Uredništvo

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Politika

    »Na ulici lahko vsakega pozdravimo z dvignjeno glavo in mu pogledamo v oči. Kaj pa oni?«

    "Vlada naj odstopi, predsednik republike naj razpiše volitve in protesti ne bodo več potrebni, ker bodo lahko ljudje na volitvah izrazili svoje mnenje. Marsikaj je možno kupiti, tudi parlamentarne glasove, a privilegija, da greš svobodno med ljudi brez specialnih enot, se ne da kupiti. Na ulici lahko vsakega pozdravimo z dvignjeno glavo in mu pogledamo v oči. Kaj pa oni?"

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Kultura

    Exit bo prvi med velikimi festivali v letošnjem letu

    Srbija se 21. junija vrača v normalno življenje, zato je tudi dokončno potrjeno, da se bo 20. obletnica festivala Exit odvila na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu med 8. in 11. julijem. Exit bo tako eden prvih velikih festivalov v letu 2021.

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Kultura

    Politični plakat

    V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec v Ljubljani je do 17. junija na ogled razstava Novi kolektivizem: Pro et Contra. Projekt, ki ga je Novi kolektivizem zasnoval v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom, prikazuje razvoj političnega plakata oblikovalskega kolektiva, in sicer z izborom 20 plakatov, ki so nastali med letoma 1985 in 2020.

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #67

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Esada Babačića iz zbirke Včasih.

  • Uredništvo

    29. 5. 2021  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Vseslovenska vstaja

    Zbrano množico so nagovorili aktivisti petkovih protestov, predstavniki sindikalnih central in drugi, nastopili so tudi glasbeniki.

  • Uredništvo

    29. 5. 2021  |  Družba

    Ker sem neveden, ker me zadeva ne zanima

    Odziv Mladininega fotografa Uroša Abrama na izjavo ministra za kulturo Vaska Simonitija ob pojasnjevanju vzrokov za poseg in odpoved slovenske razstave v Bruslju. Simonitijeva izjava odseva tudi vrsto drugih stališč trenutne Janševe vlade in stranke SDS.

  • Uredništvo

    29. 5. 2021  |  Družba

    »Bolj ko je bila vlada ignorantska do zahtev, želja in pričakovanj ljudi, več demonstracij je bilo«

    "V bistvu je to upor civilne družbe, ki je pod eno oblastjo bolj priznana, pod drugo pa recimo ne. Ljudem se godijo krivice, ne glede na to, kdo je na oblasti. Demonstracije v samostojni Sloveniji so bile pod vsemi vladami. Je pa res, da jih je bilo pod enimi več, pod drugimi pa manj. Bolj ko je bila vlada ignorantska do zahtev, želja in pričakovanj ljudi, več demonstracij je bilo. Tudi v socializmu so bile različne demonstracije, od politično delegiranih, recimo za koroške Slovence ter proti fašizmu v Italiji, ter seveda tudi druge bolj spontane. Vendar takrat ni bilo spopadov s policijo, ki je varovala demonstrante. V samostojni in recimo ji kapitalistični Sloveniji je bila policija nekajkrat zelo agresivna … Tako bom rekel – zelo kapitalistična!"

  • Uredništvo

    28. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: KOMU ZVONI

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Darja Štravs Tisu (fotografija). Naslovna fotografija je nastala na petkovem protestu v Ljubljani – 21. maja 2021. Več o tem, zakaj si Janez Janša želi nasilja, preberite v naslovni temi nove Mladine. V slednji boste našli tudi intervju s slikarjem Arjanom Preglom, ki meni, da bi moralo biti na protestih sto tisoč ljudi, članek Jureta Trampuša o tem, da bo ministrstvo za kulturo financiralo zgolj medije, ki so bili izbrani po političnem ključu ... in še mnogo več zanimivega, poglobljenega in informativnega branja! Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina21 

  • Uredništvo

    28. 5. 2021  |  Politika

    FOTO: Na Trgu republike že postavljajo ograje

    Za danes ob 18. uri je napovedan doslej največji protivladni protest v času tretje Janševe vlade. Pričel se bo ob 18. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani, na Trgu republike pred parlamentom pa že postavljajo ograje. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KOMU ZVONI

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Darja Štravs Tisu (fotografija). Naslovna fotografija je nastala na petkovem protestu v Ljubljani – 21. maja 2021. Več o tem, zakaj si Janez Janša želi nasilja, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 28. maja, dalje. #Mladina21

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Politika

    Direktor nemške tiskovne agencije: »STA je napadena, to je zelo problematično za ugled Slovenije«

    Peter Kropsch je generalni direktor Nemške tiskovne agencije DPA in že drugi mandat predsednik Združenja evropskih tiskovnih agencij, v katerem delujejo vse evropske nacionalne tiskovne agencije. O Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki je po njegovem v mednarodnem prostoru zelo cenjena, je spregovoril za oddajo Moje mnenje na TV Slovenija. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Kultura

    FOTO: 30. obletnica samostojnosti Slovenije

    Danes, 27. maja, bo ob 12. uri na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije in na družbenih omrežjih (YouTube, Facebook) potekalo odprtje razstave fotografij Srdjana Živulovića ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije. Razstava z naslovom 30 bo v Narodnem muzeju Slovenije (Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana) na ogled do 13. februarja prihodnje leto. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Politika

    Kacin: »Po semaforju smo že zeleni, a moramo počakati ...«

    "Res je, da smo po semaforju že zeleni, a prejšnji konec tedna je bilo nekaj dogodkov, kjer so se zbirale večje množice ljudi, zato moramo počakati, da mine tudi ta inkubacijska doba. Nekatere stvari so se izkazale za težko obvladljive, ko gre za sodelovanje na športnih prireditvah."

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    »Slovenci in Čehi nismo bili kolonialisti, smo pa imeli koristi od bogastva, ki se je stekalo v Evropo«

    "Begunci pa so posledica vojne in trpljenja. Zavedati se moramo, da smo del tega sistema, da nam ni situacija padla na glavo iz ljubega miru. Kot Evropejci smo del svetovne elite in včasih prelahko pozabimo na to, da je vse bogastvo, ki je tukaj nakopičeno, posledica kolonializma. Slovenci in Čehi nismo bili kolonialisti, smo pa prav gotovo imeli koristi od dominantnega položaja celine v svetu in od bogastva, ki se je stekalo v Evropo. Kot umetnik se na neki način počutim obvezanega spregovoriti: umetnost, še posebej književnost, bi morala po mojem mnenju vedno stati na strani šibkih in zatiranih. Nisem politični pisec, gre za moje osebno prepričanje – če ne bi naredil ničesar, ne bi mogel mirno spati."

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Kultura

    Peta obletnica galerije DobraVaga

    Galerijski, razstavni in projektni prostor DobraVaga pod Plečnikovimi arkadami poleg glavne ljubljanske tržnice se je odprl 25. maja 2016. Osredotoča se na nove, angažirane in inovativne formate, s katerimi aktivno podpira, spodbuja in promovira sveže izdaje likovnih zgodb ter izvirnih umetniških praks. Danes ob 18. uri bodo ob 5. obletnici delovanja odprli skupinsko razstavo Sosedje. Urbane prigode prijateljev in diplomatov, ki tematsko zajema tudi skupinsko zin razstavo, samostojno razstavo v sklopu programa Umetnica na mesec in spremljevalne dogodke. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Kultura

    Prejemniki Župančičevih nagrad 2021

    Znani so prejemniki Župančičevih nagrad, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na področju umetnosti. Nagrado za življenjsko delo bo prejela arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar, nagrade za dveletno ustvarjanje pa koreografka in pedagoginja Andreja Podrzavnik, intermedijska umetnica Maja Smrekar in gledališki režiser Žiga Divjak. Slovesna podelitev nagrad bo 10. junija.

  • JAVNO PISMO

    26. 5. 2021  |  Politika

    Zahtevamo, da policija preneha s preganjanjem in fizičnim nadlegovanjem

    Izražamo absolutno podporo pravici do izražanja mnenja v obliki protesta, naj bo s strani posameznika ali skupine, dokler je to izražanje miroljubno in varno. Specifično v tem primeru podpiramo pravico do protesta palestinske skupnosti v Sloveniji, saj jim je bila v petek, 21. 5. 2021, grobo kršena. Šokirani smo nad dejstvom, da v demokratični republiki Sloveniji, kjer so našli nov dom, izražanje občutij kot so žalovanje, jeza in frustracije ob dogajanju v domovini, tukajšnji organi pregona kaznujejo. Po stališču Evropskega sodišča za človekove pravice je "pravica do mirnega zbiranja temeljna pravica v demokratični družbi in je, tako kot svoboda izražanja, eden od temeljev take družbe". Namesto upoštevanja te pravice je slovenska policija v petek miroljubne protestnike poskušala grobo fizično odstraniti iz Trga Republike in jim napisala množico visokih denarnih kazni. To so naredili ljudem z najrazličnejšimi travmatičnimi ali tragičnimi zgodbami, zgodbami dolge poti do varnosti, zgodbami poškodovanih in umrlih sorodnikov, prijateljev, znancev, zgodbami uničenih domov. Ljudem, ki so v svojih življenjih že izkušali kršenje človekovih pravic in se jim to dogaja spet, v tako imenovani varni in demokratični državi.

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Politika

    Petkovi vseslovenski vstaji se bodo pridružili tudi sindikati

    Pet sindikalnih central (Zveza Svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost) je svoje člane obvestilo, da podpirajo vseslovensko vstajo, ki se bo zgodila v petek, 28. maja, s pričetkom ob 18. uri na Prešernovem trgu.

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    »Ustavite pacienta! Odgovornost je vaša!«

    Transparent na Trgu republike pred parlamentom v Ljubljani, 26. maja 2021.

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Politika

    »Če bi Janšo res skrbelo, bi opustil strategijo razdiralne politike«

    "Po zadnjem protestu z nesorazmerno intervencijo policije, incidentom na Križevniški ulici, z napovedjo petkove vstaje, ostrenjem sindikalne fronte je jasno, da v teh krajih vre. Če bi Janšo kar koli res skrbelo, bi opustil ali vsaj zrahljal trumpistično strategijo razdiralne politike. Opoziciji se jahanje na napetostih brez obsežne vsebinske in kadrovske konsolidacije dolgoročno ne bi izšlo; tudi njihova je odgovornost, da se politični in družbeni konflikti rešujejo v demokratičnih okvirih."

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    »Po zaslugi sedanje vlade smo del balkanske mentalitete«

    "Ker je ena spravna pobuda povezana s cerkvijo, druga pa je prisotna v tradiciji NOB, ki od tega boja in pravičnosti ne odstopa. Aktualna oblast je izrazito nestrpna, vodi k ponovnemu enoumju, ki ne prenese demokratične institucije, ne pluralizma, ne razmišljanja. Zato preganjajo svobodo tiska, ukinjajo človekove pravice, demokracijo zahodnoevropskega tipa. In hočejo pri nas uveljaviti nov balkanizem, ki izvira iz madžarskega, poljskega režima."

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Kultura krvavi

    Včeraj se je skupina kulturnic in kulturnikov zbrala pred stavbo ministrstva za kulturo ter uprizorila protestni performans z naslovom Krvodajalska akcija za kulturo.

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Kultura

    Prva nagrada za slovensko ilustratorko na ugledni mednarodni razstavi 

    Na ugledni mednarodni razstavi otroške knjižne ilustracije v Šardži (Sharjah Children's Book Illustration Exhibition) je prvo nagrado osvojila slovenska slikarka in ilustratorka Andreja Peklar za ilustracije iz avtorske slikanice Luna in jaz. Slikanica o prijateljstvu med deklico in luno je izšla leta 2019 pri založbi Sodobnost in istega leta prejela nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Veliko zanimanje je vzbudila tudi pri tujih založnikih in bila doslej prodana na sedem tujih knjižnih trgov.

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Politika

    Člani podmladka SDS z nacističnim pozdravom?

    Spletni portal 24ur poroča, da so se člani Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka SDS, v začetku meseca, natančneje 9. maja, ko praznujemo Dan Evrope in tudi Dan zmage na fašizmom in nacizmom, odpravili na pohod do doma na planini Kofce. Tam so ob druženju posneli tudi več fotografij, ki so jih objavili na družbenih omrežjih. Med njimi je še posebej izstopala tista, na kateri se zdi, da nekateri izmed članov salutirajo z iztegnjeno desnico. V SDM, kjer so fotografijo že umaknili, pa so za 24ur dejali, da je šlo za spontano mahanje fotografu.

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Družba

    VIDEO: Za STA zbrali že skoraj četrt milijona evrov

    Petra Lesjak Tušek, predsednica DNS, je na današnji novinarski konferenci dejala, da so do včerajšnjega dne za STA zbrali že skoraj četrt milijona evrov, natančneje 246.300 evrov. Večina denarja, približno dve tretjini, je bila zbrana prek SMS-sporočil, preostali zneski pa so bili nakazani na račun DNS. 

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Družba

    »Pirkovič je še hujši od Možine«

    "Pisal sem že, kako nedotakljiv je s svojimi negledljivimi Pričevalci Možina samo zato, ker je desen in ker si mu zato nihče ne upa nič reči. Pirkovič pa je še hujši primer. On res ni za pred kamero. Njega še na Novo24TV ne bi vzeli, čeprav je na liniji."

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Družba

    »Morda bomo zeleno fazo dosegli že v sredo, zagotovo pa do petka«

    "Morda bomo zeleno fazo dosegli že v sredo, zagotovo pa do petka ... Da se epidemija tako lepo umirja, je posledica dveh glavnih dejavnikov. Eno je vse večja precepljenost, druga je samozaščitno vedenje ljudi."

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Kultura

    Metafora za potovanje v dvoje

    V Cankarjevem domu Ljubljana bo 27. maja ob 20.00 premiera predstave Zberi svoje ptice, ki je nastala  po besedilu Drage Potočnjak ter v režiji in koreografiji Branka Potočana. Gre za pronicljivo in poetično dramo absurda med dvema človekoma, ki imata za seboj svoji življenji, ob sebi drug drugega, pred seboj pa le še dom za starostnike. Njuno poslednje potovanje je polno vtisov, spominov, hudomušnih prerekanj, grenkih skrivnosti in drobnih naklonjenosti. 

  • Uredništvo

    24. 5. 2021  |  Politika

    Bo lahko javnost prvič v zgodovini pogledala v zakulisje sistema oblikovanja blagovnih rezerv?

    "Danes sem prejel odločbo Informacijskega pooblaščenca, s katero je ta (delno) ugodil moji pritožbi zoper zavrnilno odločbo Zavoda za blagovne rezerve RS na mojo zahtevo za dostop do informacij javnega značaja," je na Facebooku zapisal Ivan Gale, žvižgač in nekdanji uslužbenec omenjenega zavoda. Od zavoda je namreč zahteval program dela in finančni načrt za leto 2020 z vsemi spremembami in dopolnitvami.

  • Uredništvo

    23. 5. 2021  |  Svet

    Cepljenje brezdomcev

    Na Dunaju živi okoli 7.300 ljudi, ki trenutno bivajo v centrih za brezdomce. "Prijavo na cepljenje je med njimi izpolnilo, večinoma s pomočjo osebja v centrih, 4.300 brezdomcev. Zanimanja je veliko in pogosto na cepljenje pridejo tudi osebe, ki niso vnaprej naročene. Nekateri brezdomci so cepivo že prejeli zaradi svoje starosti ali zato, ker sodijo v kakšno izmed rizičnih skupin," so v sporočilu za javnost zapisali v predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani.