STA

 |  Kultura

Maribor v letih 1944 in 1945 najbolj bombardirano mesto v Sloveniji in Jugoslaviji

Pekel na nebu in na zemlji

Na mariborskem pokopališču Pobrežje bodo danes predstavili knjigo raziskovalca Saše Radovanoviča Pekel na nebu in na zemlji. Ta govori o bombardiranju Maribora v obdobju od januarja 1944 do aprila 1945, ko je mesto doživelo 38 večjih in manjših zračnih napadov, v katerih so zavezniška letala odvrgla več kot 3000 ton eksplozivnih in zažigalnih bomb.

Avtorjevi predstavitvi knjige bo sledila okrogla miza, na kateri bodo o medvojnem dogajanju v mestu ob Dravi spregovorili še pisatelj Tone Partljič, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič in direktorica Pogrebnega podjetja Maribor ter predsednica Združenja pomembnih pokopališč v Evropi (ASCE) Lidija Pliberšek. Ob tem bodo s pomočjo umetne inteligence prikazali video napad iz zraka.

Kot v knjigi navaja Radovanovič, je bilo v času napadov od 4870 zgradb v mestu poškodovanih kar 2290 oziroma skoraj polovica. Življenje je v zračnih napadih izgubilo 768 civilistov, med njimi 487 Mariborčanov, 244 vojakov nemške vojske različnih narodnosti ter devet vojnih ujetnikov.

Nad Mariborom je bilo v tem času sestreljenih več zavezniških letal. Zaradi delovanja mariborske protiletalske obrambe in nemških lovcev iz letališča v Gradcu je bilo nad ozemljem nekdanje države sestreljenih 66 zavezniških letal, pri tem je umrlo 122 letalcev. Številka je po mnenju Radovanoviča še precej višja in bo dokončna, ko bo na voljo preostalo arhivsko gradivo iz Zgodovinske letalske raziskovalne agencije (AFHRA).

Mnogi, ki so preživeli, so imeli po njegovih besedah srečo, saj so naleteli na slovenske partizane in se čez osvobojeno ozemlje v Beli krajini vrnili v svoje baze v Italiji. Manj srečni, ki so sicer preživeli padec letala, pa so končali v nemških taboriščih za vojne ujetnike.

Radovanovič je v času, ko mineva 80 let od obsežnih bombardiranj Evrope, s katerimi so zavezniki pospešili poraz nacistične Nemčije, skupaj z Geodetskim inštitutom Slovenije izvedel pilotni projekt geolociranja neeksplodiranih letalskih bomb iz druge svetovne vojne na območju Studencev v Mariboru.

Kot je nedavno povedal v pogovoru za STA, so bile ugotovitve za varnost ljudi in premoženja "šokantne", saj so na okrog 100 hektarjev velikem območju geolocirali kar 30 potencialnih neeksplodiranih bomb.

Maribor je bil v letih 1944 in 1945 najbolj bombardirano mesto v Sloveniji, pa tudi Jugoslaviji. V mestu je bila namreč pomembna infrastruktura, železnica in tovarna za izdelavo letalskih komponent, poleg tega so imeli Nemci v Kadetnici, današnji Vojašnici generala Maistra, vojaško šolo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.