Uredništvo

 |  Svet

»Če se rasna vprašanja tako globoko zajedajo v družbo, ne moreš trditi, da je družba res enakopravna«

IZJAVA DNEVA

"Ne glede na to, da so se pravice žensk nedvomno izboljšale, je bila ameriška družba bolj zaprta kot evropska, bolj mogoče celo verna, bolj puritanska kot evropska. Na tem področju je bil narejen velik korak naprej. Kar pa zadeva rasna vprašanja, pa ni takega napredka, kot bi moral biti, in se tudi sami tega zavedajo. Zdaj pa pridemo do razlike, kje je zdaj ta realnost. Rekla bi, da se začenjajo ti temelji malo tresti na nekaj točkah, zato vidimo odstopanje danes in razdvajanje, ker se ta prepričanja, s katerimi so rasli Američani, ki so bila res njim sveta, začenjajo majati, začenja se nekaj negotovosti v te ključne stebre. Če se rasna vprašanja tako globoko zajedajo v družbo, ne moreš trditi, da je družba res enakopravna."

(Katja Geršak, direktorica in soustanoviteljica nevladne organizacije Regionalni dialog, ki je študirala in delala v ZDA, o tem, da se v zadnjih 20 letih Američani čedalje bolj zavedajo razlik znotraj države glede človekovih pravic in svoboščin.; v podkastu ZDA 2024 na MMC RTV Slovenija)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.