Saša Eržen

 |  Mladina 44  |  Kultura  |  Hudo

Prenosni žarček

V velikosti knjige

Sezona žara ni nujno omejena samo na toplejši del leta; gibanje na mrazu človeka zlakotni, in kaj je lepšega kot prenosen, zložljiv mini žar, s katerim v naravi spotoma pripravimo topel obrok za dva, nad njim pa pogrejemo tudi roke. Vse, kar moramo imeti s sabo, je proviant, malo oglja ali lesa ter žarček, ki je oblikovan kot kovinski kovček z ročajem in je zložen velik kot običajna knjiga, debela šest centimetrov. Ponuja ga firma Kikkerland za borih 16 evrov in ne, ni primeren le za enkratno uporabo. Ker tehta manj kot kilogram, ga z lahkoto vzamemo na sprehod, pohod, taborjenje, piknik, izlet ali ribarjenje, vanj pa pospravimo celo oglje. Kovček odpremo, ga postavimo na noge, in nato vse, kar najdemo v njem, po navodilih sestavimo v roštilj. Ko je žerjavica v posodi iz nerjavečega jekla ravno pravšnja, na mrežo nad njo vržemo hrenovke, hamburger, bučke, sir za žar in podobno, lahko pa mrežo tudi odstranimo in nad žarečim ogljem na palicah karameliziramo sladkorne penice. Pri pospravljanju žara moramo seveda počakati, da se zadeva primerno ohladi, kar zna trajati vsaj toliko kot sama priprava žerjavice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.