Vesna Teržan

 |  Mladina 39  |  Družba  |  Intervju

»Čas je, da se odločevalci prebudijo«

Apolonija Simon, slikarka in ravnateljica Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani

Apolonija Simon, ravnateljica SŠOF se bori za pravico šole, za njene dijake in dijakinje, za profesorje in profesorice, da bi lahko nadaljevali pouk v Križankah.

Apolonija Simon, ravnateljica SŠOF se bori za pravico šole, za njene dijake in dijakinje, za profesorje in profesorice, da bi lahko nadaljevali pouk v Križankah.
© Borut Krajnc

Začelo se je novo šolsko leto in Srednja šola za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) še vedno domuje v Križankah, pa četudi jo že kar nekaj let želijo izseliti, a ne vedo prav dobro, kam. Je že res, da bi glede na nove učne programe potrebovala več delovnih prostorov in učilnic, kot jih ponuja tisti del Križank, ki SŠOF pripada že od ustanovitve. Vendar je za šolo, kakor je povedala ravnateljica Apolonija Simon, izrednega pomena, da ostane v Križankah in pridobi ustrezne dodatne prostore le na eni dodatni lokaciji. Bi bila to za ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in za Mestno občino Ljubljana (MOL) res tako nemogoča naloga?

Apolonija Simon je po izobrazbi akademska slikarka, na SŠOF že 25 let poučuje risanje in slikanje, pred dvema letoma pa je prevzela vodenje šole. Na položaju ravnateljice se je dobro seznanila z velikimi težavami SŠOF in Križank. Ali bodo Križanke preživele obdobje neoliberalizma in ostale javni prostor ali pa bodo postale nejavni prostor, namenjen elitam? Apolonija Simon se bori za pravico SŠOF, za njene dijake in dijakinje, za profesorje in profesorice, da bi lahko nadaljevali pouk v Križankah, v prostorih, prepojenih z zgodovino in prav zato navdihujočih za mlade generacije. Navsezadnje pa bo SŠOF leta 2026 praznovala 80 let obstoja in delovanja v Križankah.

Od leta 2022 ste ravnateljica SŠOF, s tem pa ste prevzeli težak nahrbtnik. Križanke imajo status kulturne dediščine, znotraj tega arhitekturnega kompleksa je do nedavnega šola razmeroma složno sobivala s Festivalom Ljubljana. V zadnjih letih pa se je to razmerje močno skrhalo. Zakaj? 

Spor se je začel, ko je spomladi 2016 aprilski sneg močno poškodoval pomično streho letnega gledališča. Ob rekonstrukciji strehe se je izkazalo, da ostrešje stavbe, ki jo v celoti uporablja naša šola, ponovnega vpenjanja pomične strehe ne bi več preneslo. Že takrat Festival Ljubljana ni skrival želje po prevzemu celotnih Križank. Direktor Festivala Ljubljana pa je 2. julija 2021 v oddaji Odmevi povedal: ‘Delamo na tem, da se izseli Šola za oblikovanje in fotografijo, tako da bomo lahko v celoti prevzeli ves kompleks in ga obnovili, kot se spodobi.’ Vse tovrstne izjave in hkrati neodzivnost ministrstva za vzgojo in izobraževanje me močno skrbijo, saj je edino domovanje naše šole v Križankah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.