Stanka Prodnik

 |  Mladina 41  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Če ne Gregorič, kdo potem?

Kako je mogoče, da ne želijo slišati glasu enega največjih strokovnjakov za jedrsko varnost in energijo na svetu(!)

Voditeljica Tanja Gobec ter poslanec in strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič v oddaji Politično

Voditeljica Tanja Gobec ter poslanec in strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič v oddaji Politično
© TV Slovenija

Del javnosti je premlad, drugi del pa malce pozablja – kar je v poplavi vseh obveznosti in informacij, ki jih imamo ljudje, popolnoma normalno. A kdo je še Miroslav Gregorič, danes poslanec Svobode, ki opozarja, da gremo na slab način v projekt nove jedrske elektrarne? Za začetek: diplomiral je na energetski smeri Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, magistriral pa na ameriški Oregon State University na temo prenosa toplote in snovi. Nato je kot raziskovalec delal na Institutu Jožef Stefan (IJS) na področju jedrske varnosti ter zatem vodil slovensko upravo za jedrsko varnost – kar dvanajst let. Od 1998 je bil dve leti predsednik sveta guvernerjev Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE). Leta 2002 je v Iraku postal vodja misije Združenih narodov, ki je tam iskala orožje za množično uničenje, do leta 2011 pa je vodil pisarno za jedrsko varovanje na mednarodni agenciji za atomsko energijo. Z drugimi besedami: poleg Danila Türka je Miroslav Gregorič človek, ki je bil v zadnjih 30 letih zaradi svojega znanja najvišje uvrščen v mednarodnih institucijah – in tja ni prišel na predlog Slovenije, ampak so ga te institucije oziroma njihove vodilne ekipe izbrale zaradi strokovnosti. V državnem zboru imamo poslanca, ki bi moral biti moralna in politična avtoriteta, priznana pri vseh političnih listah. Še več: v državnem zboru imamo človeka, ki je na področju jedrske energije in varnosti taka avtoriteta, da bi morali vsi postopki obstati, če bi izrazil že minimalen dvom. Ampak ne – seveda v Sloveniji ne gre tako.

V Sloveniji ga je že lastna stranka – Gibanje Svoboda – nemudoma nehala poslušati, ko je rekel, naj ustavijo konje in naj ne rinejo z glavo skozi zid (seveda ne tako prostaško), ker nimajo ne dovolj podatkov ne analiz alternativ. A tako se lotevamo v Sloveniji velikih projektov. Ko gre za jedrsko energijo, Gibanje Svoboda raje izbere influenserje kot strokovnjake. Skupaj z ostalimi strankami seveda. Ker se vsem brki mastijo že ob misli, da nas čaka veliki infrastrukturni projekt, pri katerem bo vsak lahko pristavil svojo drobno ročico in jo razprl. Poslov bo, da se bodo ognjemeti delali! In v tej situaciji je treba vsakogar, ki reče, da potrebujemo malce več resnosti in realizma, prikazati kot godrnjavega starčka ali pa norega razvajenega okoljeljubca iz centra Ljubljane, ki ne razume in ne bo nikoli razumel, kaj je res svet.

In zato je bilo naravnost odlično, da je Tanja Gobec gostila v oddaji Politično zgolj Miroslava Gregoriča. Kako preprosto nam je vse povedal! Da na primer današnji navdušenci nad milijardnim projektom obljubljajo ceno elektrike iz nove nuklearke med 40 in 50 evri na kilovat, a kaj ko iz stare in že zdavnaj odplačane skupaj s stroški razgradnje danes kilovat stane 56 evrov. Je sploh treba še kaj dodati?? Kdo nas vodi za nos? Kdo brije norce iz nas?

Ampak Gregorič je gospod. Nobenih velikih besed in obtoževanj. »Vemo premalo, da bi lahko šli na referendum. In nekateri podatki niso pravi.« Ni rekel, da kdo laže.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.