Izak Košir

 |  Mladina 42  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Prizor iz predstave Čipka

Prizor iz predstave Čipka
© Borut Bučinel

Čipka, drugo tkanje: V iskanju tišine, Center kulture Španski borci, Ljubljana

Premiera 19/10 ob 20. uri

Plesno-glasbena predstava, ki jo bodo v soboto, 19. oktobra, premierno uprizorili v Centru kulture Španski borci, nadaljuje kolektivno vozlanje in vezenje, začeto v lanskem letu. Njegovo drugo poglavje nastaja na presečišču sodobnega plesa in glasbe, ustvarja pa se postopoma, s prepletanjem vseh sodelujočih, ki v nenehno spreminjajočo se obliko avtonomno tkejo svojstvene in raznolike vzorce. Predstava, v kateri sodelujejo plesalec Gregor Luštek (Slovenija), plesalka Kristýna Peldová (Češka) ter glasbenika Kristijan Krajnčan (Slovenija) in Eduardo Raon (Portugalska), si prizadeva ustvariti atmosfersko ravnovesje, kjer se zdi, kot da si v mirovanju, čeprav je vse v gibanju.

30. Mednarodni festival računalniške umetnosti, Velika kavarna, Glavni trg, Maribor

18/10—27/10

Mednarodni festival računalniške umetnosti ali MFRU letos obeležuje tri desetletja predstavljanja, razvoja in promoviranja intermedijske umetnosti in digitalnih tehnologij javnosti v Mariboru in onkraj. Letos bo festival potekal pod krovnim naslovom Prazne police, na glavnem prizorišču Velike kavarne na Glavnem trgu v Mariboru pa bo gostil raznolike dogodke, kot so razstave, umetniške intervencije, zvočni performansi, delavnice in diskurzivni dogodki. Osrednja razstava, ki bo gostila skupino domačih in mednarodnih umetnikov, se bo v Kulturnem inkubatorju soočila s sedanjostjo in prihodnostjo – v kontekstu postkapitalizma in novih tehnologij. Več na www. mfru.org.

Lekker, Klub K4, Ljubljana

19/10 ob 22.00

V ljubljansko klet se vrača kolektiv Lekker, ki je tokrat v goste povabil Ajsi in Mínjãs, novo silo na domači sceni elektronske glasbe. Njuna glasbena zvrst se razteza od funka do techna. Večer pa bo odprla Ana, mlada didžejka, ki je ritme sukala že v Pritličju, Monoklu in na Radiu Študent. Glporex in Pholia, osrednji figuri Lekkerja, bosta postregli z izbranim naborom skladb, ki raziskujejo širok razpon različnih (pod)žanrov elektronike. Vstopnice po 12 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.