Uredništvo

 |  Družba

Bomo v ZDA v vsakem primeru priča nemirom in porastu nasilja? 

IZJAVA DNEVA

"Menim, da bomo v ZDA v vsakem primeru – če zmaga Kamala Harris ali če zmaga Donald Trump – priča nemirom in morda porastu nasilja. Prvič, Trump in republikanski zanikovalci volitev že pripravljajo teren za izpodbijanje zmage Kamale Harris, zlasti če bo ta tesna. V veliko ključnih nihajočih zveznih državah je v volilnih komisijah in drugih organizacijah veliko zanikovalcev volitev in mnogi so že dejali, da ne bodo potrdili njene zmage. Zato izid tako kot leta 2020 še ne bo znan na dan volitev in niti dan po njih, saj bo - če bodo glasovi prešteti ali ne, če bo izid potrjen ali ne - v primeru zmage Kamale Harris verjetno izpodbijan. Zamuda iz kateregakoli razloga povečuje možnost širjenja dezinformacij in teorij zarote. In predstavljajte si, Kamala Harris bo tako v primeru svoje kot Trumpove zmage kot aktualna podpredsednica odigrala vlogo, ki jo je 6. januarja 2021 odigral Mike Pence. Kar pomeni, da bo, če bo zmagala, kar sama razglasila svojo zmago."

"To bo šele dalo misliti desničarskim teoretikom zarot. Vloga podpredsednika pri preštevanju elektorskih glasov je bila včasih izključno birokratska, toda danes je zelo politizirana. Če torej zmaga Harris, lahko po moje pričakujemo izbruh nasilja, kot smo mu bili priča 6. januarja 2021. Američani so do zob oborožen narod. Mnogi, ki so sodelovali v uporu 6. januarja 2021 in pri drugih oblikah desničarskega političnega nasilja, posedujejo vojaško orožje. Med njimi je tudi veliko nezadovoljnih veteranov, ki so sodelovali v ameriških vojaških pustolovščinah na tujem - v Afganistanu in Iraku -, ki so usposobljeni za boj in obvladajo vojaško logistiko. Morda bodo le skomignili z rameni in se umaknili, morda ne."

(Pisateljica Erica Johnsnon Debeljak o ameriških predsedniških volitvah, Donaldu Trumpu in Kamali Harris; v intervjuju za Večerovo prilogo V soboto)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.