Uredništvo

  • Uredništvo

    9. 4. 2021  |  Družba

    Danes prvi protivladni koncert

    Danes ob 19. uri se bo odvil protestni koncert, ki si ga boste lahko ogledali v živo na Facebooku in na spletni strani www.glasupora.si. Nastopili bodo Ana Vipotnik in Igor Leonardi (10.000 biciklov), Jadranka Juras in Darko Nikolovski (Operacija Juriš), MEF in Nobend (Mi se premikamo), Boris A. Novak, Leopold I (Nesen), Matija Solce, Jani Kovačič (Molk in profiti), Rihard Zadravec (Kdo koga), Zajtrk s prijatelji (Politično nekorektna), Doša (Razglednice), Andrej Rozman - Roza (Nas še za vas je sram), Luka Kotnik in Alina Hirtl (Prišel bo sončen dan), Zlatko (Svoboda), Sara Bajec in nekateri gosti presenečenja.

  • Uredništvo

    30. 3. 2021  |  Družba

    Slovenija v devetdesetih

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla posebna številka Mladine z naslovom 9DESETA (ROJSTVO DRŽAVE, 2. del). Obsežen izbor člankov je nastal ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Posebna številka Mladine je že na voljo pri prodajalcih časopisov in tudi v naši spletni trgovini. Priskrbite si svoj izvod!

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: DEMONTAŽA DRŽAVE

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). O tem, kako se pripraviti na četrto vlado Janeza Janše, preberite v naslovni temi letošnje 14. številke. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 9. aprila, dalje. #Mladina14

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Politika

    »Ljudje ne verjamejo več, ker se iz dneva v dan spreminjajo navodila«

    "Zaupanje v delo vlade je blizu tako nizkega, kot je bilo pogosto pred volitvami. Problem, ki je neizbežno povezan z ocenjevanjem vlade in dela politike, je epidemija. Politika je predolgo na preveč neprijazen način komunicirala soočanje s covidno krizo."

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Ekonomija

    »Za Slovenijo bo usodno, če bo nadaljevala dosedanjo prakso«

    "Za Slovenijo bo usodno, če bo nadaljevala dosedanjo prakso knjiženja kriznih izdatkov kot normalnih proračunskih izdatkov skupaj z rednimi proračunskimi programi. Takšno prakso mora takoj spremeniti in oblikovati poseben 'krizni' sklad za obdobje 2020–2024, katerega viri bodo izključno transferi iz Recovery and Resilience Facility (RRF). To bi ji omogočilo, da ob ponovni uporabi fiskalnih pravil v osnovo za izračun strukturnega fiskalnega salda in srednjeročnega fiskalnega cilja ne bodo sodili tudi izdatki iz tega sklada. Najemanje kreditov pri evropski komisiji bi moralo biti izhod v skrajni sili, saj neposredno ne prispeva k večjemu narodnemu dohodku. Potrebno bo, če se bo kreditna ocena za Slovenijo močno poslabšala, kar seveda ni nemogoče, še posebej če bodo redni izdatki proračuna ušli fiskalnemu nadzoru vlade in parlamenta zaradi fiskalne nediscipline."

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Kultura

    Pomen solidarnosti za oblikovanje boljše družbe

    V Plakatni galeriji Figovec na prostem v Ljubljani je do 15. aprila na ogled razstava plakatov trinajstega TAM-TAMovega natečaja Plaktivat, ki se je tokrat dotaknil družbenega pojma solidarnost. "Namen vizualnih sporočil je spodbujanje in krepitev solidarnosti v družbi, odpiranje pogovora o temeljih solidarnostnih vrednot in refleksija o pomenu solidarnosti za oblikovanje boljše družbe v naši prihodnosti," so zapisali v TAM-TAM Inštitutu.

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Ukradli tudi osebne podatke Tonina in Koritnika

    Žrtvi hekerjev, ki so ukradli osebne podatke več kot 100.000 slovenskih uporabnikov Facebooka, sta tudi ministra Matej Tonin in Boštjan Koritnik, poroča portal Necenzurirano.si.

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Politika

    Janković: »Na to, zakaj naju z Janšo povezujejo, ne znam odgovoriti«

    "Z Janezom Janšo nisem govoril zadnje tri ali štiri mesece. V prvi fazi pandemije sva se slišala, povedal sem svoje stališče, da če je nekaj dobro za Ljubljano, ki je najbolj poseljena in ima največ obiskovalcev, je dobro tudi za celotno Slovenijo. Od takrat se nisva slišala. Nazadnje sva se srečala, ko smo predlagali poglobitev železniške proge v Ljubljani. Takrat so bili zraven še ministra Zdravko Počivalšek in Jernej Vrtovec ter gospoda Jože Mermal in Bojan Albreht. Vlada je predlog sprejela, in če se to uresniči, bo to velika pridobitev za Ljubljano. Na to, zakaj naju povezujejo, ne znam odgovoriti. Mogoče nekomu to preprosto ustreza. Sva si pa v odnosu do predpretekle zgodovine diametralno nasprotna - zagovarjam partizane in NOB, ki so nas rešili največjega zla 20. stoletja: fašizma in nacizma. Pripadam levi politični opciji tudi zaradi odnosa do sodelavcev in spoštovanja do njihovega dela. Moj moto je, da živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti."

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Družba

    »Nikogar v vladi boj proti virusu zares ne zanima«

    "Moj osnovni problem državljana Slovenije v pandemiji je predvsem v tem, da nikogar v vladi boj proti virusu zares ne zanima. Pretvarjajo se, ker se morajo, zaradi sosedov. Če bi bili sredi puščave, bi vse skupaj ignorirali. Gre za shizofreno pozicijo in posledice bodo vidne na prebivalstvu. Psiho-socialno stanje se bo zagotovo poslabšalo. Nese nas v frustracijo, ozkost in duhovno mrtvost. Pravzaprav postajamo kot lastna vlada. Ravno, ko je ne bo več, bomo mi, ljudstvo, postali kot ona."

  • Uredništvo

    7. 4. 2021  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v marcu

    Lestvici najbolj prodajanih knjig  za knjige za odrasle in knjige za otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si, ki jo pripravljajo za razdobje preteklih 30 dni.

  • Uredništvo

    6. 4. 2021  |  Politika

    Italija svojih fašističnih zločinov ni nikoli jasno obsodila

    Peticija, ki jo lahko preberete v besedilu spodaj, je bila 31. marca poslana najvišjim političnim predstavnikom Italije. Danes, 6. aprila, ob 17. uri, bo na spletnih straneh inštituta Ferruccio Parri predstavjena virtualna razstava Z ognjem in mečem (A ferro e fuoco), ki govori o italijanski okupaciji Jugoslavije leta 1941.

  • Uredništvo

    6. 4. 2021  |  Politika

    »Ne kupim razlage, da ste bili leto dni nazaj neumni in da zdaj niste več«

    "Ne kupim te vaše načelnosti in tega vašega spreobrnjenja. Ne kupim razlage, da ste bili leto dni nazaj neumni in da zdaj niste več. Ne kupim, da niste več ne SMC, ne DeSUS, ne vladna koalicija. Ne kupim, ker ta vladna koalicija ste prav vi. Vi, ki ste se pred enim letom odločili verjeti, da bo koalicijska pogodba odpravila strahove civilne družbe. Pa da boste liberalni korektor. Pa da boste kot posamezniki znotraj koalicije imeli moč. Pa da bodo vaša lastna temeljna prepričanja ostala neokrnjena. Vi, prav vi ste Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec. In vi ste Janez Janša. Ker brez vas njegove vlade ne bi bilo. In ker se časa ne da prevrteti nazaj. Žal."

  • Uredništvo

    6. 4. 2021  |  Družba

    »Vsak četrti študent razmišlja o samomoru«

    V času epidemije so stiske med študenti vedno večje. Kar 89 odstotkov študentov je depresivnih in anksioznih, več pa je tudi zlorab alkohola in psihoaktivnih snovi, poroča Radio Slovenija. Še posebej so ranljivi so tisti, ki poleg študija tudi delajo, saj so zaposlitve za njih v času zaprtja države izjemno negotove. Mnogi so morali zaradi tega opustiti študij in se vrniti domov.

  • Uredništvo

    6. 4. 2021  |  Družba

    Še eno uničenje spomenika partizanom

    Ob letošnji 80. obletnici vojaškega napada fašistične Italije in nacistične Nemčije na Jugoslavijo, se vrstijo tudi uničenja spomenikov NOB. Zadnja tarča vandalov je bil spomenik padlim partizanom Cankarjevega bataljona, ki stoji na Pasji ravni nad Črnim vrhom. Neznani storilci so ga uničili ter popisali z besedami »pridruži se nam« in »SDS«.

  • Uredništvo

    6. 4. 2021  |  Politika

    Logar: »Šole se ne glede na vse odprejo 12. aprila«

    "Vsekakor se šole lahko odprejo ne glede na to, ali bodo testi dostopni ali ne, predvideva se, da bodo testi do 12. dobavljivi, potem pa so tu še logistične težave, seznaniti je treba učence, kako se jih uporablja, učitelje, kaj bodo morali pri tem upoštevati, nekatere stvari je treba še skoordinirati, a šole se ne glede na vse 12. odprejo."

  • Uredništvo

    8. 4. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: DEMONTAŽA DRŽAVE

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). O tem, kako se pripraviti na četrto vlado Janeza Janše, preberite v naslovni temi letošnje 14. številke. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina14

  • Uredništvo

    5. 4. 2021  |  Politika

    »Zelo me žalosti, da so mnogi kristjani del črede, ki slepo sledi nekomu, ki ni ne demokrat ne kristjan«

    "Ko se mi očita, da sem slaba kristjanka, ker kritiziram dejanja trenutnega predsednika slovenske vlade, se sprašujem, po kakšnih kriterijih ljudje pridejo do takšne sodbe in sklepov. Laganje, manipulacije, širjenje sovraštva in zla, namerne delitve, diskreditacije pod lažnimi profili in grožnje so manire, ki niso demokratične, še manj pa krščanske. Zelo me žalosti, da so mnogi kristjani del črede, ki naseda takšnim manipulacijam in slepo sledi nekomu, ki ni ne demokrat ne kristjan in tudi desnica ne, kvečjemu skrajni desničar."

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    Župnik priporoča, da cerkvi darujete toliko, da vas vsaj malo zaboli

    "Vsak naj daruje po svojih močeh, vendar toliko, da ga ne bo sram, če bi komu moral povedati, koliko je vrgel! Vrzi toliko kolikor moreš, kolikor te vsaj malo zaboli in - v nespameti govorim - če se že hočeš pohvaliti, toliko, da bi te drugi občudoval. Navajajmo otroke in mlade na velikodušno darovanje. Nekaj let nazaj sem priporočil 50 evrov. Ostajam pri tem priporočilu. Letos kar vsem, ker je bila karantena."

  • Uredništvo

    5. 4. 2021  |  Družba

    »Policijska ura ni vzdrževalni ukrep, a hkrati zelo globoko posega v naše pravice«

    "Policijska ura je ukrep, ki ga kot epidemiolog vidim kratkotrajnega. To ni vzdrževalni ukrep, a hkrati zelo globoko posega v naše pravice. Je izjemen ukrep za izjemne bolezni, ebolo na primer. Zdaj ga uporabljamo za drugačno bolezen, v paketu lockdowna je smiseln, ker na tak način zminimaliziraš vse kontakte. Vzdrževati ga tako dolgo pa pomeni, da premikaš tveganje iz zunanjih prostorov v notranje. Raje bi videl ljudi, da se družijo zunaj in ohranjajo razdaljo, namesto da iščejo rešitev na najbolj tvegan način. V podzemni garaži, na primer. Lahko razumem ta ukrep v kriznem trenutku štirinajstih dni lockdowna, potem pa ga sprostiš. In razmišljaš o nadomestnem ukrepu. Odpreš teraso, ki je pravzaprav epidemski ukrep, ker premakneš zbiranje ljudi na nadzorovan način, na odprt prostor, z razdaljo. Ki je tudi bolj varen."

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    Peticija za pitno vodo in prost dostop do obale

    V društvu Eko krog pozivajo vlado Republike Slovenije in poslance v Državnem zboru, da zaščitijo našo pitno vodo in prost dostop do obale, tako da zavrnejo ali umaknejo predlagane spremembe 69. in 37. člena Zakona o vodah. V ta namen so objavili peticijo, ki jo lahko podpišete na tej spletni povezavi

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Kultura

    Zlatko: »Stop janšizmu, svoboda vsem«

    Zlatan Čordić – Zlatko je izdal novo pesem z naslovom Svoboda.

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    »Tehnologijo, ki brez privolitve posega v našo zasebnost, je treba prepovedati«

    "Dve najbolj nevarni obliki uporabe umetne inteligence sta robotsko orožje (denimo avtonomni vojaški brezpilotni letalniki, op. p.) in sistemi za prepoznavanje obrazov. Robotsko orožje je sicer prepovedano, prepoznavanje obrazov pa ni. Nadzor je lahko nad komerkoli izveden brez sodelovanja ali privolitve te osebe. To spodkopava demokratične vrednote in temeljne pravice državljanov Evropske unije. Državljanske pravice so tako postavljene na stranski tir. Državljani bodo v prihodnosti izpostavljeni osebnemu profiliranju in izkoriščanju, ženske in manjšine bodo deležne diskriminacije, nadlegovanja in nasilja, ki ga izvajajo uporabniki interneta, podjetja in avtoritarni režimi. Vemo, da se bo to zgodilo in kako se bo zgodilo, ker se to pravzaprav že dogaja, le da je slabo vidno. Nevidnost onemogoča odpor na osebni ravni, zato nam preostane zgolj odpor s pomočjo politik. Tehnologijo, ki brez privolitve posega v našo zasebnost, je treba prepovedati."

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    »Ubogamo zato, ker moramo in ne zato, ker bi bilo to edino logično«

    "Kar je meni nelogično, je to, koliko opažam policije vsepovsod. Zdi se mi povsem nelogično, da imamo opraviti z nečim, kar je neoprijemljivo, kar ne vemo natanko, kako deluje, vse, kar je vizualnega okrog nas, pa je neka represija. Zdi se mi, da je ta trenutek, ko je k nam prišel novi koronavirus, samo razgalil to, kar se nam dogaja, in to je večja militarizacija družbe. Zdi se mi, da nas, prebivalce, jemljejo kot nekakšne otroke. Ne dovolijo nam, da prostovoljno sledimo temu, kar govorijo strokovnjaki, ampak nam ves čas grozijo z nekimi kaznimi, sankcijami, skratka, ubogamo zato, ker moramo, ne zato, ker sami ugotavljamo, da bi bilo to edino logično."

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #59

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Uroša Zupana iz zbirke S prsti premikamo topel zrak.

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Politika

    Janković: »Kacinovih izjav ni vredno komentirati«

    Na največjem cepilnem mestu v državi je bila včeraj dopoldne precejšnja gneča, starostniki, ki so bili vabljeni na cepljenje, so čakali tudi več ur. V Zdravstvenem domu Ljubljana so za TV Slovenija pojasnili, da je gneča nastala, ker se nekateri niso držali naročenega termina in prišli na cepljenje bistveno prej, nato pa so sledile še tehnične težave. 

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Svet

    Je končno prišel čas, da Italija prizna temno plat svoje zgodovine?

    V torek, 6. aprila ob 17.00 bo potekalo odprtje virtualne fotografske razstave z naslovom Z ognjem in mečem. Italijanska zasedba Jugoslavije 1941–43, ki jo lahko spremljate na Zoomu ali YouTube kanalu. Razstava, ki so jo ob 80. obletnici italijansko-nemškega napada na Jugoslavijo pripravili Državni inštitut Ferruccia Parrija (nekdanji Državni inštitut za zgodovino osvobodilnega gibanja v Italiji), Deželni inštitut za zgodovino odporništva in sodobnosti v Furlaniji - Julijski krajini in Oddelek za družbene in politične vede Univerze, bo od 6. aprila dalje na ogled na spletni strani.

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    »V prve vrste morajo stopiti športniki, ki so preveč tolerantni, ko se oblast norčuje iz njih«

    "Kriza je razkrila, da je šport zelo krhek in premalo enoten, da bi zbral dovolj poguma in odločneje branil svoje interese. Protestna pisma, ki jih na vladni naslov neprestano pošiljajo velike športne zveze z olimpijskim komitejem na čelu, so vseskozi brez učinka. Ker zvonijo vsi alarmi, je skrajni čas za javno manifestacijo športa, ki naj v naslednji vladi zahteva samostojno ministrstvo. V prve vrste morajo stopiti vplivni športni funkcionarji in vrhunski športniki, ki so preveč tolerantni, ko se brezbrižna oblast norčuje iz njihovega dela. Naj ne pozabijo, da imajo za seboj ljudstvo, ki ga v tej državi zares poenotijo samo še izjemne športne zgodbe."

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    »Če je bila osamosvojitev Slovenije pomlad, je bil punk zima«

    "Glede na to, da to ministrstvo napoveduje ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve, se je treba zavedati, da je bil punk predigra osamosvojitvene zgodbe Slovenije, bil je disidentstvo pred tistim disidentstvom, ki so ga nekateri starejši salonski revolucionarji lepo unovčili in ga še zmeraj prodajajo. Metaforično bi dejal, da če je bila osamosvojitev pomlad, je bil punk zima. Ne vem sicer, kaj nameravajo izpostaviti v tem načrtovanem muzeju, vendar menim, da so za izpričanje celotne zgodbe potrebni tako rekoč vsi letni časi."

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Spomenik vladi (v odhajanju)

    "Ljudje smo jezni, ogorčeni ter na meji svojih zmogljivosti in potrpežljivosti, ker nas vlada vseskozi zavaja in se pretvarja, da gre za zajezitev epidemije in ukrepe, ki naj bi nas rešili. Vendar pa je že v nedeljo ob posvetu na Brdu pri Kranju postalo jasno, da vlada ponovno izrabila epidemijo za svoje lastne interese. Ukrepe, ki jih je predlagala strokovna skupina, je vlada priredila po svoje, s tem pa poskrbela, da so postali popolnoma nesmiselni, da ljudje nimajo zaupanja vanje in v vlado, s čimer je spet ogrozila naša življenja," so ob odkritju novega spomenika zapisali v protestniškem gibanju.

  • Uredništvo

    2. 4. 2021  |  Kultura

    Interaktivni uprizoritveni eksperiment

    Na Facebooku bo danes, 2. aprila ob 19.30 premiera interaktivnega uprizoritvenega eksperimenta z naslovom Najraje bi se udrla v zemljo, po konceptu in scenariju Varje Hrvatin, ki skozi dramaturgijo internetnih platform dekodira uprizoritveni potencial socialnih omrežij. Skozi formo vzpostavljanja gledališkega prostora in časa znotraj Facebook skupine – kot polja virtualne skupnosti – uprizoritev raziskuje socialna omrežja kot strategijo pobega, iskanja pripadnosti ter kot polje aktivne družbene vključenosti.