STA

 |  Kultura

Razlog, da se ta Klimtova slika lahko resnično šteje za »dragulj«

Slika Gustava Klimta Tri starostna obdobja ženske je dragocena mojstrovina v vseh pogledih

Gustav Klimt: Tri starostna obdobja ženske

Gustav Klimt: Tri starostna obdobja ženske
© Wikipedia

Slika Gustava Klimta Tri starostna obdobja ženske je dragocena mojstrovina v vseh pogledih. Med drugim je avstrijski slikar za ozadje in okrasitev ženskih figur v svojem delu z letnico 1905 uporabil zlato, platino in srebro, so odkrili raziskovalci italijanskega znanstvenega inštituta CNR in Univerze v Perugii.

Analizo Klimtove slike so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opravili na podlagi dogovora med Narodno galerijo moderne in sodobne umetnosti v Rimu (GNAM) in Narodno galerijo Umbrije s sedežem v Perugii, ki Klimtovo delo razstavlja do 19. januarja 2025.

"Obsežna uporaba plemenitih kovin kaže, da se slika resnično lahko šteje za 'dragulj'. Klimt je uporabil plemenite kovine, da je dosegel sijaj, zaradi katerega je slika še danes ena njegovih najbolj cenjenih mojstrovin," med drugim navaja poročilo raziskovalcev, ki so proučili sliko.

Predhodni rezultati so tudi potrdili široko razširjenost kovinskih folij in prahu v različnih odtenkih, ki jih je umetnik uporabil za ustvarjanje učinkov lesketanja. Za barvo las mladenke je na primer združil železov oksid z zlatom, da je ustvaril toplejše odtenke.

"Sporazum o sodelovanju, ki sta ga podpisali ustanovi, kaže na pomen timskega dela in prepletanja poti znanstvenih, zgodovinskih in umetniških raziskav za doseganje pomembnih rezultatov," je ob tem povedala direktorica GNAM Cristina Mazzantini. "Izposoja Treh starostnih obdobij ženske muzeju v Perugii je napisala še eno fascinantno poglavje v njegovi zgodovini," je dodala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.