Borut Mekina

 |  Mladina 41  |  Družba

Pozitivni učinki odprave dopolnilnega zavarovanja

Zdravstvo v plusu

Vlada je ukinila dopolnilno zavarovanje, uvedla zdravstveni prispevek, ki pa mora zdaj postati pravičnejši

Vlada je ukinila dopolnilno zavarovanje, uvedla zdravstveni prispevek, ki pa mora zdaj postati pravičnejši
© Luka Dakskobler

Ko je koalicija napovedala odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je v komercialnih zavarovalnicah završalo – do konca leta 2023 naj bi zaradi tega »v zdravstvenem sistemu primanjkovalo najmanj 200 milijonov evrov, glede na projekcije pa se bo znesek v prihodnjih letih zgolj povečeval,« so takrat sporočili iz zavarovalnic.

Za odpravo se je koalicija odločila po odločitvi komercialnih zdravstvenih zavarovalnic, da premije dopolnilnega zavarovanja zvišajo s 35 evrov na 45. Vlada je znesek zamrznila in napovedala uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka, ki ga od začetka letošnjega leta zbira javna zdravstvena zavarovalnica (ZZZS).

Tudi opozicija se je večkrat obregnila ob ta ukrep, še najbolj NSi, v kateri so kadrovsko povezani z Vzajemno. Vlada je v proračunu za vsak primer ob projektu odprave dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja rezervirala 240 milijonov evrov, hkrati pa je trem komercialnim zavarovalnicam morala plačati še 33,5 milijona evrov razlike, ki naj bi pri njihovem poslovanju nastala v drugi polovici leta 2023, ker niso mogle zvišati premije dopolnilnega zavarovanja.

Leta in leta je marsikdo zahteval odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ker smo z njim vsako leto izgubili več kot 50 milijonov evrov. Leta 2019 so tri komercialne zavarovalnice s položnicami zbrale 612 milijonov evrov, dejansko pa so bolnišnicam plačale 514 milijonov. Z razliko so krile administrativne stroške. Leta 2022 so te zavarovalnice zbrale 677 milijonov evrov, bolnišnicam pa so plačale 626 milijonov evrov, ostalo jim je 55 milijonov evrov. Lansko leto izstopa, predvsem v drugi polovici. Ko so zasebne zavarovalnice že vedele, da bo dopolnilno zavarovanje odpravljeno, so njihovi izdatki eksplodirali, to je bil edini čas v dolgih letih, ko so komercialne zavarovalnice v zdravstvo vplačale več, kot so prejele premij. Zato jim je država plačala razliko.

Dopolnilnega zavarovanja ni več, od januarja plačujemo obvezni prispevek in iz podatkov lahko razberemo, da je odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pozitivno vplivala na javno zdravstveno blagajno. V prvih osmih mesecih lanskega leta je ZZZS imela 67 milijonov evrov minusa. V prvih osmih mesecih letošnjega leta pa 80 milijonov evrov. Ta presežek je nastal tudi zaradi odprave dopolnilnega zavarovanja. Iz ZZZS so odgovorili, da so ob sprejetju finančnega načrta ocenili, da bodo prihodki iz novega obveznega zdravstvenega prispevka znašali 620,9 milijona evrov, v najnovejši projekciji pa ocenjujejo, da bodo ti prihodki 635,5 milijona evrov. A še bolj optimistični so na zdravstvenem ministrstvu, tam namreč pričakujejo, da bomo na koncu leta z obveznim prispevkom zbrali kar 677 milijonov evrov.

To je rekordna vrednost. Še nikoli doslej, odkar smo za dopolnilno zavarovanje plačevali po 35 evrov, ni iz tega vira do bolnišnic prišlo toliko denarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.