Monika Weiss

 |  Mladina 38  |  Družba

Nekdanjemu novinarju Nova24TV pogojno pet mesecev zapora

Epilog članka o Ćosićevi vpletenosti v afero Fotopub 

Vuk Čosić

Vuk Čosić
© Borut Krajnc

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je pred dnevi končal kazenski postopek na podlagi zasebne tožbe digitalnega umetnika Vuka Ćosića zoper Luko Perša, ustanovitelja in urednika spletnega medija Prava, ki se je pred tem novinarsko (s)kalil na portalu Nova24TV.

Sodišče je toženega spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja obrekovanja in mu izreklo pet mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, naložilo pa mu je tudi objavo sodbe na portalu Prava in povračilo stroškov. Sodba je pravnomočna, saj se je toženi odrekel pritožbi.

Gre za epilog objave članka, ki se je 8. marca lani pojavil na portalu Prava – Odgovorno, a brez dlake na jeziku, Obveščevalni namig iz tujine: Vuk Čosić močno vpleten v afero FOTOPUB?! Čosićeva dejanja branila odvetnica Inštitut 8.marec?!.

Članek, sklicujoč se na »obveščevalni namig iz tujine«, Ćosića označi za pomagača Dušana Smodeja, zoper katerega tečejo postopki v tako imenovani aferi Fotopub, pri kateri gre za obtožbe o spolnem nasilju: »Mi smo dobili informacijo, da so v okolici avstrijskega Beljaka (Villach) Dušan Smodej in njegovi pomagači večkrat spolno zlorabljali dekleta, med njimi tudi mladoletnice.« Po objavi članka so iz Pravne mreže za varstvo demokracije sporočili, da so Ćosiću ponudili pomoč pri vložitvi pravnih sredstev zoper izdajatelja portala Prava PLP, novinarske storitve, Luko Perša, s. p., in odgovornega urednika Luko Perša ter da zasebno kazensko ter odškodninsko tožbo pripravljajo v sodelovanju z odvetniško pisarno Zakonjšek. »V primeru lažnih obdolžitev o vpletenosti v spolno nasilje in celo posilstva, pri čemer je celo v samem članku prostodušno zapisano, da v uredništvu nimajo nobenih materialnih dokazov, da je bil Vuk Ćosić vpleten v omenjena dejanja, menimo, da je kazensko pravo primerno sredstvo za sankcioniranje in ustavitev tovrstnih grobih in nizkotnih zlorab medijskega prostora. Očitanje spolnega nasilja ne sme postati orodje za obračunavanje, tako zaradi dejanskih žrtev spolnih napadov kot tudi zaradi tarč lažnih obdolžitev in njihovih družin,« so zapisali.

»To je prva faza sankcioniranja medijskega zločina,« je o epilogu tožbe dejal Ćosić, zdaj sledi civilna (odškodninska) tožba.

Po njegovem mnenju je treba pisanje Prave uvrstiti v širši val napadov, ali kot pravi »nacionalističnega divjanja«, ki ga je lani spomladi skrajno desna medijska mreža sprožila ob razglasitvi izidov natečaja za spominsko znamenje izbrisanim Ć pred »pokojnim« Rogom. V procesu na sodišču je na Perševo pobudo pričal le bloger, bivši pripadnik specialne enote Moris (»po poklicu geodetski tehnik«, kot navaja sodno gradivo) Mitja Kunstelj. A ta je večkrat ponovil, da nikakor ni vir omenjenega članka in da se je Perš v zvezi s člankom nanj obrnil šele po objavi, ko je bila tožba že vložena. Kunstlja je Perš sicer omenjal kot enega od treh virov, poleg širši javnosti neznanih Helene Bizjak, katere objave s Twitterja je brez zadržkov povzemal v članku, in Franca Kocjana Kocke.

Za pojasnila smo po elektronski pošti prosili tudi Luko Perša. Takole je odgovoril: »Razen odvetnika sem ostal sam. Žal v času trajanja postopka nista prišla pričat osebi Helena Bizjak in Franc Kocjan. Še posebej me je razočaral Franc Kocjan, ki je bil moj vir v več zgodbah in sem mu zelo zaupal, predstavljal se je kot dolgoletni poznavalec slovenske politične, gospodarske in kulturne scene. Predstavil se mi je tudi kot dolgoletni član Slovenske demokratske stranke.« Dodal je še: »Ker sem mu verjel, sem mu tudi posodil večji finančni znesek. Žal me je izigral, na moje klice in sporočila se ne odziva. Tako, da me je finančno uničil in vse kaže, da zdaj še pravno. Svojo odgovornost v tej zgodbi sprejmem.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.