Uredništvo

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Družba

    »Niti eno področje ni varno pred spolnim nadlegovanjem«

    "Najprej so se javljale umetnice, igralke, novinarke iz vse regije. Izjemno hitro se je potem razširilo na pričevanje žensk vseh poklicev, fakultet, zanimanj, institucij, starosti, iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Makedonije. Pokazalo se je, da je spolno nadlegovanje vseprisotno in se dogaja vsak dan. V desetih dneh, kolikor obstaja stran, smo prejele več kot 4000 sporočil o spolnih napadih, zlorabah, nasilju. To je dobra stran družbenih omrežij, stvar se lahko takoj razširi po vsem svetu. Klicali so nas tudi že s francoske, nemške in makedonske televizije, pa hrvaških, srbskih, bosanskih medijev."

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Družba

    »Naša šola izobražuje sužnje, ne svobodnih ljudi«

    "Domače naloge je treba ukiniti. Najbolje za vselej. So anomalija, saj smo del učnega procesa prenesli na dom. Če smo pošteni, je v slovenski šoli edini predmet, pri katerem otroci še gredo skozi vse tri faze – podajanje novih vsebin, utrjevanje in preverjanje – športna vzgoja. Drugi predmeti imajo zelo velikokrat le dve fazi – podajanje novih vsebin in preverjanje, medtem ko utrjevanje znanja prepustijo domu. To pa je nesprejemljivo. Če bi delali po pravilih, bi morali učitelji vse domače naloge predvideti tudi v učnih pripravah in letni pripravi na pouk, to pa bi pomenilo, da bi takoj drastično presegli čas, ki ga zakonodaja dopušča za učno obremenjevanje otrok. Šola in dom bi morala biti strogo ločena, kajti s tem, ko otrokom nalagamo domače naloge, jih vzgajamo tako, da bodo cele dneve delali tudi kasneje, ko bodo hodili v službo, in da si bodo delo nosili domov. Naša šola po tej plati izobražuje sužnje, ne svobodnih ljudi, saj otrokom zamegli mejo med prostim časom, ki je njihova pravica, in šolo. Učitelji velikokrat pozabljajo, da otroci v šoli sedijo pet, šest ur, da tam oddelajo cel delavnik, potem pa dobijo za domov še za dve, včasih tudi za tri ure domačih nalog. Mar ni osnovni namen izobraževanja nenehno izboljševanje kakovosti življenja ljudi? Noben starš si verjetno ne želi, da bo njegov otrok v prihodnosti moral garati, kot garamo starši v trenutnem obdobju turbokapitalizma."

  • Uredništvo

    1. 2. 2021  |  Svet

    Javna zelena streha nad trgovskim centrom

    Skopje je zaradi svoje lokacije in več desetletij zmotnih urbanih politik, v zadnjih letih visoko na evropskih in svetovnih seznamih onesnaževanja. Potreba prebivalcev tega polmilijonskega mesta po več zelenja in kisika je zato očitna,  možnosti za spremembe pa so omejene, saj je osrednje mestno območje zelo gosto zgrajeno.

  • Uredništvo

    31. 1. 2021  |  Politika

    Janša brani Slovenijo

    Na spletu se je pojavila videoigra z imenom Janša brani Slovenijo. V njej se lahko igralec preizkusi v vlogi aktualnega predsednika vlade in se spopade z epidemijo novega koronavirusa. Opremljeni s topom boste tako lahko krogle streljali v nadležne nasprotnike v obliki covida-19 ter pobirali vreče denarja. 

  • Uredništvo

    31. 1. 2021  |  Politika

    »Janšo žene strah pred izgubo oblasti in strah pred pozabo«

    "Kaj pa Janeza Janšo žene drugega kot strah. Celo dva. Eden je strah pred izgubo oblasti, drugi je strah pred pozabo. Za ta strah ga naj nič ne skrbi. Nikoli ga ne bomo pozabili. Nikoli pozabili njegovih nadčloveških naporov. Vsakodnevnih žrtvovanj, da ne bi ušel pozabi. Vsakodnevnega preganjanja strahu, da bo izgubil oblast. V enem, dveh dnevih naredi toliko, da lahko le ostanete odprtih ust. Če pustimo ob strani manično oglašanje po twitterju, vam je v nedeljo ekskluzivno napovedal konec sveta, v ponedeljek po dolgih mukah pristal na delno odpiranje šol, ki jih je pol že spet zaprl čez tri dni, prav tako v ponedeljek dva poslanca poslal v ustrezne ustanove na zdravljenje, demantiral zapis svoje vlade, ki ne zna niti citirati šefa vlade, se razveselil nove metle na nacionalki in pazite, to v enem samem dnevu. Zraven pa mimo kamer dal še toliko in toliko navodil, ukazov, naročil in pobud. Halo, a ni to lep primer osebe, ki jo žene strah. Neskončen strah pred izgubo."

  • Uredništvo

    31. 1. 2021  |  Družba

    »Kaj vse starši počnemo otrokom, ko ne morejo kakati«

    "Joj, poglejmo samo, kaj vse starši počnemo otrokom, ko ne morejo kakati, in celo hranimo jih s špinačo! Pošiljamo jih v šolo, v kolonije, izpostavljamo jih marsičemu. Se strinjam, ni prijetna preiskava, ampak meni jo naredijo vsak teden dvakrat. Če je želel Primož Roglič tekmovati na Tour de Franceu, so mu to počeli nonstop. Vsi se strinjamo, da ni prijetno, odločitev o tem, ali je množično testiranje otrok smotrno za boljše zamejevanje, bi tudi prepustil epidemiologom. A tudi strašenje ni primerno, poglejmo samo, kako je bilo z nošenjem mask, sedaj pa vidimo, da jih otroci nosijo marsikje po Evropi. Ne smemo pustiti, da nas prestrašijo informacije danes v levo, jutri pa v desno in nas naredijo nasprotnike vsega, kar prihaja. Upam pa, da tisti, ki dajejo predloge, pred tem dobro razmislijo in jih dajo, ker je to smiselno. Včasih se zdi, da je tega premisleka premalo in da se ljudem odločitve premalo pojasni s strokovno podkovano pametjo. Potrebujemo strokovne odločitve brez politične obarvanosti in tukaj si mora tudi stroka naliti čistega vina."

  • Uredništvo

    31. 1. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #50

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Katje Gorečan iz zbirke Trpljenje mlade Hane.

  • Uredništvo

    30. 1. 2021  |  Politika

    VIDEO & FOTO: Mrzli bureki za Janševo vlado

    Včeraj je protestniško gibanje pred stavbo Univerze v Ljubljani podelilo nagrade "mrzli burek" za "najbolj zaslužne". 

  • Uredništvo

    30. 1. 2021  |  Politika

    »Janša ni demokrat«

    "Nisem tam in niti nimam več nobenih internih informacij. Poznam pa temeljito človeka, ki vodi slovensko vlado. In tu se mi zgodi neko nelagodje, ker nihče, ki ni bil v kakršnem koli organu, ki ga je vodil Janez Janša, ne bo razumel načina vodenja. To je izrazito avtoritarno vodenje. To ni vlada. To je … njegovo vladanje. Pri čemer na neki način on preskoči, prezre morebitnega negativnega sogovornika. O tem sem trdno prepričan. Tako se je namreč dogajalo na sejah predsedstva in nato na izvršilnih odborih stranke."

  • Uredništvo

    30. 1. 2021  |  Družba

    »Vsak s kančkom zdrave pameti bi zavrgel nedelujoče ukrepe in uvedel nove«

    "Vsak normalen menedžer s kančkom zdrave pameti bi naredil analizo učinkovitosti sprejetih ukrepov in na njihovi osnovi spremenil strategijo – zavrgel nedelujoče ukrepe in uvedel nove. Ker se to pri sedanji vladi ne zgodi, postaja vse bolj jasno, da pri njej ne gre več za to, kaj dela narobe, ampak za vprašanje, zakaj to, kar dela narobe, podaljšuje v nedogled. In oprostite, edini logični razlagi za to nespametno početje, ki mi padeta na pamet, sta bodisi popolna menedžerska nesposobnost bodisi ohranjanje nedelujočih represivnih ukrepov, da bi vlada ljudi držala zaprte in v strahu."

  • Uredništvo

    29. 1. 2021  |  Politika

    »Prenehajte z represijo in sankcioniranjem mirnih protestov«

    Že od spomladi lani je Janševa vlada zaradi preprečitve širjenja koronavirusa predpisala različne ukrepe, med drugim je z odlokom prepovedala zbiranja ljudi. Posamezniki in posameznice, ki na javni krajih izražajo mnenje, so kaznovani z globo 400 evrov, kaznovanje pa se izvaja arbitrarno, opozarjajo v Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD). Policijo, ministrstvo za notranje zadeve, vlado in mestne oblasti pozivajo, naj omogočajo in ščitijo pravico do mirnega zbiranja, kot jo zagotavlja mednarodna ureditev človekovih pravic in Ustava RS, in naj ne zlorabljajo argumenta zaščite javnega zdravja za utišanje mirnega nasprotovanja (oporečništva) in protestov, ki ne predstavljajo tveganja širjenja okužbe. Dokazov, da mirna zborovanja, ki se v Sloveniji odvijajo od marca 2020 in na katerih se upošteva predpisane zaščitne ukrepe (razdalja, maske) kakorkoli prispevajo k širjenju okužb, namreč ni.

  • Uredništvo

    28. 1. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KORONSKI DODATKI

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico sta zakrivila nagrajenec Prešernovega sklada in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič (ilustracija) in Damjan Ilić (oblikovanje). V 4. letošnji številki si boste lahko v naslovni temi (KORONSKI DODATKI) prebrali o tem, zakaj so izbrani javni uslužbenci prejeli vsak po več tisoč evrov dodatkov zaradi epidemije. #Mladina4

  • Uredništvo

    28. 1. 2021  |  Družba

    Nova Janševa metla?

    "Grah Whatmough ni eden od Janševih vojščakov in morda celo iskreno misli, kot je navada pri kadrih SMC, da se bo Janševi hegemoniji spretno izognil. Vendar je premier, ki RTV Slovenija dojema kot zasebni fevd, takoj po glasovanju 'označil teritorij'. Na navedbe v televizijskem Dnevniku, ki so bile do Janše kritične, se je odzval s pripombo, da upa, da bo 'nova metla' popravila lažnivo poročanje."

  • Uredništvo

    28. 1. 2021  |  Politika

    »Če bi bile razmere normalne, Karla Erjavca ne bi podprl«

    "Bom zelo iskreno povedal. Če bi bile razmere normalne, Karla Erjavca ne bi podprl, ker bi rekel, da mandatarstvo pripada nam kot stranki z največ poslanci v opoziciji. Ampak tega nisem nikoli zahteval, ker ne želim poslušati, kako je moj ego kriv, da se ne moremo sestaviti. Zato sem se odrekel funkciji mandatarja. Ker je bil Erjavec sprejemljiv za vse druge in ker je, odkar se je vrnil, ko so ga njegovi prosili, ker drugega pač nimajo in bi se mu morali zahvaliti, naredil vse, kar je rekel, smo ga podprli. V tej vladi ne bo bistveno, kdo bo mandatar, saj bo to prehodna vlada. V bistvu pa je glede na število poslancev, ki jih ima, Erjavec tehnični mandatar s politično podporo."

  • Uredništvo

    27. 1. 2021  |  Politika

    New York Times: »Populistični voditelj Janša začel kulturno vojno«

    Populistični voditelj začel kulturno vojno, začenši z muzeji. Tako je naslov članka v današnjem uglednem ameriškem časniku The New York Times, v katerem novinar Alex Marshall opisuje, kako je Janševa vlada zamenjala direktorje številnih pomembnih ustanov. V članku Marshall Janšo primerja z zdaj že nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom ter opozarja, da je slovenski premier znan po napadih na politične nasprotnike in medije prek spleta. 

  • Uredništvo

    27. 1. 2021  |  Politika

    »Seja študentskega zbora naj bi po želji vodstva potekala brez videoprenosa v živo«

    Uprava in uredništvo Radia Študent (RŠ) sta danes objavila javno pismo, ki sta ga naslovila Od izničenja k izčrpavanju in krčenju obsega delovanja. V sporočilu za javnost vodstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) pozivajo k odprtju četrtkove seje za študentsko in širšo javnost, saj so prepričani, da je to prvi korak k večji demokratičnosti in povrnitvi zaupanja javnosti v študentsko organiziranje pod okriljem ŠOU.

  • Uredništvo

    27. 1. 2021  |  Kultura

    »Politika je začela kar sama vrednotiti kulturne programe«

    "Vsekakor smo v minulem letu res doživeli, da je politika začela kar sama vrednotiti kulturne programe, in to skozi svoja sporočila, celo skozi direktne komentarje določenih vsebin, četudi je to izključna naloga stroke, seveda neodvisne, ne 'prijateljske' stroke. Tu gre za resno kršenje avtonomije celotnega polja in za poskuse usmerjanja programov skozi ideologijo, za vsebinska vmešavanja, kot je zdaj ta depeša, kjer sta se kar dve ministrstvi povezali v nedvomnem krnenju strokovne in umetniške avtonomije. Ne da bi se znotraj teh ministrstev oglasil en sam človek, ki bi v tem prepoznal prekoračitev in zlorabo. In to je tisto, kar najbolj zbuja skrb."

  • Uredništvo

    27. 1. 2021  |  Družba

    »Zračenje je za Nemčijo isto kot maske«

    "Če se z običajnimi kirurškimi maskami borimo zlasti proti kapljicam in te maske zadržijo po nekaterih ocenah približno 80 odstotkov aerosolov, naj bi močnejše maske po podatkih proizvajalcev zadržale več kot 90 odstotkov aerosolov."

  • Uredništvo

    27. 1. 2021  |  Kultura

    Svetovna premiera slovenskega kratkega filma v Clermont Ferrandu

    Od 29. januarja do 6. februarja bo potekal 43. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu, letos prvič izključno na daljavo. V tekmovalni program se je uvrstil kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki bo na festivalu doživel tudi svetovno premiero. Letos so selektorji izbirali med skoraj sedem tisoč prijavljenimi filmi – v končni nabor so jih uvrstili 78.

  • Uredništvo

    26. 1. 2021  |  Družba

    »Pospešek okužb bi najbrž lahko ustavili samo s popolnim zaprtjem«

    "Ocene o večji kužnosti tega seva so bile za zdaj dobljene samo na podlagi epidemioloških podatkov, kar bi bilo lahko tudi posledice večjega širjenja zaradi večjega števila stikov ali zaradi več superraznašalcev. Zadnje ocene na podlagi analize velikega števila pacientov kažejo, da naj bi se ta sev širil, denimo, 35 odstotkov hitreje, kar morda zveni malo, a lahko pomeni bistveno razliko med umirjanjem epidemije in velikim porastom. Posebej za okolja, kot je slovensko, ko že dlje časa stagniramo na visokem nivoju okužb oziroma se le-te v zadnjem času zelo počasi znižujejo, bi pospešek okužb eksponentno povečal širjenje in bi ga najbrž lahko ustavili samo s popolnim zaprtjem, kot so ukrepali v Veliki Britaniji ter na Irskem, kjer se je število okužbi hitro zmanjšalo."

  • Uredništvo

    26. 1. 2021  |  Družba

    »Kaj narediti, ko ti vzamejo prostor in ne veš kam drugam kot na ulico?«

    "A mestne oblasti so si s policisti in varnostniki privatnega podjetja nasilno vzeli našo avtonomno cono in jo spravili pod represivni nadzor. Naše stvari, orodje, knjige, slike, kipi, arhivi in dokumentacija delovanja ležijo na kupih po rogovskem dvorišču. Ob tem ne morem biti mirna. Vedno se trudim, da navzven delujem trdno, a če sem odkrita, vse to boli. Bolijo odrgnine in modrice, ki so jih pustili policisti, ampak hujše je to, kar boli znotraj, v telesu, v njem je vpisan Rog. Zelo sem jezna. Zelo zelo sem jezna. In sama ne vem, kaj bom s to jezo. Kaj narediti, ko ti vzamejo prostor in ne veš kam drugam kot na ulico? Na ulici pa te začnejo obhajati misli in se bojiš, da boš postal neprišteven. Ne morem pustiti, da sesipajo dolgoletna prizadevanja, ustvarjanje, delo in sanje v prah. To ni mogoče. Tolikšne moči in volje, inteligence, radoživosti in tovarištva ni mogoče zajeziti. To je sila, ki se ne bo podredila uničevanju."

  • Uredništvo

    28. 1. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: KORONSKI DODATKI

    Izšla je nova Mladina! Naslovnico sta ustvarila nagrajenec Prešernovega sklada in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič (ilustracija) in Damjan Ilić (oblikovanje). V 4. letošnji številki lahko v naslovni temi (KORONSKI DODATKI) preberete o tem, zakaj so izbrani javni uslužbenci prejeli vsak po več tisoč evrov dodatkov zaradi epidemije. In še veliko zanimivega, poglobljenega in informativnega branja!

  • Uredništvo

    25. 1. 2021  |  Družba

    »Zoran Janković je molčal deset mesecev«

    "Najbolje je molčati. Pogledati stran. In si misliti svoje. To je osnovna drža tega časa. Dokler ne bodo v vse nas montirali čipov, ki bodo brali naše misli, smo na varni strani zgodovine. Sicer so v zgodovini takšna molčanja pripeljala do tragedij, ki pa imajo vedno opravičilo. Saj nismo vedeli, da je tako hudo. Saj so si malo tudi zaslužili. So izzivali ali kako drugače nagajali."

  • Uredništvo

    25. 1. 2021  |  Družba

    »Za perečim nasiljem nad ljudmi stoji glavni nasilnež – kapitalizem«

    "Umetnost je bila za humanizem – tudi socialistični – bistvena in da bi imela humanistični učinek, je morala biti svobodna. Danes mora argumentacija za kulturo obnavljati in prenavljati humanizem. Paradoks časa petdeset let po moji prvi zaposlitvi je v tem, da sodobna umetnost spravlja politično in ekonomsko moč v nelagodje, saj razgalja, da za perečim nasiljem nad ljudmi in prav tako perečim nasiljem nad planetom stoji glavni nasilnež – kapitalizem."

  • Uredništvo

    25. 1. 2021  |  Družba

    VIDEO: Pomoč dijakom, ki se soočajo z depresijo v času ukrepov za zajezitev epidemije

    Skupina dijakov Gimnazije Kranj je, zaradi slabega psihičnega zdravja gimnazijcev, organizirala projekt Dan ZaMe. Kot so navedli, želijo s tem priskočiti na pomoč vsem dijakom, ki se trenutno zaradi posledic ukrepov za zajezitev epidemije soočajo z depresijo, anksioznostjo in podobnimi težavami. Za dijake so ob tem posnetli tudi video vabilo, ki si ga lahko ogledate na tej spletni povezavi oziroma spodaj.

  • Uredništvo

    24. 1. 2021  |  Družba

    »Slovenija je imela trdno zavezo o izogibanju policijskega nasilja«

    "Slovenija je imela ves čas svojega obstoja bolj ali manj eno samo kvaliteto: neko res trdno zavezo o izogibanju policijskega nasilja. Lahkotnost, s katero je v nekaj dneh že dvakrat javno uporabila solzivec, ki je bil pred tem nezamisljiv, nas dela 'primerljive', a res bedne."

  • Uredništvo

    24. 1. 2021  |  Družba

    »To, da ne morete na smučanje, ni nič hudega«

    "Staršem zmeraj rečem: otroci bodo vzdržali zelo veliko, če boste vi na mestu in če jim boste dali pravo in pošteno informacijo. To, da ne morete na morje, na smučanje, ni nič hudega. Saj so pred nami še leta. Glavno sporočilo mora biti, da smo kot družina skupaj v vsem, povezani, nihče ni sam s svojimi skrbmi. Ja, zdaj je mama res ostala brez zaposlitve, kar ni dobro, a tudi konec sveta ni. Bomo skupaj pogledali, kje lahko zmanjšamo stroške, kako se bomo organizirali po novem, slej ko prej se bo našla druga služba. Sporočilo mora biti kolikor se le da pozitivno. Nikakor ne sme iti v to smer, da bi se otrok začel spraševati, ali ne nosi tudi on krivde za to. Otroci izredno veliko prenesejo, če so v varnem okolju, kjer velja: Skupaj bomo zmogli."

  • Uredništvo

    24. 1. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #49

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Kaje Teržan iz zbirke Krog.

  • Uredništvo  |  foto: Gašper Lešnik, Luka Dakskobler

    23. 1. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Protest za Rog

    Nasprotniki rušenja nekdanje tovarne Rog in izselitve uporabnikov iz poslopja so se včeraj zbrali na protestu na Prešernovem trgu, nato pa so odšli do mestne hiše in Roga. Z vzkliki in napisi so sporočili, da so proti diktaturi kapitala in da Roga ne dajo za gradbeno jamo. Policija je pri varovanju uporabila solzivec.

  • Uredništvo

    23. 1. 2021  |  Politika

    »V Nemčiji in Avstriji je stopnja zaupanja med oblastjo in državljani bistveno večja kot pri nas«

    "Če bi že iskali razloge, po čem se razlikujemo, lahko rečem, da po nizki stopnji zaupanja v oblast. Ta narekuje ukrepe, ki dostikrat niso utemeljeni v tem, kar ugotavlja in priporoča stroka. Prepogosto se tudi spreminjajo, zato jim težko sledimo. Slabše nam gre tudi zato, ker za temi ukrepi ni empatije, ni povabila k višji stopnji medsebojne solidarnosti, ki smo ji zavezani, ker je tudi nevarnost skupna. "