11. 11. 2010 | Mladina 45 | Kultura
Čevapster
Električni pekač čevapčičev
© Saša Eržen
Čevapčiči so balkanska mesna specialiteta, za katero se lahko zahvalimo turški okupaciji, najdemo pa jih v vsej jugovzhodni Evropi. Razlikujejo se po sestavi, pripravi, dolžini in poimenovanju - najbolj slovijo bosanski in srbski, priljubljeni so tudi v Sloveniji, na Hrvaškem, v Črni gori, Makedoniji, Bolgariji in Romuniji, domači so celo Čehom in Slovakom. Različic čevapov je torej mnogo, en sam pa je čevapster, gospodinjski aparat za samodejno pripravo in peko čevapčičev, ki je videti, kot bi združili toaster in flajšmašino. Mesno zmes v čevapster vstavimo z vrha. Kalup, ki je obenem grelno telo za peko, med zapiranjem aparata oblikuje mesne svaljke; ko so ti pečeni, jih potiskalo izvrže. Ker so čevapčiči družabna jed, boste s 25 komadi, ki se spečejo naenkrat, lahko nahranili družino ali manjšo družbo, seveda nekoč v prihodnosti, saj je zadeva za zdaj le koncept, ki si ga je lani izmislil Domen Gazvoda, študent ljubljanske ALUO.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.