Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Moja najljubša torta

Grenko-sladka zgodba o romanci v poznih letih 

V Kinodvoru bo od 2. oktobra na ogled film Moja najljubša torta, ki sta ga režirala Maryam Moghaddam in Behtash Sanaeeha. Grenko-sladka zgodba o romanci v poznih letih s toplino in humorjem prikazuje življenje Irank za zaprtimi vrati. 

70-letna Mahin živi sama v Teheranu, odkar ji je umrl mož in je hči odšla v Evropo. Nekega popoldneva jo čaj s prijatelji spodbudi, da prekine svojo samotarsko rutino in oživi svoje ljubezensko življenje. Toda ko Mahin svoje srce odpre novi ljubezni, se tisto, kar se začne kot nepričakovano srečanje, hitro razvije v nepredvidljiv, nepozaben večer.

"Iranke se že vrsto let borijo proti nepravičnim zakonom, kot je obvezna nošnja hidžaba. Odnosi z nasprotnim spolom so ves čas pod strogim nadzorom. Situacija se še bolj zaplete, ko se ženska odloči živeti sama kot na primer naša junakinja Mahin.  Moja najljubša torta pripoveduje o ženski, ki skuša ohraniti neodvisnost v tradicionalni družbi. Mahin se mora soočati z očitki in grožnjami religiozne in mizogine širše družbe. Njene osnovne svoboščine omejujejo zakoni, naperjeni proti ženskam," sta zapisala režiserja.

Film se dogaja v času, ko so Iranke stopile v prve vrste boja za družbene spremembe, tri mesece pred začetkom gibanja Ženske, življenje, svoboda. "Ravno smo začeli s snemanjem, ko so ubili Mahso Gino Amini. Dogodek je vso našo ekipo globoko pretresel in v takšnem psihičnem stanju ni bilo lahko nadaljevati z delom. To so bili strašni dnevi. Snemati smo morali kolikor mogoče na skrivaj. Dela nismo hoteli prekiniti, hkrati pa nismo mogli prezreti dogajanja na ulicah. Bilo je težko, a smo se vsi strinjali, da moramo film dokončati – film, ki slavi ženske, življenje in svobodo," sta še zapisala režiserja.

Maryam Moghaddam se je rodila v Teheranu in diplomirala na šoli za uprizoritvene umetnosti v Göteborgu. Igrala je v različnih švedskih gledališčih in nastopila v več iranskih filmih, med drugim v Zagrnjeni zavesi Jafarja Panahija in Kambuzie Partovija.

Behtash Sanaeeha se je rodil v Širazu. Njegov prvi celovečerec Ehtemal-e baran-e asidi (2015) so predvajali na več kot tridesetih mednarodnih festivalih.

Njuno sodelovanje se je začelo leta 2015, ko se je Maryam Moghaddam kot soscenaristka podpisala pod Sanaeehov prvenec. Leta 2021 sta skupaj zrežirala film Balada o beli kravi (Ghasideyeh gave sefid), ki sta ga predstavila v tekmovalnem programu Berlinala.

Rqz12iwYBUE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.