Saša Eržen

 |  Mladina 11  |  Kultura  |  Hudo

Ukročeni ogenj

Namizni kamin

Stephen J. Pyne v knjigi Ogenj: narava in kultura navaja, da je homo erectus sposobnost ohranjanja ognja razvil že pred dvema milijonoma let, za njim pa je homo sapiens usvojil še spretnost netenja ognja; avtor poudarja, da človeštvo ognja ni iznašlo, temveč je le odkrilo, kako ga zanetiti, ukrotiti in uporabiti v svoje namene. Poleg opravljanja nalog kuhanja, ogrevanja in osvetljevanja je antropogeni ogenj v naših domovih dobrodošel tudi samo za ustvarjanje prijetnejšega vzdušja; čeprav nimamo hiše, si lahko za to omislimo kamin, ki ga postavimo kar na mizo. V njem je odprti ogenj ujet med dva steklena zaslona, ki ga omejujeta od strani, na vrhu pa ju plameni presegajo. Za namizni kamin pregovor, da kjer je ogenj, je tudi dim, ne velja, saj po zaslugi goriva, ki je etanol, kamin ne proizvaja dima ali vonja. Posebno pazljivost je sicer treba nameniti temu, da med natakanjem goriva ne polivamo naokoli. Kamin prižgemo z vžigalico ali vžigalnikom, ki morata biti dovolj dolga, poln rezervoar pa zadošča za največ dve uri romantike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.