Uredništvo

 |  Svet

»Čeprav ni schengen niti klinično niti možgansko mrtev, je na intenzivni negi«

IZJAVA DNEVA

"Osem držav članic schengenskega območja trenutno izvaja nadzore na nekaterih ali na vseh svojih notranjih schengenskih mejah. Čeprav ni schengen niti klinično niti možgansko mrtev, je na intenzivni negi. In to že več let."

"Rešitve za njegovo okrevanje so dobro znane, v marsičem pa tudi iluzorne. Kajti v najbolj idealnem razpletu dogodkov se predvideva, da migracijskih tokov ne bo več oziroma bodo tako zmanjšani, da bodo zanemarljivi. To je skregano z zgodovino migracij, z vedno novimi konflikti, ki v beg poganjajo stotisoče, in s podnebnimi spremembami, ki bodo naslednji velik generator globalnih premikov prebivalstva. Države se trudijo predvsem za preprečevanje vstopa nezakonitim migrantom. Veliko manj pozornosti posvečajo možnostim zakonitega priseljevanja ali pa pomoči izvornim državam, da zmorejo ekonomski in humanitarni preboj ter postanejo po spoštovanju človekovih pravic in blagostanju takšne države, iz katerih ljudem ne bo treba množično bežati v iskanju boljšega jutri."

(Novinar Aleš Gaube o normalizaciji mejnih kontrol; v komentarju za časnik Dnevnik)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.