Uredništvo

  • Uredništvo

    9. 2. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Pogreb kulture

    V organizaciji AT Rog je na kulturni praznik potekal shod Pogreb kulture. Sprevod 200 udeležencev je od AKC Metelkova mesto preko Trubarjeve ceste in tržnice krenil mimo Mestne hiše do Prešernovega trga, kjer so se udeleženci razšli. Ob tem so uporabniki Roga na Facebooku objavili demanti "Laži in zavajanja Mol v zvezi z uničenjem AT Rog".

  • Uredništvo

    9. 2. 2021  |  Družba

    »Danes arhitekti vemo, kako, največkrat pa ne vemo, kaj«

    "Nekoč so arhitekti vedeli, kaj želijo, niso pa vedeli, kako naj do tja pridejo. Danes arhitekti vemo, kako, največkrat pa ne vemo, kaj. Gre za to, da so v preteklosti arhitekti in njihovi izobraženi naročniki natančno vedeli, kakšno arhitekturo in doživetje želijo, a je bilo to gradbeniško nemogoče doseči. Vendarle je težnost gradiva omejevala želje po arhitekturi. Danes je popolnoma obratno. Sodobna tehnika in tehnologija omogočata skoraj vse, a ne vemo prav dobro, kakšno arhitekturo želimo ustvariti."

  • Uredništvo

    8. 2. 2021  |  Politika

    »Člani vlade niso tudi osebno odgovorni za nepravilnosti«

    "Člani vlade v katerem od teh primerov zagotovo niso tudi osebno odgovorni za nepravilnosti pri nabavi opreme ali napačne odločitve, za katere so glasovali. Odgovorni pa so za triumf slovenske birokracije, ki je v svoji samozadostnosti in samozaverovanosti z nepregledno grmado predpisov, pogosto povsem neživljenjskih, prekosila svojo avstro-ogrsko kulturno šolo. Slovenija se med epidemiološko krizo dokazuje kot država, nesposobna razumnega (samo)upravljanja. Kot država, ki se suverena počuti le takrat, ko lahko sedi za okencem na šalterju in od tam bere levite neumnim državljanom. Kot 'protikoronski paket' država, v seriji od PKP1 do PKPn+1."

  • Uredništvo

    8. 2. 2021  |  Družba

    Mladi imajo dovolj vlade 

    Mladinska aktivistična organizacija (MAO) Velenje v torek, 9. februarja, protestno organizira branje javnega poziva k odprtju šol. Dogodek se bo odvil na Titovem trgu v Velenju ob 11. uri. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo protestno manifestacijo bodo izvedli ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

  • Uredništvo

    8. 2. 2021  |  Družba

    »Starši večinoma niso podkovani za šolanje svojih otrok«

    "Res je in naše ustanove se ne imenujejo po naključju vzgojno-izobraževalne. Šola ni le prostor za pridobivanje novega znanja. V njej se med socialnimi stiki oblikujejo tudi osebnosti, v interakciji med otroki, ki pomaga oblikovati mlado osebnost – temelj za to, kakšna bo ta v odraslosti. Učenci si morajo izboriti svoje mesto med vrstniki."

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Politika

    »Predsednik republike in premier sta v politiki že več kot tri desetletja«

    "Sem drugačen tip človeka, odkrit do državljanov in državljank, zato jim nisem želel mazati oči z nekakšnimi zgodbicami. V slovenski politiki spremljamo driblanje že 30 let in danes se lahko ozremo okoli sebe ter vidimo, kam nas je to pripeljalo. Prišli smo do točke, ko imamo na funkciji predsednika republike človeka, ki je v politiki že tri desetletja, na funkciji predsednika vlade pa imamo funkcionarja, ki se preseda iz fotelja v fotelj prav tako še iz obdobja, ko je leta 1988 kandidiral za predsednika ZSMS. Sem enostaven človek in tip politika, ki rad igra direktno na gol."

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Družba

    »Če študentka pride na izpit z globokim dekoltejem, je profesor tisti, ki mora obdržati integriteto«

    "Vladavina 'moškega' pogleda na stvari dopušča neskončno vztrajanje na določeni poziciji kljub nasprotnemu, še tako prepričljivemu dokazovanju. Treba si je tudi priznati - spolno nadlegovanje študentk s strani nekaterih profesorjev ima sivo brado, to je znano vsem, ki smo šle skozi fakultetni študij. Spletni komentatorji sicer pogosto strežejo s protiargumenti, da punce pač namenoma izzivajo. A tudi če se semtertja to res zgodi, je v pričujoči debati povsem irelevantno. Zakaj? Ker je profesor tisti, ki je odgovoren za svoje vedenje. Če študentka pride na izpit z globokim dekoltejem in v kratkem krilu z namenom erotizacije situacije ali brez njega, je profesor tisti, ki mora obdržati profesionalno in zlasti profesorsko integriteto."

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Politika

    FOTO: Kip kaže sredinec parlamentu

    V Mladem forumu SD so opozorili, da družba postaja vse bolj nasilna in sovražna, da je vsak dan manj svobode in pravic ter da jim oblast jemlje sedanjost, ker jih drži zaprte v sobah in priklenjene na ekrane. Vladi tudi s kipom, ki so ga odkrili na ljubljanskem Trgu republike, sporočajo, da hočejo živeti in se razvijati drugače.

  • Uredništvo

    7. 2. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #51

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Aleša Debeljaka iz zbirke izbranih pesmi in esejev Tukaj, zate, tam.

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    »Policisti so se pred mojimi očmi zverinsko izživljali nad hčerko«

    "Čeprav je od grozovitih dogajanj pred Rogom in izživljanjem Hojsovih policistov minilo že kar nekaj dni, hčerko še vedno v sanjah preganjajo policijske gorile. Tudi sam sem še vedno pretresen. Kot šestmesečnega dojenčka me je skupaj z družino iz Obsotelja nacistični okupator v zasneženih odprtih vagonih izgnal v nemško taborišče. Osemdeset let pozneje so me v deklarirano demokratični domovini, kateri sem s svojim dolgoletnim novinarskim delom vestno pomagal pri razvoju, nič krivega policisti namerno napadli s solzivcem in se pred mojimi očmi zverinsko izživljali nad hčerko."

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    »Če vaš otrok ne bo nosil maske, ste lahko odgovorni tudi za prekršek«

    "Zaščitna maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti; ni obvezna za učence, ko so v svojem matičnem oddelku; ni obvezna za vzgojitelje in učitelje do 5. razreda pri neposrednem opravljanju dela z otroki."

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    Grafiti proti policijskemu nasilju

    Več utrinkov v fotogaleriji Željka Stevanića.

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    Novinarji ne pristajamo na cenzuro

    V Društvu novinarjev Slovenije zaznavajo nove oblike kratenja novinarske svobode, ki se odražajo tako v omejevanju in preprečevanju zastavljanja novinarskih vprašanj na vladnih novinarskih konferencah in poslej očitno tudi v novih pristojnostih Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom), da ministrom, uradnikom in drugim funkcionarjem prepoveduje nastope v informativnih oddajah medijev.

  • Uredništvo

    6. 2. 2021  |  Družba

    V šole samo tisti, ki so se pripravljeni redno testirati

    V avstrijske šole bodo v ponedeljek, 8. februarja, lahko ponovno prišli le tisti učenci, ki so se pripravljeni redno testirati. Dunajski minister za izobraževanje napoveduje testne točke, kjer se bodo otroci v spremstvu staršev in pod nadzorom učiteljev testirali sami.

  • Uredništvo

    4. 2. 2021  |  Politika

    Fafangel: »Epidemiologi predlagajo odprtje šol za učence do 5. razreda za vse regije«

    Dr. Mario Fafangel z Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) je na dopoldanski tiskovni konferenci povedal, da epidemiologi predlagajo odprtje šol za učence do 5. razreda za vse regije. Ukinili bi tudi omejitve gibanja na regije in občine. Dodal je, da sam vidi tudi manjši učinek pri prepovedi gibanja ponoči, ker po njegovem nima dovolj dobre strokovne podlage. Poudaril je, da so tako ali tako že zaprte tudi restavracije in podobni prostori, ki so namenjeni druženju. 

  • Uredništvo

    3. 2. 2021  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine

    V petek izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografijo pa je prispeval Borut Krajnc. Učenci, dijaki, študentje – vsi so žrtve samovoljnega vladarja. Več preberite v naslovni temi. Priskrbite si svoj izvod Mladine, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 5. februarja, dalje. #Mladina5

  • Uredništvo

    4. 2. 2021  |  Družba

    »Ni mogoče, da bi bil hitri antigenski test pozitiven, PCR pa negativen«

    "Znanstveno je mogoča le ena pot. PCR-test je lahko pozitiven, HAT pa je lahko negativen. Obratno pa je nekaj narobe s testom ali izvajanjem testiranja. S PCR-testi pomnožujemo genetski material. Teoretično je možno že ena sama kopija virusa, nobene bolezni, že prisotna v brisu. Potem se virus množi in PCR je pozitiven do konca bolezni. Ko virus že odmre, je genetski material še vedno prisoten in PCR-test je lahko pozitiven. Hitri antigenski testi pa temeljijo na količini virusa, torej mora biti dovolj virusa. Zdaj se razvijajo testi iz sline, kar bo glede odvzema lažje za mladostnike. Vendar mora biti tudi v slini dovolj virusa, saj ga je tam nekoliko manj, kot v nosni sluznici ali grlu. PCR-testi so merilo. Hitri testi pa se morajo približati na 85, 90 odstotkov glede na PCR. Hitri antigenski testi bodo zajeli bistveno krajše okno, ko je že dovolj virusa v nosni sluznici in ko je virus še virabilen,"

  • Uredništvo

    4. 2. 2021  |  Družba

    »Starši, otroci in učitelji vsak dan do večera čakamo, ali bo pouk«

    "Iz dneva v dan ravnatelji, učitelji, starši in otroci do večera čakamo, ali bo pouk v šoli ali ne bo. To je norišnica, in tako ne gre naprej."

  • Uredništvo

    3. 2. 2021  |  Politika

    »Odvzel vam bom besedo. Sejo vodim jaz, ne vi.«

    Objavljamo prepis besednega dvoboja, ki se je zgodil včeraj v državnem zboru med glasovanjem o osmem protikoronskem zakonu, ko je podpredsednik parlamenta Jože Tanko (SDS) poslanki LMŠ Tini Heferle skakal v besedo in ji na koncu tudi izključil mikrofon. 

  • Uredništvo

    3. 2. 2021  |  Politika

    »Janez Janša vidno izgublja svojo moč«

    "Janez Janša vidno izgublja svojo moč, jeseni smo ga večkrat videli, njega in vso vlado, da so izjemno živčni, da se morda bolj preštevajo kot mi. Zato sem prejšnji teden rekel, da sem nezadovoljen, ker se mi zdi, da nekateri tega ne razumejo dovolj dobro in da vse, kar moramo na opozicijski strani narediti, je držati skupaj in enotno nastopiti proti vladi, da prepričamo, da smo alternativa."

  • Uredništvo

    3. 2. 2021  |  Politika

    Zorčič: »Ne gre za vprašanje Kordiša in Janše«

    "Sam najprej ščitim integriteto državnega zbora. Meni se v tistem trenutku tudi ni zdelo korektno vprašanje – ne zato, ker se predsednika vlade ne bi smelo vprašati v povezavi z izposojo denarja stranki SDS in podobno, ampak zaradi tega, ker ga je poslanec označil kot kriminalca, ker je rekel, da ima pač neko svojo kriminalno skupino, da je slekel rokavice in podobno, na drugi strani je bil nekoliko zaničljiv, ker je govoril o arestantskih cimrih in podobno. Skratka, to ni besednjak, ki pritiče poslancu. Ne gre za vprašanje Kordiša in Janše, ampak vprašanje državnega zbora in predsednika vlade. Mora biti neka spoštljiva raven vprašanj in odgovorov."

  • Uredništvo

    3. 2. 2021  |  Družba

    Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte

    Projekt Reagiraj! Nisi sama-nisi sam je nastal v okviru študentske ekipe Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod mentorskim vodstvom Marka Gavriloskega, asist. v študijskem letu 2017/2018. V letu 2019/2020 so projekt prijavili na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije in pridobili financiranje po programu Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK). Projekt v okviru ŠIPK je vodila mentorica doc. dr. Mateja Marovič.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Politika

    Mesec Pahorju: »Že deset mesecev molčite!«

    Tudi koordinator Levice Luka Mesec se je v javnem pismu odzval na vabilo predsednika republike Boruta Pahorja ter zapisal, da ga ne more sprejeti, saj ga ne razume kot del rešitve, temveč kot del problema." Z vami se sicer strinjam, da smo "soočeni z eno največjih preizkušenj" ter da bi bilo dobro, če bi stranke dosegle "neke vrste strinjanje o osredotočanju na spopad z epidemijo", a je iz vašega vabila razvidno, da povsem spregledate, namerno izpustite, kakršnokoli omembo krize ustavnega reda in demokracije v Sloveniji. Vaše vabilo namreč izhaja iz ugotovitve, da smo v treh desetletjih vzpostavili razmeroma trden demokratični politični sistem," je zapisal Luka Mesec. 

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Družba

    Spolno nadlegovanje na ljubljanski akademiji: »Profesor me je čakal pred vrati stranišča«

    V oddaji Tednik na TV Slovenija je o spolnem nadlegovanju med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) spregovorila igralka Mia Skrbinac. Gre za nadaljevanje neštetih izpovedi igralk v Srbiji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini o spolnem nadlegovanju, ki so ga bile deležne med šolanjem in kariero. Zdaj je svojo izkušnjo prvič javno razkrila tudi slovenska igralka.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Družba

    Podpis za podporo žrtvam, ki spolnega nasilja ne upajo prijavljati

    Po Sloveniji in po Balkanu se v zadnjih dneh vrstijo izpovedi o spolnem nadlegovanju in nasilju. Pričevanja govorijo o tetoverju v večjem slovenskem mestu, profesorjih, zobozdravnikih, govorijo o spolnem nadlegovanju in nasilju v okoljih, ki naj bi bila varna.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Politika

    Janša: »Izjemno redko iz dobrega filozofa nastane dober zdravnik«

    "Iz dobrega inženirja ali zdravnika velikokrat skozi poklicno kariero nastane tudi dober menedžer. Izjemno redko pa iz dobrega ekonomista, filozofa ali pravnika skozi poklicno kariero nastane dober inženir ali zdravnik."

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Družba

    »Če ne bo prave pomoči, tvegamo, da bomo izginili s površja«

    "Nobena dejavnost ni bila pripravljena na tako krizo, a za pivovarje je situacija še težja. Dejstvo je, da nas z odlokom ni zaprl nihče, a vseeno smo tako zelo vezani na gostinski sektor, da je naš izpad primerljiv z njihovim. Ker nismo zaprti z odlokom, nismo dobili enoletnega moratorija za odplačevanje kreditov pri bankah. Druga težava je, da imamo velike površine, a malo zaposlenih glede na prihodke, ki jih ustvarjamo. Ker se subvencija obračuna glede na število zaposlenih, je pomoč za nas majhna. Naši fiksni stroški so v resnici do šestkrat večji od subvencije, ki jo prejmemo. Če skrajšam: nekaj dobim, vendar je ta pomoč bistveno premajhna. Seveda so nas ukrepi zajeli, ampak ponavljam - doza zdravila, ki smo ga prejeli, je premajhna."

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Kultura

    V Sloveniji med mladimi najbolj priljubljen Harry Potter

    Lestvici najbolj prodajanih knjig za odrasle in za otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si, ki jo pripravljajo za razdobje preteklih 30 dni. Med knjigami za odrasle je na vrhu Tadej Golob z romanom Virus, med otroškimi knjigami pa J. K. Rowling s fantazijskim romanom Harry Potter - Kamen modrosti.

  • Uredništvo

    2. 2. 2021  |  Kultura

    Nova radijska mini serija o slovenski mitologiji

    Na prvem programu Radia Slovenija bodo vsako soboto od 6. februarja dalje ob 22.40 predvajali novo radijsko mini serijo z naslovom Žetev in kletev, ki govori o slovenski mitologiji in je hkrati prva magistrska predstava AGRFT, ki je doživela prenos z odrskih desk na radijske valove.

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Politika

    »Šola je ustanova, ki otrokom zagotavlja potrebne pogoje za varno in zdravo odraščanje«

    Dekan Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Janez Vogrinc in dekanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem Mara Cotič sta pozvala ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec in vlado, da vsem učencem nižjih razredov osnovne šole zagotovi izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa v šolskih prostorih.