STA

 |  Kultura

Izzivi umetne inteligence in mladi bralci

Uradna slovesnost z letošnjo častno gostjo Italijo ob odprtju 76. Frankfurtskega knjižnega sejma je bila v torek zvečer, danes pa sejem vrata odpira za strokovno javnost

Knjige in založniki iz vsega sveta so ponovno zavzeli nemško finančno metropolo Frankfurt. Uradna slovesnost z letošnjo častno gostjo Italijo ob odprtju 76. Frankfurtskega knjižnega sejma je bila v torek zvečer, danes pa sejem vrata odpira za strokovno javnost.

Običajni ljubitelji knjig bodo na sejemsko prizorišče lahko romali od petka dalje. Sejem se bo končal v nedeljo s podelitvijo nagrade za mir nemških založnikov in knjigotržcev ameriški novinarki in zgodovinarki Anne Applebaum.

V ospredju letošnjega sejma so tako politične razprave kot izzivi umetne inteligence in mladi bralci. Častna gostja je Italija, ki je na tem mestu nasledila lanskoletno častno gostjo Slovenijo. Slednja se tudi letos predstavlja s pestrim programom, osredinjenim na razprave o pomenu branja ter najnovejše prevode v nemščino.

Svoje knjižne novosti bo na sejmu v Frankfurtu sicer predstavilo več kot 4000 razstavljavcev iz 95 držav. Na približno 650 dogodkih, ki se bodo zvrstili na skupno 15 odrih, se bo v živo predstavilo več kot tisoč avtorjev in govorcev.

Paviljon letošnje častne gostje Italije je zasnovan kot tipičen italijanski trg, piazza, ki ga je glavni arhitekt Stefano Boeri po poročanju nemške tiskovne agencije dpa označil kot "kraj, kjer se lahko zgodi karkoli in nič ni nemogoče".

Med 90 italijanskimi avtorji, ki prihajajo v Frankfurt, niso vsi del uradne delegacije: nekateri, med njimi je do mafije in sedanje italijanske desne vlade kritični avtor Roberto Saviano, bodo v Frankfurtu zgolj na povabilo svojega nemškega založnika.

Pred odprtjem sejma je namreč prišlo do javnega spora med italijanskimi avtorji in vlado v Rimu pod vodstvom premierke Giorgie Meloni. Vlado so številni obtožili, da je s seznama avtorjev za Frankfurt izključila neprijetne in do vlade kritične glasove ter da se vse bolj vmešava v kulturni sektor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.