11. 4. 2025 | Mladina 15 | Kultura | Hudo
Starodavne droži
Kruh s primesjo zgodovine
© etsy.com
Pred petimi leti je pandemija sprožila razmah domače peke kruha, zaradi česar je v naših trgovinah sprva celo primanjkovalo kvasa, nato pa se je razširil virus starodavne veščine peke z drožmi, ustvarjenimi s fermentacijo mešanice vode in moke pri sobni temperaturi. Gre za najstarejši način izdelave vzhajanega kruha, ki je lažje prebavljiv od tistega iz kvašenega testa. Žal so mnoge droži, ki so se rodile v času koronavirusa in so jim ljudje v navdušenju dajali celo imena, kot domačim ljubljenčkom, prej ali slej okusile zanemarjanje ter doživele bridki konec. Na spletni platformi Etsy pa še danes poteka živahno trgovanje z drožmi, ki bojda prihajajo iz drugih desetletij, stoletij in celo tisočletij; da se jih namreč izsušiti in jih v nekakšni hibernaciji ohraniti do takrat, ko jih z vodo spet obudimo v življenje. Tako si lahko za prgišče denarja med drugim omislimo posušene francoske droži, ki so nastale med francosko revolucijo, ali naročimo 4500 let stare droži iz Egipta, ki naj bi jih odkrili leta 1991 pri izkopavanju pekarne, ki je oskrbovala graditelje piramid v Gizi.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.