DK

 |  Kultura

The Stroj z novim albumom in koncertom

Glasbeni kolektiv The Stroj je bil ustanovljen aprila 1997 v Laškem z namenom udejanjanja vizije neodvisnega tolkalskega kolektiva

The Stroj

The Stroj
© Miha Fras

Slovenski DIY tolkalski heroji The Stroj se vračajo v Kino Šiška, kjer bodo 24. oktobra ob 20.00 premierno predstavili skladbe z novega albuma KamenOgenjKostKladivo. Glasbeni kolektiv The Stroj je bil ustanovljen aprila 1997 v Laškem z namenom udejanjanja vizije neodvisnega tolkalskega kolektiva

Že avgusta so album predpremierno predstavili v Ajdovščini. Skupina je močno preoblikovala scenografijo, nadgradila inštrumentarij, v nastop vključila video projekcije in k sodelovanju povabila številne goste. V obdobju priprav na omenjeno produkcija so se tako kolektivu pridružili štirje novi člani, kot vokalni gostje pa sodelujejo še Metod Banko, Akbar Khan ter Nuša Ofentavšek. Kot prvi single so avgusta izdali skladbo “Signal” z Nušo O. na vokalu.

Večji del odrske produkcije in posnetkov iz istoimenskega albuma je nastal pod streho opuščene telovadnice TVD Partizan v Zagorju, v ustvarjalnem procesu so sodelovali še Aleksij Kobal na flavti, Boštjan Gombač na neandertalčevi piščali ter Neža Ulaga na orglah. Izredna akustika prostorov v katerih je bil album posnet je botrovala dinamičnemu tolkalskemu pristopu ter zvočno bogatim kompozicijam z izrazitimi vokali. Glasbeni material je nastal v sodelovanju z bivšim članom Bojanom Krhlankom.

The Stroj so s svojo industrijsko in prvinsko zvočno kuliso izrezali nišo na avantgardni sceni tako v domovini kot onkraj meja. Ustanovljeni so bili v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja in hitro pritegnili pozornost s svojo inovativno uporabo nekonvencionalnih tolkal iz odpadnega železa, strojev in najdenih predmetov, s katerimi so oblikovali edinstveno surov, mehanski zvok. Njihovi vizualno navdušujoči nastopi vključujejo elemente uprizoritvene umetnosti s temno, atmosferično estetiko in ritmično natančnostjo, med drugim pa so navdušili občinstva na različnih mednarodnih festivalih, kot sta BBC Music Live Festival in Singapore Art Festival.

9qCN06yC6SY

js0hhKG8xuI

QxMDhwXa4Ks

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.