Mojca Pišek  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 38  |  Kultura

»Urednica me je k pisanju za Guardian povabila, potem ko sem na nekem panelu žalila britanske in siceršnje neoliberalce«

Ana Schnabl, pisateljica in publicistka

© Luka Dakskobler

Ana Schnabl je tista slovenska pisateljica, publicistka in literarna kritičarka, ki piše redno kolumno za britanski dnevnik The Guardian, enega najpomembnejših tiskanih medijev na Zahodu. Od izida kratkoproznega prvenca Razvezani leta 2017, za katerega je prejela nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma, se je potrdila kot globok in izviren avtorski glas ter pomembna prezenca na slovenskem literarnem prizorišču. Uvodnemu dejanju sta sledila dva odmevna romana, Mojstrovina (2020) in Plima (2022), ki ponujata natančne in brezkompromisne uvide v človeško materijo ter medčloveške in družbene odnose. To ni ušlo žiriji za nagrado kresnik in lani je Plimo uvrstila v širši nabor nominiranih romanov. Ana Schnabl je redna gostja literarnih festivalov in rezidenc v tujini, njene knjige so prevedene v srbščino, nemščino in angleščino. Avtorica z novim romanom September, ki je ravnokar izšel pri založbi Beletrina, suvereno vstopa v polje problematike patriarhalnega nasilja s poudarkom na družinskem nasilju, konkretno na nasilju moža in očeta nad ženo in hčerjo.

Med pogovorom je natakarju s pladnja padla polna steklenička mineralne vode, se odbila od mize in klopi ter – nerazbita – pristala na tleh priljubljenega kamniškega letnega vrta. »No, pa imava uvodno anekdoto,« je prizor pokomentirala sogovornica, v literaturi in življenju vedno na preži za medbesedilno navezavo ali samoreferenčno šalo.

Zakaj družinsko nasilje ostaja tako velik del slovenske črne kronike? 

Gotovo tudi zato, ker je patriarhalno nasilje v naši družbi globoko zakoreninjeno. Razumeti ga je treba široko, torej kot nasilje moškega nad žensko, moškega nad moškim, ženske nad žensko, ženske nad moškim, ženske ali moškega nad transspolnimi osebami. Določata ga želja dominirati – nad telesi, nad čustvi, nad spoznavnimi zmožnostmi – in težnja po povečevanju dosega svoje moči oziroma nadzora. Ker sta želja po dominaciji in težnja po širjenju vgrajeni v temelje kapitalizma, je ravno patriarhalno nasilje njegov najboljši motor. Dokler torej ne bo spremembe družbenega, ekonomskega in političnega reda, bo patriarhalno nasilje ostalo del našega vsakdanjika. Najočitneje pa se iz dneva v dan kaže v družinskem oziroma intimnopartnerskem nasilju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.