Luka Volk

 |  Mladina 38  |  Politika

Vračanje kipov

Kdaj se bodo v Park Brdo vrnili kipi, ki jih je od tam odpeljal Jože Dežman?

Ministrica za kulturo Asta Vrečko z Žanjico in Kurirčkom

Ministrica za kulturo Asta Vrečko z Žanjico in Kurirčkom
© Ministrstvo za kulturo

Ko se je zadnja Janševa vlada pripravljala na predsedovanje Slovenije Svetu EU, so iz Parka Brdo pri Kranju, kjer so gostili visoke državniške obiske, začeli izginjati kipi iz zbirke NOB, med njimi tudi kip Josipa Broza - Tita. Osem kipov, ki so izginili iz parka, se je nato, v družbi še treh iz Poljč in Vile Bled, znašlo v novi postavitvi v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Po zamenjavi vlade je na kulturnem ministrstvu stekla revizija, ki je pokazala, da je sodelovanje med Marjanom Hribarjem, tedanjim direktorjem JGZ Brdo, in Jožetom Dežmanom, tedanjim direktorjem Muzeja novejše zgodovine Slovenije (danes Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije), pripeljalo do sklenitve več pogodb. Med njimi tudi pogodbe o neodplačnem prenosu premičnega premoženja na muzej, ki jo je revizorska hiša kasneje spoznala za nično, saj zanjo niso bili izpolnjeni zakonski pogoji.

»JGZ Brdo je nesporni lastnik zbirke kipov in je zanje dolžan skrbeti – in to ne glede na dogovore z muzejem o prenosu in uporabi umetniških del ali dogovore z občino Pivka in Parkom vojaške zgodovine o njihovi postavitvi v Pivki,« so pojasnili na ministrstvu. Po opravljenih strokovnih posvetih je bilo odločeno, da se bo zbirka vrnila na Brdo, po akcijskem načrtu, ki je bil v skladu s strategijo razvoja JGZ Brdo sprejet maja, pa bo še letos izpeljan javni razpis za ureditev parka, k njej pa naj bi sodil tudi načrt za umestitev kipov. Manjša neznanka sicer ostaja, ali bo tja prepeljan tudi kip Tita, ki je bil ves čas v lasti muzeja.

Lani sta bila v atelje restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) prepeljana dva kipa, Kurirček (Stane Keržič), ki je bil premeščen v Pivko, in pa Žanjica (Zdenko Kalin), ki je ostala na Brdu, saj zaradi motivike očitno ni bila tako »moteča«. Na obeh potekajo konservatorsko-restavratorski posegi, ki bodo predvidoma končani v drugi polovici prihodnjega leta, kipa pa naj bi se v Park Brdo vrnila aprila 2025. Posegi bodo v prihodnje izvedeni tudi na drugih delih iz zbirke. Tri kipe bo restavratorski center ZVKDS sprejel poleti 2025 in naj bi bili restavrirani leto kasneje, nato bodo z enako časovno dinamiko sledili še preostali kipi.

Od časa do časa se še vedno vendarle rad oglasi Jože Dežman, ki vztraja, da pri prenosu kipov v Pivko ni bilo nepravilnosti. Ali pa spusti kakšno »cvetko«, kot je ta, da je vračanje Tita na Brdo poskus poveličevanja diktature. »Če je potreba ministrice in vlade pogojena s kakšno versko vnemo, se pravi s civilno religijo titoizma, bi bilo le treba povedati, da je cerkev ločena od države v Sloveniji,« je denimo prejšnji konec tedna dejal v oddaji 24ur na POP TV.

Da je bil Dežmanov poseg s premikom kipov »politično motiviran, nestrokoven in netransparenten«, na to odgovarja kulturna ministrica Asta Vrečko. »Nekdanji direktor izkorišča vsako priložnost za svoj kulturni boj in pri tem ga podpira tudi slovenska skrajna desnica, ki je nedavno stranko Levica hotela celo prepovedati.« Kako in kje bodo kipi naposled postavljeni, »ni stvar političnih ali arbitrarnih osebnih odločitev, ampak izključno strokovne presoje«, še doda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.