Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmi tedna / Dnevi nemško govorečega filma

Od 22. do 25. oktobra v Slovenski kinoteki

Električna polja

Električna polja

V Slovenski kinoteki bodo med 22. in 25. oktobrom potekali 9. Dnevi nemško govorečega filma. Odprli jih bodo s projekcijo filma Električna polja (2024) mlade švicarske režiserke Lise Gertsch. Premierno bo prikazan izbor sodobnih filmov nemško govorečega prostora – trije igrani in trije dokumentarni celovečerci, ki omogočajo vpogled v raznoliko filmsko produkcijo Avstrije, Nemčije in Švice.

Leta 2015 so na pobudo Goethe-Instituta Ljubljana v Slovenski kinoteki prvič potekali Dnevi nemškega filma. Šesti izdaji, ki je bila zaradi pandemije prestavljena v leto 2021, sta se pridružila še Avstrijski kulturni forum Ljubljana in Veleposlaništvo Švice v Ljubljani, dogodek pa odtlej nosi ime Dnevi nemško govorečega filma.

Dneve nemško govorečega filma bo v torek ob 19. uri odprl večkrat nagrajeni prvenec švicarske režiserke Lise Gertsch Električna polja, ki govori o krhkosti človeške eksistence in čarobnosti, ki se skriva v majhnih stvareh vsakdanjika. Nemški film Ivo (2024), ki bo na sporedu v sredo, prikazuje zgodbo medicinske sestre, ki izvaja paliativno oskrbo na domu. Režiserka Eva Trobisch je na letošnjem Berlinalu za film prejela nagrado Heinerja Carowa za najboljši nemški dokumentarni ali igrani film v sekciji Perspektive.

Isti večer bo sledil še en predstavnik nemške produkcije, dokumentarni film Plesati Pino (2022) režiserja Floriana Heinzena-Zioba, v katerem spremljamo mlade plesalce in plesalke z različnih koncev sveta, ki na novo odkrivajo koreografije kultne Pine Bausch. Film Električna polja bo ponovno na sporedu v četrtek, sledil pa bo avstrijski dokumentarec Favoriten (2024) priznane režiserke Ruth Beckermann, ki je na letošnjem Berlinalu osvojil filmsko nagrado za mir. Film prikazuje istoimensko večkulturno delavsko četrt na Dunaju, kjer je režiserka tri leta spremljala učiteljico in njen razred otrok različnih narodnosti.

Filmski dnevi se bodo v petek zaključili  s filmoma, ki osvetljujeta zgodbe priseljencev v nemško govorečem prostoru. Pravi Švicarji – My Swiss Army (2024) je film mladega režiserja Luke Popadića o vojakih srbskega, šrilanškega in tunizijskega porekla v švicarski vojski, ki ohranjajo močno vez z domačimi kulturami. Na drugi strani bosanskemu piscu Faruku, glavnemu protagonistu avstrijskega komičnega filma Bosanski lonec (2023), grozi deportacija, če ne dokaže, da s svojim delom dragoceno prispeva k avstrijski kulturi. Po projekciji se bo z režiserjem Pavom Marinkovićem pogovarjal urednik filmskega programa Slovenske kinoteke Igor Prassel.

aHoVVko1158

ydbF9YEXpWI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.