Uredništvo

 |  Politika

»Referendumska kampanja o jedrski energiji ne bi bila nič drugega kot pregrešno drago politično gledališče«

IZJAVA DNEVA

"Referendumi so orodje neposredne demokracije, način, kako ljudstvo neposredno izvršuje oblast ali sodeluje pri njenem izvrševanju ter sprejema pomembne odločitve o pogojih lastnega življenja v politični skupnosti. Vendar pa obstoj demokratičnih orodij, kot je referendum, sam po sebi še ne zagotavlja demokratičnih procesov ali demokracije kot take."

"Referendumska kampanja o jedrski energiji (oziroma, če smo natančni, o Jeku 2) ne bi bila nič drugega kot pregrešno drago politično gledališče. Politična odločitev je bila že sprejeta, hkrati pa naj bi izvedli pravni salto mortale, po katerem je pravno vzdržno najprej odločiti, nato pa vprašati za mnenje, ki bo upoštevano zgolj, če bo mnenje 'pravilno'. "

(Sociolog in profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani Roman Kuhar o tem, da referendumska vprašanja niso javnomnenjske raziskave; v kolumni za Delo)

© Luka Dakskobler

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.