Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Družina

Pretresljiv in globoko oseben avtobiografski dokumentarec o ženski, ki je bila žrtev incesta, zdaj pa skuša razumeti, kako s to resničnostjo živi njena družina

V Kinodvoru bo, 13. oktobra ob 11.00 v okviru festivala Mesto žensk na ogled film Družina. Režijski prvenec pisateljice Christine Angot je pretresljiv, radikalen in globoko oseben avtobiografski dokumentarec o ženski, ki je bila žrtev incesta, zdaj pa skuša razumeti, kako s to resničnostjo živi njena družina.

Francoska pisateljica Christine Angot odpotuje v Strasbourg, kjer je nekoč živel njen pokojni oče. Ko je bila stara trinajst let, ga je tam prvič spoznala in takrat jo je začel spolno zlorabljati. Njegova žena in otroci še vedno živijo v Strasbourgu. S snemalko in prijateljico Caroline Champetier se Christine odloči pozvoniti na vrata …

"Rada bi vedela, kakšno zgodbo si ljudje napletejo, ko izvejo, kaj se je zgodilo. Globoko v sebi vedo, kaj je res. Toda zgradili so zid, ki zakriva to realnost. Nikomur se ni treba soočiti z njo. Da bi obvarovali ta jez, so se tisti, ki so ga zgradili, prepričali, da sem nora, da si izmišljam stvari, ustvarjam fikcijo. Zgodbo so obrnili na glavo. /…/ Ljudje me vedno sprašujejo, kaj se mi je zgodilo. Toda mene zanima, kaj se je zgodilo njim. Morda se sliši čudno, ampak to je glavno vprašanje. Za njih gre. Oni so del zgodbe. Kaj si torej pravijo, ko se gledajo v ogledalu," je zapisala režiserka.

Re1lNnmBZwE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.