Uredništvo

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Družba

    »To ne bi pomenilo le tveganja za določeno cepivo«

    "Evropska agencija za zdravila (Ema) ima vsekakor zelo razdelane postopke, kako je treba registrirati zdravila. Evropski dogovor je, da se mimo teh postopkov ne gre. To ne bi pomenilo le tveganja za določeno cepivo, ampak bi naenkrat postal mogoč tudi političen dogovor o zdravilih. To praktično pomeni razsutje zaupanja v take pomembne institucije, kot je Ema."

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Svet

    Rešitev za pomanjkanje kadra v zdravstvu

    Na Dunaju bodo do leta 2030 potrebovali 9.000 dodatnih zaposlenih v zdravstvu in negi. Zato je dunajski župan Michael Ludwig predstavil 120 milijonov evrov vreden paket, s katerim bodo 4.100 brezposelnim meščankam in meščanom za nadaljnje poklicno izobraževanje ali prekvalifikacijo v te deficitarne poklice poleg brezplačnega šolanja ponudili še štipendije v višini 400 evrov na mesec. Pri projektu sodelujejo Dunajski sklad za spodbujanje zaposlovanja (waff), Zavod za zaposlovanje (AMS) in institucije, v katerih udeleženci izobraževanja opravljajo prakso.

  • Uredništvo

    17. 2. 2021  |  Kultura

    Tri zgodbe, ki jih med seboj usodno preplete naključni dogodek

    Na platformi Tretji oder bodo v sobota, 20. februarja ob 20.00 z Velikega odra MGL v živo prenašali spletno premiero dramskega omnibusa Tišina med nami, avtoric Tjaše Mislej, Barbare Zemljič in Ize Strehar v ražiji Nine Šorak. Tri zgodbe med seboj usodno preplete naključni dogodek v zakotni mestni ulici, ki jo razsvetljuje le soj polne lune. Na istem kraju se znajdejo telesa, ki bi v tistem trenutku morala biti čisto nekje drugje.

  • Uredništvo

    16. 2. 2021  |  Politika

    »Če ne bi bilo epidemije, bi se Janši že zdavnaj zgodila ulica, kot se mu je leta 2012«

    "Obstoj te vlade je odvisen tudi od drugih okoliščin v političnem okolju. Predvsem imam v mislih epidemijo in to uvajanje policijske ure in ukrepe, ki so trenutno v veljavi, ker na žalost so takšni, kot so. Ampak mislim, da bi se, če ne bi bilo epidemije, Janezu Janši že zdavnaj zgodila ulica, kot se mu je leta 2012."

  • Uredništvo

    15. 2. 2021  |  Politika

    Policisti s Trga republike odpeljali starejšo gospo

    Medtem ko so danes v državnem zboru odločali o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše, se je nasproti parlamenta, na Trgu republike, zbralo več kot sto ljudi. Slednji so v miru protestirali in se na varni razdalji z zaščitnimi maskami sprehajali po trgu. Na območju je bilo tudi več deset policistov (med njimi nekateri tudi polno opremljeni) in policijskih vozil. Nekaj policistov je pristopilo do starejše ženske ter od nje zahtevalo osebni dokument. Ker jim ga ni želela izročiti, saj je dejala, da ni storila nič kaznivega, so jo na silo odvlekli v policijski kombi ter odpeljali na policijsko postajo. Več prič, kar je razvidno iz videoposnetkov, objavljenih na družabnih omrežjih, je ob tem glasno nasprotovalo ter rotilo policiste, naj starejšo žensko pustijo na miru. Možje v modrem jih niso uslišali.

  • Uredništvo

    16. 2. 2021  |  Politika

    Je to edini način, da bo v prihodnosti v Kataloniji prišlo do leve vlade?

    "Predznak, ki dosti bolj poudarja socialne in ekonomske teme in katerega strategija je, da skuša oblikovati neko širšo fronto ne samo okrog samostojnosti, ampak predvsem okrog koncepta samoodločbe. Poleg tega bodo skušali drugim levim strankam povedati, da je edini način, da bo v prihodnosti v Kataloniji prišlo do leve vlade, ta, da španska levica prizna Kataloniji pravico do samoodločbe."

  • Uredništvo

    15. 2. 2021  |  Politika

    Bo odstopila ministrica za pravosodje?

    Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je na vladi že večkrat predlagala imenovanje tožilcev, vendar vlada oz. njen predsednik Janez Janša njenega predloga ni uvrstila na dnevni red.

  • Uredništvo

    15. 2. 2021  |  Politika

    Protestniki poslancem: »Opazujemo vas in vaše odločitve si bomo zapomnili«

    Protestna ljudska skupščina je na Facebooku pozvala, da je danes zadnja priložnost za poslanke in poslance, da se postavijo na pravo stran zgodovine. "Vsak od njih se bo moral odločiti ali bo postavil na prvo mesto dobrobit vseh prebivalk in prebivalcev ter prekinil norosti trenutne strahovlade, ali pa se bo za svoje privilegije jasno in zavestno odrekel demokratičnim načelom, vladavini prava, ustavi in minimumu svojega strokovnega dostojanstva," so zapisali protestnice in protestniki. 

  • Bomo sposobni zbrati pogum in glasovati za zamenjavo vlade? 

    Spoštovane državljanke in državljani, poslanke in poslanci, predsednik vlade, kandidat za predsednika vlade, ministrski zbor in vsi prisotni. »Iskreno sodelovanje ne more zrasti na polju, prežetim s humusom nenehnih zaničevanj in porogljivosti, diskreditacij in laži, sovraštva in žalitev, ustvarjanja izrednih razmer in netenja strahu. 

  • Uredništvo

    15. 2. 2021  |  Politika

    »Nepreklicni odstop zaradi sramu pred mamo«

    "Predstavljajte si tega šefa, tega odločnega ministra, tega neomajnega borca proti vsem nam, ki nekaj kršimo, nekaj protestiramo ali o čem tudi podvomimo, kako ga je gledala njegova mama. Mama, ki ji je obljubil, da jo bo odpeljal čez mejo. Mama, ki se je tako veselila, da bo šla za kulturni praznik na izlet. Mama, ki ji je sin obljubil, da bo lahko plačala položnice na Hrvaškem. Obljubil, da je on tak frajer, da se bodo na mejah vsi poskrili pred njim. Obljubil, da bo lahko na lastne oči videla, kako pomembnega sina ima."

  • Uredništvo

    15. 2. 2021  |  Politika

    »Z vami manipulira bedna imitacija Trumpa«

    "Nikar ne mislite, da smo pozabili, kako je prišlo do tega. Oblast smo dali vam, vi pa ste jo z nasmehom prepustili obsojenim kriminalcem. Zdaj najdite način, da v politiko vrnete normalnost. Če je to uspelo demokratom v Ameriki, lahko tudi vam. Američani so imeli pri Trumpu opraviti z izvirnim politikom velikega formata, z vami manipulira bedna imitacija."

  • Uredništvo

    14. 2. 2021  |  Politika

    »To norost lahko ustavimo samo skupaj«

    "Mazaške akcije se nadaljujejo. Očitno so naši nasprotniki spoznali, da so šli s kljukastimi križi in zahtevami po smrti predaleč. To je očitno nov pristop, ki bi se mu samo nasmehnil, če ne bi šlo za uničevanje tuje lastnine in kulturnega spomenika. Delitve, ekstremizem in sovražni govor se že udejanjajo v vandalizmu. Samo še korak dalje in bodo ogrožena človeška življenja. To norost lahko ustavimo samo skupaj. Zdravilo je v strpnosti, dialogu in sodelovanju. Strnimo vrste za Slovenijo, ne drug proti drugemu."

  • Uredništvo

    14. 2. 2021  |  Politika

    »Privatnih poti minister ne bo pojasnjeval«

    "Privatnih poti in del minister ne bo pojasnjeval. Minister je pri svoji poti upošteval vse veljavne odloke, kar je potrdila tudi policija."

  • Uredništvo

    14. 2. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #52

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Iva Svetine iz zbirke izbranih pesmi Plamen iz morja.

  • Uredništvo

    13. 2. 2021  |  Politika

    Poslanec SDS vladi predlaga, da omeji poletne počitnice na 14 dni

    "Vesel sem, da imamo skrbne dijake in študente, še posebej pa profesorje, ki jih skrbi nivo znanja zaradi zaprtja šol v času pandemije covida-19. Zato predlagam vladi RS in ministrici Simoni Kustec, da do leta 2025 omeji poletne počitnice na 14 dni in zimske na 7 dni."

  • Uredništvo

    13. 2. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Kako je bilo na poslovnem sestanku?

    Včeraj so na Trgu republike v Ljubljani in nekaterih drugih krajih po Sloveniji potekali "poslovni sestanki in nadzorovanje delovanja policije". "Ne pozabite pripeljat svoje mame," so dodali organizatorji. Protestnice in protestniki so želeli s to akcijo želeli opozoriti na dvojna merila pri kaznovanju slovenskih državljank in državljanov.

  • Uredništvo

    13. 2. 2021  |  Svet

    Testi z grgranjem za domačo uporabo

    Na Dunaju poteka začetna faza projekta "Vsi grgramo" z brezplačnimi PCR testi za domačo uporabo, ki so trenutno na voljo podjetjem, glede na uspešnost pa računajo, da bodo marca na voljo tudi širši populaciji. Test je razvilo dunajsko zagonsko podjetje Lead Horizon. Cena testnega kompleta znaša približno osem evrov, stroške zanje pa krije država.

  • Uredništvo

    12. 2. 2021  |  Družba

    Vabilo na poslovni sestanek

    Protestna ljudska skupščina je danes sporočila, da bodo ob 19. uri  na Trgu republike in drugod po Sloveniji potekali "poslovni sestanki in nadzorovanje delovanja policije". "Ne pozabite pripeljat svoje mame," so dodali. Protestnice in protestniki želijo s to akcijo opozoriti na dvojna merila pri kaznovanju slovenskih državljank in državljanov, saj sta v zadnjih dneh v javnosti odmevala primera dveh ministrov v Janševi vladi - eden je bil povezan s sestankom v gostilni, drugi pa s poskusom prečkanja meje. 

  • Uredništvo

    11. 2. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: IZZIVALEC

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Uroš Abram (fotografija) in Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od 12. februarja dalje, si lahko preberete intervju s kandidatom za mandatarja Koalicije ustavnega loka (KUL) Karlom Erjavcem. Priskrbite si svoj izvod nove Mladinine številke! #Mladina6 

  • Uredništvo

    11. 2. 2021  |  Družba

    »Cepilni potni listi so diskriminatoren ukrep«

    O tem, kaj prinaša cepilni potni list, je za MMC RTVSLO spregovorila nekdanja informacijska pooblaščenka in pravnica Nataša Pirc Musar. Slednja pri cepilnih potnih listih vidi več težav kot koristi. Na Danskem denimo brez njega ne bo mogoče v restavracijo ali na športni dogodek, o podobnih ukrepih razmišljajo tudi številne druge države, kot kaže pa je cepilnemu potnemu listu naklonjen tudi slovenski premier Janez Janša. 

  • Uredništvo

    11. 2. 2021  |  Družba

    »Patriarhat je škodljiv za ženske in za moške«

    "Filmski in gledališki svet stoji na gnilih temeljih avtoritarnosti in mačizma, ki ne predvideva prostora za žensko. Tudi v času študija na akademiji se nisem počutila kot del tega sveta: vedno me je čudilo, kako smo lahko tako zelo ozki. Globoko spoštujem vse ženske, ki so spregovorile, in tudi tiste, ki niso, ker je tudi v tišini težko prestajati stvari. Določeno mero hipokrizije vidim v tem, da se javnost odzove, če spregovori igralka in režiserka – kako pa bi bilo, če bi tajnica ali čistilka v nekem podjetju razkrila, da jo nadleguje šef? Delavka v tovarni? Tisti, ki imamo malo več pozornosti javnosti, moramo biti glasni tudi za tiste, ki je nimajo. Piše se leto 2021, čas je za svobodo. Ne gre za sovraštvo do moških in vesela sem, ko vidim mlade kolege, ki brez vsakih zadržkov izrazijo podporo gibanju. Problem patriarhata je v tem, da je škodljiv za ženske in za moške."

  • Uredništvo

    11. 2. 2021  |  Družba

    »Od države ne pričakujem nobene pomoči, želel bi si pa bolj smiselne ukrepe«

    "To, kar je pandemija naredila za glasbenike in umetnost na splošno, se ne da ne opisati in ovrednotiti. Koliko talentiranih ljudi bo ostalo brez glasu in načina izražanja zaradi ekonomske stiske, si ne morete predstavljati - med drugimi so tu tudi moji kolegi, ki so morali zaradi pandemije milo rečeno spremeniti poklic. Od države ne pričakujem nobenega usmiljenja ali pomoči, želel bi si pa bolj smiselne in predvsem enako pravične ukrepe za vse dejavnosti. Kaj to je, lahko debatiramo v neskončnost. Enostavno ne razumem, kako je lahko tisoč ljudi z maskami v trgovini brez razdalje, prireditev pa niti s primerno razdaljo in maskami ter manj ljudmi ne smemo izvajati. Ne samo kot glasbenik, ampak kot človek na splošno gledam na ukrepe, kot stvar posmehovanja vredno - kar ni prav. Ampak to so v meni vzbudili zaradi njihove nesmiselnosti."

  • Uredništvo

    10. 2. 2021  |  Politika

    Počivalškovo opravičilo: »Odgovornost je izključno moja«

    Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, podpredsednik vlade in predsednik stranke SMC, se je danes v zapisu na Facebooku opravičil slovenski javnosti, še posebej pa gostincem. "Čeprav je bil sestanek zakonit, utemeljen in zelo koristen, je bilo to v teh težkih časih tudi nepremišljena poteza," je zapisal. 

  • Uredništvo

    10. 2. 2021  |  Kultura

    »Umetnost ima to moč, da je nič ne more nadomestiti«

    "Umetnost je v svetu sicer brez moči, ima pa to moč, da je nič ne more nadomestiti, čeprav so poskusi v tej smeri nenehni. In prav za umetnost danes gre, za tisto diamantno konico kulture, ki odriva na globoko, ki dviga um in bitje ti razmika, ki nemirni duši, ki se rada moti, kot svetla senca kaže tja, od koder luč izvira. In se nikoli ne rima na boniteto, ampak vselej le na nezastrljivost in na kvaliteto."

  • Uredništvo

    10. 2. 2021  |  Družba

    »Ljudje se danes ne soočajo z dejanskim svetom«

    "Ena od karakteristik zahodnih družb je, da je rešitev za vsako težavo, ki se pojavi, izmišljena. Z nakupom tega in tega boš dosegel povsem bele zobe, povsem belo perilo, srečno družino, ki se vozi v mercedesu in tako dalje – celotna družba funkcionira na fantazijah, željah oziroma na nerealističnih obljubah, kako je mogoče te želje zadovoljiti. Skladno s tem je tudi enačenje virtualnega sveta z dejanskim svetom. Danes nekateri 'strokovnjaki' odkrito govorijo, da je napačno ločevati virtualni, torej izmišljeni svet, in dejanski svet. Skladno z zgoraj opisano logiko delovanja sodobnih družb je tudi poveličevanje otrokove domišljije. Ljudem danes ne manjka domišljije, ampak sposobnosti soočati se z dejanskim svetom."

  • Uredništvo

    10. 2. 2021  |  Družba

    »Nezakonito, samovoljno in brez pravne podlage«

    Socialnovarstveni zavod Hrastovec (SVZH) je prejšnji teden Muzeju norosti postavil 30-dnevni rok za izselitev zaradi nedovoljenega gradbenega posega in ker grad Cmurek ni več varen. V muzeju pravijo, da to ne drži, saj naj bi na stavbi opravili le nekaj nujnih vzdrževalnih del. 

  • Uredništvo

    9. 2. 2021  |  Družba

    Šolski pouk danes bojkotira več kot 70.000 dijakov

    V iniciativi Zahtevamo šolo so že pred dnevi napovedali, da dijakinje in dijaki danes ne bodo sodelovali pri pouku na daljavo. Protest prek spleta že poteka po celotni Sloveniji. Bojkotu se je pridružila tudi Mladinska aktivistična organizacija (MAO); njihova velenjska enota je na Titovem trgu ob 11. uri organizirala protestno branje javnega poziva. Od vlade zahtevajo, da postane vrnitev v šole prednostna naloga, takoj za človeškimi življenji. 

  • Uredništvo

    11. 2. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: IZZIVALEC

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Uroš Abram (fotografija) in Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). V novi številki, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani, si lahko preberete intervju s kandidatom za mandatarja Koalicije ustavnega loka (KUL) Karlom Erjavcem in še mnogo drugih zanimivih, poglobljenih in informativnih vsebin!

  • Uredništvo

    8. 2. 2021  |  Politika

    VIDEO: Policisti z orožjem na Metelkovi

    Okoli 18. ure in 40 minut se je pred Metelkovo, ki je že skoraj 30 let center alternativnega kulturnega dogajanja, in jo kot posebnost Ljubljane izpostavi vsak turistični vodič in vsako turistično poročilo o Sloveniji, ustavilo osem transportnih policijskih vozil, ki so jih spremljala še dodatna interventna vozila. Iz vozil so nato stopili polno opremljeni policisti, si oblekli vso zaščitno opremo ter v formacijah po štiri zakorakali na Metelkovo. Del policistov je bilo opremljenih tudi s puškami. Več kot štirideset policistov je zakorakalo po Metelkovi, nekateri pa so ostali v avtomobilih, parkiranih na vseh treh ulicah, ki mejijo na središče alternativnega kulturnega življenja.

  • Uredništvo

    9. 2. 2021  |  Politika

    »Ni težava v tem, če izdaš svoje volivce«

    "Nisem prepričana, da so nas volivci kadarkoli volili zato, ker smo jamčili nesodelovanje s komerkoli. Sem pa prepričana, da so nas volili zato, ker smo obljubljali in tudi dokazali politično normalnost. Zmernost, razumnost, nekonfliktnost, spravljivost. S to držo smo vstopili v vse koalicije, tudi v zdajšnjo, in tudi sama se pogosto sprašujem, zakaj je povezovalnost v slovenski politiki postala zaničevana lastnost. Letos, ko se pogosto spominjamo dogodkov izpred 30 in več let, ki so nas vodili k zgodovinskim potezam našega naroda, poudarjamo to, kar nas je tedaj naredilo zmagovalce. Takrat se je znala politika na kritični točki povezati. Ta modrost tedanjih političnih liderjev je z današnjega gledišča nedosegljiv ideal in žal mi je, da iz te zgodovinske izkušnje nismo odnesli v prihodnja desetletja nič, kar bi zares trajalo. Kakorkoli obrnemo, bomo prej ali slej morali vsi, ki oblikujemo politično prostor, sesti za isto mizo in pošteno priznati nekaj: ni težava v tem, če – kot pravite vi – izdaš svoje volivce, težava je, ko počneš stvari zgolj in samo zaradi svojih volivcev ter pri tem zanemarjaš širši družbeni interes."