Uredništvo

 |  Svet

Kje je zibelka človeštva?

Zahodnim učenjakom je bilo dolgo jasno: v Evropi. Danes vemo, da ni tako.

V članku z naslovom Mi, Afričani, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine IZVOR ČLOVEKA, Frank Patalong piše o tem, kje je zibelka človeštva? Zahodnim učenjakom je bilo dolgo jasno: v Evropi. Danes vemo, da ni tako.

"Ta iluzija se je razblinila leta 1891, ko so na Javi, otoku v jugovzhodni Aziji, odkrili ostanke zgodnjega človeka: bili so veliko starejši od vsega, kar so do tedaj našli v Evropi. To ni bilo v duhu kolonionalno rasističnega časa, zato je piltdownski človek prišel kot naročen. Z njim je vprašanje izvora človeka veljalo za rešeno, zato se znanost večinoma ni zmenila za najdbe ostankov zgodnjih ljudi v Afriki, ki so si sledile čedalje hitreje," je zapisal Frank Patalong.

"Ko smo se pred 55 tisoč leti ali več znova podali na pot, nas ni nič več ustavilo. Od takrat mi, Afričani, poseljujemo ves svet."

"Zagotovo vemo le, da se je zgodnji človek iz Afrike podal vsaj trikrat: erectus je pred 1,8 milijona let kot prvi izseljenec osvojil vso Evrazijo. Pred 300 tisoč leti naj bi mu sledil neandertalec in temu sapiens, ki pa se mu sprva zunaj Afrike ni uspelo obdržati. Ko smo se pred 55 tisoč leti ali več znova podali na pot, nas ni nič več ustavilo. Od takrat mi, Afričani, poseljujemo ves svet," je še poudaril Patalong.

Posebno številko ČLOVEK V KAMENI DOBI lahko kupite pri prodajalcih časopisov ali jo naročite v naši spletni trgovini >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.