Luka Volk

 |  Mladina 38  |  Politika

Bo vlada upoštevala voljo ljudstva?

Počitnic je konec

Volišče na majskem posvetovalnem referendumu

Volišče na majskem posvetovalnem referendumu
© Borut Krajnc

Pred začetkom parlamentarnih počitnic so se volivci odpravili ne samo na evropske volitve, temveč so imeli priložnost izraziti svojo voljo tudi na treh posvetovalnih referendumih. Na teh so se lahko opredelili do štirih referendumskih vprašanj: prvič, ali se strinjajo, da bi uvedli preferenčni glas na volitvah v državni zbor, drugič, ali se strinjajo, da bi bila v državi dopuščena gojenje in predelava konoplje v medicinske namene, tretjič, ali naj bosta dovoljena gojenje in posest konoplje za omejeno osebno rabo, in četrtič, ali bi v Sloveniji uvedli zakon, ki bi urejal pomoč pri prostovoljnem končanju življenja. Volivci so na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno. Počitnic je konec, od referendumov pa bodo kmalu minili štirje meseci.

Parlamentarne stranke so soglasje o spremembah volilnega sistema poskušale doseči že na julijskem koalicijskem vrhu. Izhodiščni predlog je predvideval uveljavitev neobveznega relativnega preferenčnega glasu, odpravo volilnih okrajev in uvedbo spolnih kvot, ki bi določale, da bi moral biti vsak spol na kandidatnih listah strank zastopan z najmanj 40 odstotki, v zgornji polovici liste pa bi veljal sistem »zadrge«, po katerem bi morali biti kandidati razporejeni izmenično po spolu.

Za uveljavitev sprememb volilnega sistema v koaliciji potrebujejo dvotretjinsko večino v državnem zboru. Na SDS ne morejo računati, bi pa zadostno podporo lahko našli pri Novi Sloveniji. Ta predlaga, da bi število volilnih enot z zdajšnjih osem povečali na 18, iz vsake pa bi volili po pet poslancev, s čimer bi se, pravijo v stranki, izognili pretirani »centralizaciji«. Ta sprememba bi pomenila povečanje števila poslancev za dva, z 90 na 92. V koaliciji večjih zadržkov do povečanja števila volilnih enot ni, vprašanje je samo, za koliko, podrobnosti iz snovanja predloga pa so še stvar pogovora.

Premiki se dogajajo tudi pri legalizaciji konoplje. Metka Paragi, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, je na začetku tedna napovedala, da bo nova zakonodaja, ki bo uredila področji gojenja in predelave konoplje za medicinske namene ter gojenja in posesti za osebno rabo, pripravljena do konca leta. Bi šla Slovenija lahko po poti Nemčije, ki je aprila postala prva večja evropska država, kjer so raba, posest, gojenje doma (do tri rastline) in prodaja (v državnih nepridobitnih ustanovah) konoplje v rekreativne namene legalni za odrasle osebe?

»S tem ko bo vlada celostno uredila področje rabe konoplje v medicinske namene, bo slovenskim bolnikom omogočila lažji in boljši dostop do tovrstne terapije. Trenutno je Slovenija zaradi prepovedi gojenja konoplje odvisna od uvoza teh izdelkov, to pa omejuje dostopnost zdravljenja in povečuje stroške.«

Kabinet predsednika vlade

»S tem ko bo vlada celostno uredila področje rabe konoplje v medicinske namene, bo slovenskim bolnikom omogočila lažji in boljši dostop do tovrstne terapije. Trenutno je Slovenija zaradi prepovedi gojenja konoplje odvisna od uvoza teh izdelkov, to pa omejuje dostopnost zdravljenja in povečuje stroške,« so pojasnili v kabinetu predsednika vlade. »Gojenja in predelave za prosto rabo ne razumemo kot konkurenčno prednost, saj ni namen spodbujanje rabe in sprostitev prometa, pač pa je namen celovita regulacija, ki bo zagotovila nadzor nad prometom, predelavo in rabo konoplje ter vzpostavila ustrezne mehanizme, s katerimi bomo preprečili njeno nezakonito rabo, predvsem pri mladoletnikih.«

Koalicijske stranke so oblikovale tudi delovno skupino, ki pripravlja predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pri tem naj bi se koalicija pretežno naslanjala na predlog, ki so ga pripravili v Srebrni niti. Predlog zakona z nekaj popravki in spremembami bi bil lahko javnosti predstavljen že prihodnji mesec. Po napovedih, ki so v preteklosti prihajale iz opozicije, bi takšen zakon lahko po sprejetju čakala še ustavna presoja ali poskus zavrnitvenega referenduma.

Vladna koalicija se je prejšnji teden na sestanku koalicijskih strank na Brdu pri Kranju hvalila, da ji je uspelo doslej uresničiti že več kot četrtino zavez iz koalicijske pogodbe. Se bo podvizala in poskušala v tem mandatu uresničiti še voljo ljudstva?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.