Uredništvo

 |  Svet

Homo sapiens se je po zaslugi orodja vzpel na mesto najdominantnejše vrste

A tudi opice s kamni ali kosi lesa trejo oreščke in polže

V članku z naslovom Ostrige za opice, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine IZVOR ČLOVEKA, Martin Schlak piše o tem, da se je homo sapiens po zaslugi orodja vzpel na mesto najdominantnejše vrste, a tudi opice s kamni ali kosi lesa trejo oreščke in polže. Ali človek zato ne velja več za edinega izumitelja?

"Razbijanje orehov in ostriginih lupin s kamni in kosi lesa ne pomeni nujno večje inteligentnosti. Mogoče je, da so človekovi predniki na sto tisoče let po naključju izdelovali ostre odbitke tako, da so kot makaki s kamnom tolkli po drugem kamnu. Vse dokler nekoga ni prešinila genialna misel, da bi odbitek uporabil kot orodje: človek je postal človek, ko je začel namenoma izdelovati ostre odbitke – in iz naključja je nastal izum," je zapisal Martin Schlak.

"Razbijanje orehov in ostriginih lupin s kamni in kosi lesa ne pomeni nujno večje inteligentnosti. Mogoče je, da so človekovi predniki na sto tisoče let po naključju izdelovali ostre odbitke tako, da so kot makaki s kamnom tolkli po drugem kamnu."

"Lydia Luncz meni, da uporaba kamna pri iskanju hrane še ne pomeni nujno človeškosti. Njeni tezi je v prid, da živali ostre kamnite odbitke naredijo brez načrta; doslej namreč še ni videla opice, ki bi tolkla s kamnom ob kamen in nato uporabila ostri odbitek. Ko so v poskusu dali šimpanzom in makakom ostre odbitke, jim ni uspelo odpreti škatel s hrano, pripravljenih posebej za namen poskusa. Z njenim pogledom pa se ne strinjajo vsi strokovnjaki. Jason Lewis, ki je odkril orodja na najdišču Lomekwi, prepoznava znake, da so te artefakte že pred več kot tremi milijoni let izdelali načrtno. Izdelovalci so glede na namen uporabili različne tehnike obdelave," je še podaril Schlak.

Posebno številko ČLOVEK V KAMENI DOBI lahko kupite pri prodajalcih časopisov ali jo naročite v naši spletni trgovini >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.