Dora Trček

 |  Mladina 42  |  Kultura

V svet po priložnosti in navdih

Številni slovenski umetniki in umetnice milenijske generacije delujejo na tujem, razstava Odprti Globus v Galeriji Cankarjevega doma pa si prizadeva z njimi (ponovno) vzpostaviti vezi

Figure na platnih Evgena Čopija Goriška (v ospredju), enega mednarodno najuspešnejših slovenskih umetnikov mlajše generacije, ki je Berlin pred časom zamenjal za Italijo, krasijo zglajena, plastična telesa in otroški, naivni (večni) nasmeški.

Figure na platnih Evgena Čopija Goriška (v ospredju), enega mednarodno najuspešnejših slovenskih umetnikov mlajše generacije, ki je Berlin pred časom zamenjal za Italijo, krasijo zglajena, plastična telesa in otroški, naivni (večni) nasmeški.
© Marijo Županov

Življenje in ustvarjanje umetnikov zunaj meja lastne države nista nič novega, tudi pri nas ne. V tujino se je odpravila na primer že naša najznamenitejša slikarka Ivana Kobilca (1861–1926), ki je pravzaprav na tujem preživela več kot tri desetletja, takrat pa so nastala njena najdragocenejša in najbolj prepoznavna dela. Naj gre za nemirnega nomadskega duha, širjenje obzorij in umetniških izrazov ali iskanje boljših razmer in priložnosti, selitev v tujino je za marsikoga povsem logična in vse bolj dostopna izbira. Zlasti, če upoštevamo, kako majhen in nestabilen, če že ne neobstoječ, je umetniški trg pri nas. Mlade perspektivne umetnice in umetniki so po koncu študijskega obdobja vse prevečkrat nepripravljeni in neoboroženi pahnjeni v nemilost boja za preživetje; da lahko ustvarjajo, pa se morajo preživljati z drugimi dejavnostmi in nemalokrat opravljajo po več služb hkrati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.