Izak Košir

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Prizor s protestov 2020–2022

Prizor s protestov 2020–2022
© Borut Krajnc

Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020–2022, Galerija Jakopič, Ljubljana

01/10—26/01

V času, ko je svet prizadela pandemija covid-19, so družbena gibanja v Sloveniji kot odgovor na posledice vladnih ukrepov in hkrati v znak nezadovoljstva s političnim stanjem, ki je naglo krnil demokracijo, zavzela držo, izrazito angažirano proti sistemom moči ter podkrepljeno s številnimi protesti in drugimi oblikami aktivizma. Kljub zahtevnim delovnim razmeram so fotografi dosledno dokumentirali več kot 170 dogodkov v prestolnici in drugod po državi. V Galeriji Jakopič se jim zdaj poklanjajo z obsežno razstavo, na kateri je na ogled 250 fotografij, ki jih je ustvarilo 38 fotografov in fotografinj.

9. Festival Indigo, Cukrarna, Ljubljana

02/10—04/10

Festival Indigo, ki napoveduje sodobne trende v umetnosti, oblikovanju in filozofiji, bo letos z mešanico koncertov, razprav in predavanj potekal pod sloganom Vzporedni svetovi – Vzporedni čas. Zvesti ostajajo pogovorom z vidnimi filozofi: minister Luka Mesec bo vodil pogovor z največjo mednarodno zvezdo med slovenskimi filozofi Slavojem Žižkom, njegov cenjeni kolega, filozof Mladen Dolar, pa bo vodil pogovor s francoskim filozofom in muzikologom Petrom Szendyjem. Poskrbljeno bo tudi za pogovore o oblikovanju ter raznoliko glasbo – med drugim bodo nastopili britanski producent in avtor Iglooghost, slovenski underground DJ Gabi98 in Olof Dreijer, ki smo ga najbolj poznali kot člana švedske skupine The Knife.

Za Palestino!, Big Nose Ent., Tavčarjeva ulica 11, Ljubljana

04/10 ob 17. uri

Leto dni po začetku zadnjega, še zmeraj trajajočega vala brutalnega nasilja nad Palestinci se bodo zbirala sredstva za pomoč žrtvam izraelskega nasilja v Gazi. Na dogodku boste lahko kupili majice, zgoščenke, vinilke, nalepke ali preprosto darovali denar. Vsi prispevki bodo nakazani organizaciji MAP (Medical Aid for Palestine) in neposredno prebivalcem Gaze. Nastopilo bo tudi kar nekaj glasbenikov oziroma didžejev, med drugim Sahareya, Žena, Zlatko, Murat, Fejzo, SunnySun in Borka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.