7. 8. 2008 | Mladina 32 | Kultura
Čips z vegeto
Legenda v prigrizku
© Saša Eržen
Pred pol stoletja je ekipa pod vodstvom nedavno preminule Zlate Bartl v raziskovalnih laboratorijih Podravke ustvarila mešanico suhe zelenjave, začimb in ojačevalcev okusa, ki se je kot univerzalni dodatek jedem skozi lonce slehernega jugoslovanskega gospodinjstva razširila po vsem svetu in vstopila v legendo. Vegeta po novem krepi okus tudi enemu od čipsov, pri čemer je za nepoučene na zadnji strani vrečke pod naslovom “Kaj je Vegeta?” krajši opis tega edinstvenega začimbnega mišunga. Nekateri med vami se verjetno sprašujete, kako je majhna skrivnost velikih kuharskih mojstrov zašla v avstrijski izdelek - eden njihovih proizvodnih obratov je sicer v Bosni -, druge zanima, ali ji v nemško govorečem svetu nemara ne pravijo fegeta. Kakorkoli, “Z Vegeto se boljše je!”, pa čeprav po zaslugi mononatrijevega glutaminata.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
7. 8. 2008 | Mladina 32 | Kultura
© Saša Eržen
Pred pol stoletja je ekipa pod vodstvom nedavno preminule Zlate Bartl v raziskovalnih laboratorijih Podravke ustvarila mešanico suhe zelenjave, začimb in ojačevalcev okusa, ki se je kot univerzalni dodatek jedem skozi lonce slehernega jugoslovanskega gospodinjstva razširila po vsem svetu in vstopila v legendo. Vegeta po novem krepi okus tudi enemu od čipsov, pri čemer je za nepoučene na zadnji strani vrečke pod naslovom “Kaj je Vegeta?” krajši opis tega edinstvenega začimbnega mišunga. Nekateri med vami se verjetno sprašujete, kako je majhna skrivnost velikih kuharskih mojstrov zašla v avstrijski izdelek - eden njihovih proizvodnih obratov je sicer v Bosni -, druge zanima, ali ji v nemško govorečem svetu nemara ne pravijo fegeta. Kakorkoli, “Z Vegeto se boljše je!”, pa čeprav po zaslugi mononatrijevega glutaminata.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.