17. 3. 2011 | Mladina 11 | Kultura
Še ena o kuhanju in pravih moških
Kako natančno teme preučijo v Trikotniku in kako spet kuhajo na TV3
Zvezdan Martič in sovoditeljici Trikotnika
© TVS
Potem ko smo počasi začeli pozabljati na Egipt in Libijo, sta se nam zgodila potres in cunami na Japonskem. Sledilo je ugibanje, kateri del jedrske elektrarne Fukušima bo še razneslo in kako bo to vplivalo na nas, ki se na drugem koncu sveta ukvarjamo s tem, kako biti pravi mlad moški in kako lepo življenje bi nas lahko čakalo, če se bi vsi lahko prekvalificirali v vodovodarje.
To sta bili namreč zadnji dve temi nacionalkine oddaje Trikotnik, ki jo vodi Zvezdan Martič in kjer postaja vedno bolj jasno, da dami v studiu nista njegovi sovoditeljici, ampak prej tajnici. Vedno bolj jasno je tudi, da Martiču in ostalim ustvarjalcem oddaje pri večini tem, ki se jih lotijo, manjka globljega uvida. Še najmanj škode bi naredili, če bi se držali tem, ki so jim pač bližje, a ne, pred dvema tednoma smo se lahko le čudili pogovoru z avtorjem ideje “kadetnica za mamine sinčke” in “strokovnjakom”, Romanom Vodebom in Antonom Komatom. Že res, da so moškosti in mladinska problematika povsem relevantne teme za današnji čas, a očitno jih Martič razume precej po svoje. Govoriti o histeričnem feminizmu, kemikalijah, ki poženščujejo moške, in zavidanju penisa v informativni oddaji na javni televiziji je naravnost smešno. Ko pa smo na koncu slišali še slavnostno oznanilo, da v Sloveniji ni strokovnjakov, ki bi se ukvarjali z mladimi moškimi, in namig, da so pravi moški ogrožena vrsta, ki jo verjetno zastopa kar sam Martič, smo se v njegovem imenu nekoliko pogreznili vase in upali, da bo čim prej konec.
Martič se je potem sicer nekoliko umiril in ta teden govoril o prevelikem številu študentov in pomanjkanju vodovodarjev, a bolj kot njegove ugotovitve nas je te dni zanimala nova kuharska oddaja na TV3 Riba na oko. A ta niti ni tako nova. V preteklosti smo lahko na isti televiziji gledali oddajo Kdo je pravi kuhar, v kateri so se štirje navadni smrtniki ali “navadniki” obiskovali med sabo, si kuhali, nato pa so zadnji dan skušali ugotoviti, kdo med njimi je šolan kuhar. Tokrat si med sabo kuhajo “slavni”, a žal so to le redki med njimi. Čeprav z veseljem gledamo Gačota in Laro Janković ter nas Maja P ne moti, smo tokrat le ugibali, kdo sta preostala dva estradnika. Kdo je metalec, ki ne je mesa, in kdo je pevec, ki ga še nismo slišali peti.
V oddaji so se sicer dokaj uspešno lotili napak, ki so hromile oddajo Kdo je pravi kuhar; glasba je znosnejša, kadri so krajši, in čeprav so nasveti kuharja Danila Ivanuše povsem brezvezni, saj se javlja iz nekega oddaljenega štaba, je del oddaje, ki prikazuje nakupe in kuho, gledljiv. Še najbolj zanimivo je seveda gledati, kako slavni malicajo in (kar precej) pijejo ter kako Lara Janković Gačotu podtakne “slabo slovensko vino” in ta med ovohavanjem ugotavlja, da je to vino verjetno iz južne Amerike ali Avstralije. Ali pa, kako neznani pevec Mare pove, da je kuhanje ženskam gensko prirojeno, in kako neznani metalec Gregor ob odpiranju skrbno izbranega vina filozofira o nenadomestljivem pivu.
Neprecenljivi trenutki. Bojimo se le, da bo Zvezdan Martič tudi v njih prepoznal potencialno temo za Trikotnik in jih obtežil z globokimi ugotovitvami strokovnjakov.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.