Izak Košir

 |  Mladina 41  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Kdo to poje Sizifa, 1997

Kdo to poje Sizifa, 1997
© Tone Stojko/SLOG

Tone Stojko: Gledališka fotografija, Slovenski gledališki inštitut, Ljubljana

Do 30/11

Razstavo fotografij, ki jih je v petih desetletjih spremljanja domače gledališke produkcije ustvaril Tone Stojko, je gostil letošnji Festival Borštnikovo srečanje v Mariboru, zdaj pa se je preselila v prostore Slovenskega gledališkega inštituta v Ljubljani, kjer bo sicer na ogled le drobec vseh Stojkovih gledaliških fotografij, ustvarjenih med letoma 1969 in 2016. Celoten opus obsega več kot 310 tisoč fotografij, zato razstavo spremlja izid obsežne elektronske knjige, ki jo je Stojko – tako kot razstavo – posvetil režiserju Dušanu Jovanoviću (na fotografiji je prizor iz njegove predstave Kdo to poje Sizifa, premierno uprizorjene 21. januarja 1997 v ljubljanski Drami).

Otroci sonca, SNG Drama Ljubljana, Litostrojska cesta 56, Ljubljana

Premiera 12/10

Kolektiv SNG Drama Ljubljana v času celovite prenove matičnega gledališča ustvarja v nadomestnih prostorih in po prvi premieri na novem malem odru je čas še za prvo premiero na velikem, kjer bodo uprizorili predstavo Otroci sonca v režiji Paola Magellija. Maksim Gorki je besedilo napisal, ko je bil leta 1905 zaradi sodelovanja v socialdemokratskem revolucionarnem gibanju zaprt, in k temu, da so ga izpustili, je pripomogel Čehov s protestnim izstopom iz akademije umetnosti. Ponovitve sledijo med 14. in 19. oktobrom.

11. mednarodni festival stripa Tinta, več prizorišč, Ljubljana

Do 13/10

V Ljubljani poteka 11. festival Tinta, ki v ospredje postavlja stripovske ustvarjalke. Osrednje gostje so tri priznane stripovske ustvarjalke, katerih dela so prevedena tudi v slovenščino, Nina Bunjevac, Anna Haifisch in Noémie Marsily, v goste pa prihajata še risar Gregory Panaccione in stripovski scenarist Wilfrid Lupano. Obiskovalci sicer lahko na osmih lokacijah izbirajo med več kot 20 prireditvami, od razstav, delavnic, predavanj do okroglih miz, letošnji festival pa zaznamujeta tudi dve novosti – prva mednarodna rezidenca ter sodelovanje v evropskem projektu, osredotočenem na žensko moč v stripu. Več na tinta.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.