Izak Košir

 |  Mladina 40  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Kje mi živimo

Kje mi živimo
© Matej Povše

Kje mi živimo, Nova pošta, Ljubljana

Premiera 05/10 ob 19. uri

Čeprav je stanovanjska problematika tesno povezana s temeljno (ne)gotovostjo človekovega bivanja, njegovim vsakdanjim življenjem in torej tudi s pripadnostjo in vključenostjo v skupnost in širšo družbo, je pogosto predstavljena zgolj kot statistika. Avtorski projekt Kje mi živimo, ki je v režiji Bora Ravbarja nastal v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Melara, pa se osredotoči na konkretne zgodbe in izkušnje ter prek njih razkrije mehanizem prostega trga, kjer je stanovanje le še sredstvo za kopičenje premoženja. Zbirno mesto je pri gledališki blagajni Mladinskega, ponovitve pa sledijo 7., 9. 10., 11. in 21. oktobra.

Mesto žensk, Ljubljana, Maribor & Celje

04/10—13/10

Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk, ki združuje izjemne ženske z vsega sveta, bo letos potekal že tridesetič, do zdaj pa je gostil več kot tisoč domačih in tujih umetnic ter kolektivov. Letošnja izdaja odpira temo sestrstva, ki presega razlike. V Galeriji ŠKUC bo denimo v petek, 4. oktobra, ob 19. uri odprtje razstave Katarine Jazbec z naslovom Sanjamo skupaj, v Kinodvoru bo v nedeljo, 6. oktobra, ob 11. uri predvajan film Reas, ki govori o aretaciji trans moškega, ki nato v zaporu ustanovi rock bend, v Španskih borcih pa bo večkrat na sporedu plesni performans Tri četrt človeka. Več na mestozensk.org.

Janko Lorenci: Kam zrejo, kam grejo?, Vodni stolp, Maribor

08/10 – 05/11

Janko Lorenci je predvsem novinar, dolga leta je delal na Delu, trinajst let urejal Sobotno prilogo, zadnja leta je Mladinin kolumnist, piše o političnih in družbenih pojavih. Po malem je tudi pisatelj, najraje od vsega pa – sicer pravnik brez akademske slikarske izobrazbe – slika in riše. Kot je zapisala kustosinja razstave Milojka Kline, je Lorenci »razgledan avtor, ki potuje skozi starogrške teme, svetopisemske zgodbe in dragocena izročila starejše ter sodobne umetnosti«, njegovo slikarsko vzdušje pa je »skrivnostno melanholično, pretkano z občutji osamljenosti, zaskrbljenosti in ogroženosti«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.