Uredništvo

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Družba

    Strmoglavljeno Pipistrelovo letalo razkrilo ameriški tajni program

    Podjetje Pipistrel specialnim enotam ameriške vojske že sedem let dobavlja letala za nadzor iz zraka. Delo za ameriško vojsko je ena največjih referenc, ki sproži povpraševanje tudi drugje po svetu, je za spletni portal RTV Slovenija povedal direktor in solastnik podjetja Ivo Boscarol. Dodal je, da so pri Pipistrelu za omenjeni tajni program vedeli, kot so tudi takoj lani izvedeli, da je v iraku strmoglavilo eno od njihov letal.

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Kultura

    Medprostor, ki si ga z obstoječimi mentalnimi vzorci težko predstavljamo

    V novomeški Galeriji Simulaker bodo 13. maja ob 19.00 odprli razstavo kolektiva BridA z naslovom Plantportation / Q-modul, 2020-2021. Raziskovalni projekt Plantportation je zastavljen kot večplastno vstopanje v dimenzijo kvantne prepletenosti in s tem v možne teoretične posledice in interakcije, med katere spada tudi kvantna teleportacija. Kurator razstave: Adrijan Praznik

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Politika

    »Gre za izrecen cilj, da bi posnemali, kar Orban dela na Madžarskem«

    "Ne gre za to, da bi na svoji poti nekdo krenil v napačno smer in se izgubil. Namerno je, gre za strategijo, izrecen cilj, da bi posnemali, kar Orban dela na Madžarskem. Parlament in EU nista nasprotnika Slovenije, saj tudi po definiciji ne moreta biti. Mi smo del Slovenije in Slovenija je del nas, skupaj smo. V tem smislu smo s slovenskimi ljudmi in skupaj se bomo borili proti avtoritarnosti, korupciji, spodkopavanju zakonov in demokracije. To počnemo povsod! Poglejte vendar, tovrstna vprašanja postavljam tudi v svoji državi, v Franciji, Nemčiji, na Danskem, Belgiji, povsod, v vseh državah! Ne gre torej za kakršnokoli osebno nastrojenost proti posamezni članici. Obenem pa mislim, da je dejstvo, da proti temu obstaja odpor, indikator, da svoje delo v skupini opravljamo dobro."

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Družba

    »Antifašizem je več kot ideologija«

    "Zgodovini nenehno delamo krivico, jo maličimo in preoblikujemo po svojih potrebah, a boj proti fašizmu in nacizmu je nedotakljiva svetinja in eden od temeljev slovenske identitete. Je edini moralno neskaljen trenutek moderne evropske zgodovine. Antifašizem je ena redkih slovenskih ideologij, ki podira meje med razredi in generacijami. Zadostuje, da negujemo spomin: očetov, mam, babic, dedkov, prastaršev. 'Smrt fašizmu, svoboda narodu!' ni puhlica, antifašizem pa je več kot ideologija, je čustvo, surovo in živo, ki je preživelo čas. Morda imamo v sedanjosti prav zato zadrego s fašizmom – njegovimi aktualnimi, novodobnimi reinkarnacijami. Skoraj bolj kot fašizma se bojimo tega, da bi ga končno prepoznali, da ga več ne bi mogli zanikati, da bi ga morali poimenovati. Kajti to bi pomenilo tudi, da bi morali proti njemu kaj ukreniti."

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #64

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Katje Perat iz zbirke Davek na dodano vrednost.

  • Uredništvo

    7. 5. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Žica okoli parlamenta

    Kolesarke in kolesarji so na Trgu republike ta petek opozorili na pomen zmage nad fašizmom in nacizmom, ki se 9. maja praznuje po vsej Evropi. Ob tem so okoli zgradbe parlamenta simbolično napeljali žico, ki je bila med drugo svetovno vojno ovita okoli Ljubljane, mesta heroj.

  • Uredništvo

    8. 5. 2021  |  Politika

    »Cilj Janševe vojne z mediji je uveljaviti Twitter kot ključni medij javnosti«

    "Twitter je za Janšo postal ključno multifunkcijsko orodje, s katerim istočasno komunicira s svojo volilno bazo in javnostjo, poleg tega pa napada politične nasprotnike in diskreditira kritične novinarje. S tviteraškega vidika je bolj razumljiva tudi Janševa vojna z mediji, ki zdaj targetira javne medije s finančnim izčrpavanjem Slovenske tiskovne agencije, preden bo na vrsti RTV Slovenija."

  • Uredništvo

    8. 5. 2021  |  Politika

    »Včasih ukrepi niso sprejeti, ker ljudje ne zaupajo tistim, ki te ukrepe sprejemajo«

    "Brez zaupanja med političnimi institucijami, oblastnimi institucijami in državljani demokracija ne more delovati, ne more biti učinkovita. To je nekaj, česar se mora vsak, ki je na položaju, zavedati in za to poskrbeti, ker bo sicer na dolgi rok neuspešen. To zaupanje si je treba povrniti, še posebej v okviru ukrepov glede pandemije, ki zahteva zelo visoko stopnjo zaupanja, da bi bili dejansko učinkoviti. Ob pomanjkanju zaupanja se dogaja to, kar lahko vidimo marsikje. Včasih tako ukrepi, ki so sprejeti z argumenti, z razlogi, z dobrimi nameni, niso sprejeti, ker ljudje na splošno ne zaupajo tistim, ki te ukrepe sprejemajo."

  • Uredništvo

    7. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: VSTAJA!

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Gašper Lešnik (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Slovenska tiskovna agencija (STA) je simbol tlečega upora v vsej državni in javni upravi zoper sistematično šikaniranje in nadlegovanje. Več preberite v naslovni temi nove Mladine. V sveži številki boste našli še mnogo več informativnega, poglobljenega in zanimivega branja. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. 

  • Uredništvo

    7. 5. 2021  |  Družba

    Fafangel: »S cepljenjem covid ne bo izginil, bo pa postal obvladljiv«

    "Ko bomo dosegli tisti magični prag, ki ga vsi gledamo, kolektivno imunost, covid ne bo izginil. Še vedno bo med nami, primeri se bodo še vedno pojavljali. A razlika bo ta, da bo tveganje obvladljivo. Kot družba bomo sprejeli določeno raven tveganja, a to bo znosno in obvladljivo. Številke primerov se bodo še pojavljale, a ne bo tistih rasti, ne bo vrhov. Dosegli bomo to, da bomo zaščitili vse tiste, ki imajo tveganje za najhujši potek bolezni."

  • Uredništvo

    8. 5. 2021  |  Družba

    Izposojevalnica predmetov za prosti čas vabi vse z znanji in veščinami

    Organizacija filmskega večera, delavnica mizarskih veščin ali pisanja kratkih zgodb, pogovorne skupine, tarok turnir, učna ura pravilnega robljenja hlač – vse to so dejavnosti, ki bogatijo skupnost. Knjižnica REČI, neprofitna izposojevalnica predmetov za prosti čas, ki deluje v ljubljanskem Savskem naselju, zato vabi vse z znanji in veščinami, ki bi jih radi delili s svetom, da se prijavijo na projekt Knjižnica REČI + TI ti. Prijavijo lahko enkratno aktivnost ali pa takšno, ki bo med junijem in oktobrom 2021 potekala v seriji več srečanj.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    Janša grozi Pop TV

    Predsednik vlade Janez Janša nadaljuje vojno z mediji. In to kljub številnim in vse glasnejšim opozorilom uglednih mednarodnih institucij, da je v Sloveniji ogrožena novinarska svoboda. Janša je včeraj na Twitterju označil Pop TV in napisal, da je za vogalom ter pripel video prežečega črnega panterja. Apetitov za prevzem Pop TV Janša ne skriva. Od smrti lastnika Pop TV, češkega milijarderja Petra Kellnerja, ki je konec marca umrl v helikopterski nesreči, so pritiski predsednika vlade na omenjeno televizijo (in zlasti na njene lastnike) vse močnejši.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: VSTAJA!

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Gašper Lešnik (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Slovenska tiskovna agencija (STA) je simbol tlečega upora v vsej državni in javni upravi zoper sistematično šikaniranje in nadlegovanje. Več preberite jutri v naslovni temi nove Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 7. maja, dalje. #Mladina18

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    »Janša sam sebi žaga vejo oblasti, na kateri čepi«

    "Najboljše pri Janševi zlorabi politične moči pa je to, da paralelno s svojo politiko in logiko maščevanja vsem in vsakomur, ki se mu zoperstavi ali mu pade na pamet, aktivira tudi slovensko domačijsko logiko. Gre za aktivacijo neformalnih družbenih omrežij. Omrežij tistih, ki se z Janševo politiko in logiko ne strinjajo. Bolj ko Janša realizira svojo politiko in logiko maščevanja, bolj se aktivirajo tudi neformalna omrežja upora proti njemu."

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Družba

    VIDEO: Slovenija postaja bolna družba

    Britanska strokovnjaka za javno zdravstvo Kate Pickett in Richard Wilkinson sta v knjigi Velika ideja (The Spirit Level) po dolgoletnem preučevanju razvitih držav prišla do ugotovitve, da je kakovost življenja znatno boljša ne v državah, ki so najbogatejše, temveč tam, kjer vlada pravičnejša razporeditev družbenega bogastva. Družbe, v katerih prevladuje ogromen razkorak med bogatimi elitami in vsemi drugimi, veljajo za bolne – bolne v smislu razširjenosti psiholoških bolezni, uporabe drog, kriminala in podobno. Z naraščanjem revščine se na eni strani zmanjšuje občutek solidarnosti med ljudmi, na drugi pa povečuje državna represija. 

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Družba

    »Ljudje se ne pustijo več vleči za nos«

    "Z epidemijo covida je nos postal osrednji del človekovega telesa, poleg tega da v njem gnezdijo virusi, je prevzel še simbolno vlogo posameznikove svobode. Ne le da zanikamo, da si vrtamo po nosu, ne dovolimo tudi, da bi kdo drug to naredil namesto nas. Ljudje se ne pustijo več vleči za nos ne oblastem, ne infektologom, ne epidemiologom in vtaknejo nos v vsako njihovo odločitev. Še za masko ga nočejo več skrivati. Vsa družba je obsedena z nosovi: velikemu bratu moram prek posebne aplikacije v službi vsakodnevno nesti na nos svoje zdravstveno stanje, ki vključuje tudi podatek o morebitnem izcedku iz nosu, poleg tega pa moram vohljati še za svojimi najbližjimi."

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Kultura

    Predstava, ki krvavo potrebuje gledalce

    Na Novi pošti (SMG) Ljubljana bo 11. maja ob 20.30 premiera avtorskega prvenca Vita Weisa Slaba družba, ki je nastal v koprodukciji Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) ter Momenta. Pri snovanju projekta je avtorja  presenetila nenadnost pandemije in porušila njegov ustvarjalni (ne)mir in pristop.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Kultura

    Slovenski filmi v Budimpešti

    Od 6. do 8. maja bodo v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti, na daljavo potekali 5. Dnevi slovenskega filma. Madžarsko občinstvo si bo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme: Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Politika

    Virant: »Janša ne bo sestavljal naslednje vlade«

    Gregor Virant, nekdanji minister prve vlade Janeza Janše in nekdanji predsednik Državnega zbora, je za časnik Delo ocenil aktualne politične razmere pri nas. Dogajanje v Sloveniji spremlja iz Pariza, kjer opravlja funkcijo direktorja programa Sigma pri OECD. Dejal je, da je trenutno razmerje sil v parlamentu nenavadno in da so zato zapleti pričakovani. "Vladajoča koalicija ima le 38 oziroma skupaj s tihimi podporniki 45 glasov, opozicija pa 43, kar pomeni, da ne ena ne druga stran nima absolutne večine," je poudaril. 

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Politika

    »Od osamosvojitve razmere v Sloveniji še nikoli niso bile tako napete«

    "Sram me je, ko opazujem nekatere vaše ministre in najožje sodelavce, kako s pritlehnim obnašanjem in vašo potuho spodkopavajo verodostojnost politike. Pred natanko desetimi leti je France Bučar, pokojni starosta slovenske politike, v intervjuju za Žurnal24 dejal, da je zaupanje v državo izredno omajano, ker ta pač ne funkcionira. In kar je še bolj skrb vzbujajoče, poudaril je, da se sistem elit pri nas regenerira in pametnim ljudem preprečuje, da bi poskušali narediti preboj: 'Če bo šlo tako naprej, bo prej ali slej počilo!' Upam, da se Bučarjeve besede ne bodo izkazale za preroške, od osamosvojitve razmere v slovenski družbi nemara še nikoli niso bile tako napete kot prav v preteklem letu. Svoje je seveda naredila epidemija, a sami prav nikoli ne zamudite priložnosti, da teh napetosti ne bi še stopnjevali. Če ne drugega, je kost, ki jo imate vedno pri roki, polpretekla zgodovina."

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Politika

    »Morda bo na veselje vladajoče garniture stranki SDS uspelo onesposobiti STA«

    "In medtem ko se premier in njegov nepreklicno odstopljeni minister Hojs nedostojno rogata novinarskemu cehu, novinarji STA dokazujejo svojo načelnost in profesionalno držo tako, da še naprej vestno opravljajo javno službo, ki je vlada že 123 dni ne financira, čeprav jo k temu zavezuje zakon. To je seveda več kot le tragično, da se ob tako brutalnem teptanju demokratičnih postulatov, kot je svoboda medijev, in osamosvojitvenih dosežkov, kar državna tiskovna agencija brez dvoma je, predstavniki te vlade norčujejo in celo naslajajo ob opazovanju negotovosti novinarske skupnosti. Je sprevrženo in primitivno. Morda bo na veselje vladajoče garniture in na našo žalost stranki SDS ob asistenci tihih političnih sopotnikov uspelo onesposobiti STA in v nadaljevanju ohromiti tudi javno RTV, a zgodovina bo dokumentirala, kdo je bil leta 2021 na strani civilizacijskih dosežkov sodobne družbe in kdo je pehal demokratično Slovenijo v mračnjaške, že davno preživele čase."

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Družba

    Sindikat bo za STA prispeval 1.000 evrov

    Članice in člani Izvršilnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so na dopisni seji soglasno odločili, da se sindikat pridruži akciji Društva slovenskih novinarjev #zaobSTAnek, v okviru katere poteka zbiranje sredstev za zaposlene pri Slovenski tiskovni agenciji (STA). SVIZ bo za ohranitev obstoja STA in v pomoč približno devetdesetim tam zaposlenim namenil tisoč evrov.

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Svet

    100 milijonov evrov za ozelenjevanje, hlajenje in senčenje

    Mesto Dunaj bo v naslednjih petih letih svojim okrožjem namenilo 100 milijonov evrov za subvencioniranje različnih okoljskih projektov, kot so ozelenjevanje, hlajenje, senčenje ter urejanje vodnih in zelenih površin. S tem želi preprečiti toplotne otoke, do leta 2040 pa celo postati ogljično nevtralno.

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Politika

    Ocena ustavnosti prepovedi shodov nad 10 oseb

    Potem ko je vlada ne glede na odločitev ustavnega sodišča, naj ustrezno uredi pravico do mirnega zbiranja in ne kar na sploh prepoveduje shodov nad 10 oseb, s svojim novim odlokom to gladko prezrla, so v Pravni mreži za varstvo demokracije včeraj v imenu dveh pobudnikov vložili dopolnitev marčne ustavne pobude. Pobudnika predlagata oceno ustavnosti prepovedi shodov nad 10 oseb. 

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Družba

    V Ljubljani vandali zažgali feministično umetniško delo

    Vandali so ponoči zažgali stvaritev avstrijske umetnice Katharine Cibulke, ki je bila na ogled na pročelju Cukrarne. Na umetniškem delu, ki nosi ime Solange, je pisalo: "Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka." Stvaritev je opozarjala na vprašanja feminizma ‒ od iskanja socialne pravičnosti do na spol vezanih družbenih neenakosti, obenem pa je izkazovala dvome o obstoječih strukturah moči in zahtevala krepitev vloge žensk.

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Družba

    Protest taksistov

    Protest taksistov in sindikata Mladi plus pred Državnim zborom (DZ) v času sprejemanja »zakona za Uber«. 

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Družba

    »STA je bil najpomembnejši medijski projekt prvega desetletja samostojne Slovenije«

    "STA je danes nuja in nekaj samoumevnega. Pozabili smo že, da jo je bilo treba zgraditi – iz nič oziroma iz male podružnice ministrstva za informiranje z nekaj faksi, priklopljenimi na poštne zveze. STA je bil najpomembnejši medijski projekt prvega desetletja samostojne Slovenije! Država, mediji in prebivalci smo potrebovali hitro, usposobljeno in verodostojno agencijo. Postaviti táko – z vsemi uredništvi, dopisniško mrežo in angleškim servisom, tehnološko sodobno, pogodbeno vpeto in dnevno vključeno v mrežo evropskih nacionalnih agencij in združenje … – je bil izjemen projekt po finančni, tehnični in kadrovski plati. Mojih želja po vrnitvi na radio je bilo konec proti koncu 1991, ko me je Jelko Kacin izzval in 'z dekretom' poslal na STA – formalno za glavnega in odgovornega urednika, tako rekoč pa za usklajevalca tega zahtevnega "gradbenega" načrta. Naj spomnim: takrat je v širši soseščini in BiH-u še divjala vojna in Jugoslavija je še razpadala. Mi smo imeli svoja dopisnika tako v Sarajevu kot v Beogradu – in bili smo ponosni, ko so nas citirale večje in vplivnejše agencije."

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Politika

    »Nova stranka bi nagovorila tudi volivce SDS«

    "Janez Janša je ena izmed redkih konstant v slovenskem političnem prostoru. Ima veliko in zvesto volilno bazo ter jasen program. Kdor meni, da je tak politik za v pokoj, je utopist. Drugače je z nekaterimi drugimi, ki ste jih našteli, ki niso na volitvah zmagali niti v svojem volilnem okraju. Ti seveda nimajo mesta v politiki, v nasprotju z Janezom Janšo. Spoštujem vse, ki gredo na volitve, tudi volivce Janeza Janše. Zanimajo me, rad bi jih razumel, rad bi jih nagovoril. Zanima me, zakaj se bolj ne zavzamejo za varovanje okolja. Rad bi jih prepričal, da volijo Z.DEJ."

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Kultura

    Naša jeza je brezmejna

    Muzej novejše zgodovine Slovenije in Mladinska knjiga sta izdala obsežno monografijo Naša jeza je brezmejna: demonstracije 1968–2020 Toneta Stojka, ki na 360 straneh razgrne tematsko bogato in motivno raznoliko kronološko foto zgodbo zadnjih petdeset let demonstracij skozi avtorjev fotografski objektiv. V sredo, 5. maja, ob 19. uri bodo pripravili spletni pogovor s Tonetom Stojkom, urednico in soavtorico knjige Natašo Strlič ter soavtorji, ki ga bo vodila vodja Galerije Jakopič in kustosinja Marija Skočir. 

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v aprilu

    Lestvici najbolj prodajanih knjig v aprilu za odrasle in za otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si, ki jo pripravljajo za razdobje preteklih 30 dni.