Peter Petrovčič

 |  Mladina 41  |  Družba

Romi pretepli vojake

Incident? Zarota? Nič od tega? 

Poslanka SDS Anja Bah Žibert

Poslanka SDS Anja Bah Žibert
© SDS.si / DZ RS

»Romi pretekli teden pretepli več pripadnikov Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki. @policija_si in @Slovenskavojska, zakaj javnost ni obveščena o tem, da so se Romi spravili tudi na vojake in pri tem uporabili celo solzivec za živali?! Ste storilce ujeli? Ste sprožili postopke? Kdo je odgovoren za prikrivanje informacij?! Sledi poslansko vprašanje …« Tole je pred dnevi na družabnem omrežju X zapisala poslanka SDS Anja Bah Žibert in kmalu na to temo zares vložila poslansko vprašanje.

V njem trdi, da policija in vojska skrivata ta dogodek, kot je običajno, kadar so vpleteni Romi, in se sprašuje, zakaj zanje ne veljajo enaka pravila in isti zakoni kot za vse druge. Poslansko vprašanje je sicer sestavljeno iz več podvprašanj. Pomagajmo poslanki do odgovorov, da ne bo preveč nestrpno čakala termina za odgovore na poslanska vprašanja, ki je na vrsti le od časa do časa.

Poslanko najprej zanima: »Ali drži omenjena informacija o napadu skupine Romov na pripadnike Slovenske vojske, ki se je zgodil v četrtek, 19. septembra 2024, v Cerkljah ob Krki?« Da. In ne. Ni namreč povsem jasno, ali so bili v incident res vpleteni Romi, tudi sicer je težko presojati o posameznikovi narodni pripadnosti. Nikakor pa ne drži, da so bili vpleteni pripadniki vojske. Vsaj ne tako, kot želi to predstaviti poslanka. Ti so se namreč v svojem prostem času in v civilnih oblačilih znašli v enem izmed lokalov v okolici vojašnice in se zapletli v spor z nekaterimi drugimi obiskovalci. Zanima jo tudi: »Koliko pripadnikov Slovenske vojske je bilo pri tem poškodovanih?« V vojski pravijo, da nobeden.

Zgroženo vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert

Zgroženo vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert
© X, Anja Bah Žibert

Na njeno vprašanje, »kdaj je bila s tem dogodkom seznanjena Slovenska vojska in kdaj policija«, pa je odgovor takle. Vojska je bila o tem obveščena, ko so se »vojaki« vrnili v vojašnico, policija pa odgovarja: »Policisti PP Brežice so že pred dnevi natančno preverjali okoliščine domnevne kršitve oziroma kaznivega dejanja, ki naj bi se zgodilo na območju Cerkelj ob Krki. Intenzivno so zbirali obvestila, na širšem območju so opravili številne razgovore z osebami, ki bi lahko o dogodku karkoli vedele, vendar do tega trenutka morebitne kršitve ali kaznivega dejanja niso potrdili. Prav tako nas s tem niso seznanili morebitni oškodovanci.«

Na poslankini vprašanji, »ali so napadalce na pripadnike Slovenske vojske« pristojni organi »ujeli«, zoper njih »izvedli postopke in v kateri fazi ti postopki so«, pa je odgovor nikalen. Kot tudi na vprašanji »Zakaj s tem ni bila seznanjena javnost?« in »Kdo je odgovoren za prikrivanje informacij?«. Javnost ni bila seznanjena, ker običajno ni, kadar se v lokalu spre nekaj ljudi in nobeden od sprtih ne poda prijave na policijo. Pa tudi, če jo poda, javnost navadno s tem ni seznanjena. Ni bilo namreč kaj prikriti oziroma kot so sporočili iz vojske, je šlo za dogodek, »v katerem nihče ni bil poškodovan, ki se je zgodil zunaj vojašnice in zunaj delovnega časa pripadnikov, ki so bili v civilnih oblačilih. Ocenjujemo, da so naši pripadniki s preudarnim ravnanjem preprečili eskalacijo nasilja.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.