvarja v širokem žanrskem spektru nostalgičnega indie-popa, bo predstavil svoj ravnokar izdani prvi dolgometražni album Delček srca, ki ga je ustvaril skupaj s producentom Gregorjem Bajcem (Kokosy, JBD). Po lanskem razprodanem nastopu v ljubljanski Rafineriji (Cukrarna), popevki tedna na Valu 202, sodelovanju z Vazzom in gostovanju na Izštekanih (3:rma), se na oder vrača v velikem slogu s polno zasedbo Mencarija. Novi album je sicer že na voljo za poslušanje na pretočnih platformah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.