Uredništvo

  • Uredništvo

    14. 1. 2021  |  Družba

    Plaktivat tokrat izpostavlja solidarnost

    TAM-TAM Inštitut razpisuje trinajsti mednarodni natečaj za oblikovanje mestnega plakata, ki tokrat izpostavlja temo solidarnosti in tako ostaja zvest svojemu poslanstvu, saj tudi letos spodbuja k razmisleku o družbeni temi, ki potrebuje našo pozornost. V času, ko je družba izjemno individualizirana ter posameznika in njegovo osebno svobodo vse večkrat postavlja pred interese skupnosti, je družbeni konsenz na katerem temelji solidarnost, ogrožen.

  • Uredništvo

    13. 1. 2021  |  Politika

    Kacin: »Pejmo se mal' hecat«

    Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19, je včeraj pred tiskovno konferenco, ne vedoč, da ga mikrofoni in diktafoni že snemajo, izjavil: "Pejmo se mal' hecat!"

  • Uredništvo

    13. 1. 2021  |  Svet

    »Otroci si ne morejo privoščiti še enega leta šolanja s prekinitvami«

    "Medtem ko vstopamo v drugo leto pandemije Covid-19 in se okužbe še naprej širijo po vsem svetu, je potrebno dati prednost ponovnemu odprtju šol. Kljub številnim dokazom o negativnem vplivu zaprtja šol na otroke in vse več dokazom, da šole niso glavni vir okužb z novim koronavirusom, šole ostajajo zaprte v preveč državah, nekatere že skoraj eno leto," je v sporočilu za javnost opozorila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

  • Uredništvo

    13. 1. 2021  |  Družba

    »Kaj državljanom sporočajo zdravstveni delavci s svojimi amaterskimi dvomi o cepivu?«

    "Ali niso tisti, ki imajo največ opraviti z najranljivejšimi, to pa so ostareli ter bolni v bolnišnicah in na domu, torej zdravstveni delavci in negovalno osebje, odgovorni za življenje drugih na enak način kot starši za življenje drugih otrok? Predvsem pa, kakšno sporočilo dajejo ti ljudje, ki bi morali biti že po stroki dovolj izobraženi, da bi znali pretehtati tveganje cepljenja, ki seveda vedno obstaja, tudi pri ošpicah, in tveganje necepljenja, ki mori z veliko koso? Kaj državljanom sporočajo ti zdravstveni in domski delavci s svojimi amaterskimi dvomi o cepivu? In kako to, da prav tisti, ki bi morali že zaradi svoje izobrazbe delovati kot glas razuma in humane solidarnosti, od države zahtevajo kampanjo za cepljenje, ko pa so prav oni s svojim zavračanjem cepiva najboljša antikampanja? Ali ni čas, da pretehtamo našo odgovornost, ne le do sebe, ampak tudi do drugih, v situaciji, ko boljših izhodov ni?"

  • Uredništvo

    13. 1. 2021  |  Družba

    »Če eden zboli, je kaos«

    "Tudi moje delo se je spremenilo. Delovnik je ostal osemurni, med osmo in četrto. Smo pa imeli prej socialni delavci v bolnišnici konstantno stik s svojci, zdaj tega ni. Imamo prepoved, da sprejemamo ljudi, zato več dela opravimo po telefonu. Razmišljam, da bi si omislil brezžične slušalke, saj lažje razmišljam in delam med hojo, če govorim po telefonu. Deloma se strinjam, da je nekatere stvari zdaj lažje urediti, a v našem poslu je zdaj tudi veliko ovir, predvsem ko se ukvarjamo z birokracijo. Velikokrat potrebujemo podpise svojcev, a se zdaj z njimi ne moremo srečati, zato se postopki zavlečejo. Tudi pacientov, ki so v obravnavi, je zdaj manj, ker so navodila ministrstva takšna, da se ljudi ne zadržuje na oddelkih, če ni nujno. Še vedno pa nas je socialnih delavcev v UKC Maribor premalo, trije. Če eden zboli, je kaos."

  • Uredništvo

    14. 1. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina! MEJK SLOVENIJA GREJT AGEJN!

    Izšla je nova Mladina! Naslovnico sta tokrat ustvarila Franco Juri (ilustracija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Nova Mladina je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina2

  • Uredništvo

    13. 1. 2021  |  Kultura

    Slovenski filmi na festivalu v Trstu

    Letošnji 32. Tržaški filmski festival bo potekal od 21. do 30. januarja na daljavo preko spleta. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov se je med dvanajst filmov uvrstila slovenska manjšinska koprodukcija Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki bo na ogled 23. januarja ob 20. uri. Film je imel svetovno premiero na lanskem Berlinalu, kjer je osvojil dve nagradi (nagrado občinstva in nagrado ekumenske žirije).

  • Uredništvo

    11. 1. 2021  |  Politika

    Petkovi protestniki opozarjajo: »Sreda ni petek!«

    Za sredo, 13. januarja, se na družbenih omrežjih napoveduje protest, od katerega pa so se pri Protestni ljudski skupščini, ki organizira petkove miroljubne proteste, distancirali. Sredin shod so označili za protest zanikovalcev epidemije. "Ne stojimo za pobudo dogajanja, ki je predvideno za sredo in ne želimo biti povezani z njegovim razpletom," so zapisali. 

  • Uredništvo

    12. 1. 2021  |  Družba

    Dr. Fafangel: »Edina končna rešitev bo cepljenje«

    "Gotovo človeštvo čakajo nove epidemije in pandemije, mogoče tudi bolj smrtne, ampak trenutna nas je s svojo izvorno lastnostjo, kako neenako prizadene populacijo, zagotovo spravila na kolena. To je virus, ki nekoga ubije, večji del populacije pa ima blage simptome. Zato je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo, da moramo stopiti skupaj. Ko sem bil pred šestimi leti v Sierri Leone v Afriki, kjer smo pomagali ustaviti ebolo, je bilo drugače: glede na smrtnost in značilnosti virusa je bila eliminacija edina pot, kar je pri eboli vseeno enostavneje. Pri virusu sars-cov-2 pa je vedno bolj jasno, da bo edina končna rešitev cepljenje."

  • Uredništvo

    11. 1. 2021  |  Družba

    S podpisom podprite Radio Študent

    Vodstvo Radia Študent (RŠ) je na spletni novinarski konferenci predstavilo stanje negotovosti, v katerem RŠ grozi izpad financiranja Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU), če se ta na četrtkovem sprejemanju študentskega finančnega načrta za leto 2021 ne bo odločila drugače. V namen podpore so vzpostavili posebno spletno stran.

  • Uredništvo

    12. 1. 2021  |  Politika

    »Danes v Sloveniji ni demokracije in svobode«

    "Pri otrocih se vse začne in tudi konča, in če Slovenci ne bomo stopili skupaj in na kup zdaj, tukaj in zdaj (hic et nunc), bo nedaleč nekoč gorelo, se streljalo in posledično umiralo tudi v Sloveniji. Esenca, s katero Janša hrani svoje podpornike, je namreč enaka tisti, s katero Trump zalaga svoje."

  • Uredništvo

    11. 1. 2021  |  Politika

    »Politiki, ki namesto uradnega lista uporabljajo Twitter, morajo biti previdni«

    "Vse, kar si izmislijo v Ameriki, pride v Evropo. Politiki, ki namesto uradnega lista uporabljajo Twitter, morajo biti previdni. Zdi se, da Twitter daje neomejeno moč. V resnici je obratno. Politiki, ki ga uporabljajo namesto demokratičnih institucij, internetnim platformam dajejo neomejeno oblast nad sabo. Če se bodo tudi oni spomnili, da bi zanikali rezultate volitev, jim bodo vzeli telefone. Od demokratične oblasti ne bo ostalo nič."

  • Uredništvo

    11. 1. 2021  |  Družba

    »Hvalabogu se še najde kdo, ki se spomni, zakaj je šel v politiko«

    "Vse revolucije in preobrati v zgodovini človeštva so na površje, oziroma na oblast, izpljunili najslabše od ljudstva. Najbolj sebične, sprenevedave, goljufive, koristoljubne, hinavske in pretkane primerke, ki so povrhu še povsem nekulturni, nevzgojeni in nerazgledani runkeljni in jim tisti doktorski naziv pred imenom, če ga imajo, en drek pomaga. No, saj niso vsi tako grozni, hvalabogu se še najde kdo, ki se spomni, zakaj je šel v politiko. Ker nekateri so res šli zato, da bi premaknili stvari na bolje, ampak potem se jim zgodi ravno to. Zgodi se jim ljudstvo, okrog njih se naberejo priskledniki, ki jim zaradi svojih koristi začnejo megliti realno sliko."

  • Uredništvo

    10. 1. 2021  |  Politika

    »Virusa sta si značajsko zelo podobna«

    "Končuje se leto, zaznamovano z virusi. Po naših kucljih in logih sta in še vedno pustošita najmanj dva. Oba izjemno kužna in nevarna. Eden je napadel zdravje ljudi, drugi zdravje vse družbe. Pri prvem, zoper katerega smo že dobili cepivo, na poti pa jih je še nekaj, smo na dobri poti, da ga premagamo, z drugim, bolj toksičnim, gre veliko težje in cepivo še iščemo. Značilnost obeh je, da menda ubijata svojega gostitelja hitreje in pogosteje kot vsi doslej znani. Vse več znakov je in vse bolj očitni so, da sta si virusa značajsko zelo podobna, da se izvrstno dopolnjujeta in oba napadata istega gostitelja."

  • Uredništvo

    10. 1. 2021  |  Politika

    »Prepovedano je vstati in reči: dragi moji, ukrepi ne delujejo«

    "O bogu se ne sme dvomiti. Dvom je največji sovražnik vsake vere. Zato je tudi prepovedan dvom o ukrepih, ki jih zadnje pol leta sprejema vlada. Smo država, ki ima najdalj policijsko uro, omejeno gibanje, zaprte šole, zaprte gostilne in restavracije, prepoved zbiranja in obenem največji prirastek pozitivnih in mrtvih. Prepovedano je vstati in reči: dragi moji, ukrepi ne delujejo. To nima več nobenega smisla. Vi ste navadni šalabajzerji, ki nimate pojma. Če odmislite Jelka Kacina, ki mora iskati vedno znova nove skupine, ki so krive za rast okuženih, nam na koncu ostane le en resigniran sklep. Očitno si nekdo želi, da nam ne gre na bolje. Da se lahko izmisli najbolj nor ukrep na svetu. Recimo, da je od jutri naprej prepovedano jesti banane."

  • Uredništvo

    10. 1. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #47

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Ane Svetel iz zbirke Lepo in prav.

  • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc, Janez Zalaznik

    9. 1. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Z dežniki proti vladi

    V preteklih tednih smo v Sloveniji priča stopnjevanju represije nad svobodo javnega izražanja do povsem absurdnih razsežnosti. Zato so protestnice in protestniki včeraj popoldne vložili pritožbo na Ministrstvo za notranje zadeve (Štefanova 2).

  • Uredništvo

    9. 1. 2021  |  Družba

    »Moderna svetuje, da se cepivo uporabi le za starejše od 18 let«

    "Pri tem cepivu je bilo narejenih več kliničnih študij, združeni podatki dajejo sledeče rezultate: v kliničnih študijah je bilo vključenih nekje čez 30 tisoč posameznikov, študije so bile razdeljene na dva dela - približno polovica je dobila placebo odmerek (kontrolna skupina), polovica pa je dobila cepivo. Ker so te študije delane na populaciji od 18 (Moderna) oz. 16 (Pfizer) pa do starejše populacije, je vedno vprašanje, ali so cepiva primerna za otroke in mladostnike. Odgovor je, da študije niso bile narejene, verjetno so primerni, a ta trenutek Moderna svetuje, da se uporabi cepivo za starejše od 18 let."

  • Uredništvo

    8. 1. 2021  |  Politika

    Protestniki s pritožbo na ministrstvo: »Uporabili bomo vsa pravna sredstva«

    Danes ob 15. uri bodo protestnice in protestniki vložili pritožbo na ministrstvo za notranje zadeve ter ob tem pojasnili naslednje korake boja tudi na pravni ravni. Ob tem bodo podali tudi izjavo za medije. V sporočilu za javnost so zapisali, da jih bo pri tem boju na pravnem področju zastopala Odvetniška pisarna Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji.

  • Uredništvo

    8. 1. 2021  |  Politika

    »Janša manipuliral z videoposnetkom«

    Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GO SVIZ) se je po včerajšnjem sestanku predstavnikov vzgojno-izobraževalne dejavnosti in staršev o ponovnem odpiranju vrtcev in šol sešel na še eni izredni seji ter ocenil potek razprave s predsednikom vlade Janezom Janšo. GO SVIZ  obsoja pritlehno manipulacijo, ki si jo je na sestanku s prikazom le izbranega dela videoposnetka, na katerem sicer glavni tajnik sindikata sarkastično izpostavlja hipokrizijo oblasti pri sprejemanju ukrepov, privoščil predsednik vlade Janez Janša.

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KAJ NAM PA MOREJO

    Jutri izide nova Mladina! Prva v letošnjem letu. Revizijsko poročilo računskega sodišča je za ministra Zdravka Počivalška obremenjujoče, a ta pravi, da je nedolžen, in ostaja v vladi. Več o tem preberite jutri v naslovni temi. Fotografijo na naslovnici je zakrivil Uroš Abram, oblikovanje pa Damjan Ilić. Prva letošnja številka bo od petka, 8. januarja, na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. Priskrbite si svoj izvod! #Mladina1

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Politika

    »Vsi, ki obsojate nasilno drhal v ZDA, hkrati pa sedite v vladi slovenskega Trumpa, ste del tega«

    "Vsi slovenski politiki, ki obsojate nasilno drhal v ZDA, hkrati pa sedite v vladi slovenskega Trumpa, ali pa ga drugače podpirate, ste simbolično del tega. Vključno s predsednikom republike. Na dan glasovanja o konstruktivni nezaupnici se bo pokazalo, kakšno družbo želite."

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Politika

    Kacin: »Oprostite, to, kar bom zdaj rekel, bom rekel prvič«

    "Prevladuje ocena, da trgovine zagotovo niso prispevale k tako velikemu porastu, saj tam ljudje vendarle nosijo maske, skrbijo za razdaljo, pa tudi trgovci skrbijo, da se njim ne bi zgodilo kaj slabega. Problem je zasebno druženje, prijateljevanje, ki traja že kar nekaj časa. Vleče se že od 1. novembra, ko se se začele priprave na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse in potem imamo izbruhe s časovnim zamikom. Potem so sledile koline in nobene druge možne razlage ni, kot da gre za osebno druženje, ko ljudje mask ne uporabljajo. Predvsem pa se Slovenija, oprostite, to, kar bom zdaj rekel, bom rekel prvič; deli na urbano Slovenijo in podeželsko Slovenijo. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih, zato se tam, to zdaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno, bistveno več okužb. Imamo občine z zelo majhnim številom prebivalstva, praviloma na podeželju, kjer imamo ogromen delež okužb in to se nam kaže vsak dan znova."

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Družba

    »Delavec ima, prosto po Sonji Šmuc, neomejen privilegij, da pomaga lastniku bogateti«

    "Gospa Šmuc in GZS govorita jezik 19. stoletja, jezik industrijske revolucije, ki je za svoje potrebe vzpostavila brezpravni delavski razred, ki ga je razumela kot material boljše ali slabše kakovosti, iz katerega se iztisne kar največji profit in nato zavrže. Branje knjig ne škoduje in za gospo Šmuc bi bilo zelo priporočljivo, če bi kdaj prebrala vsaj kakšen roman, ki denimo dokumentira življenje rudarjev v zibelki industrijske revolucije, v Angliji, če ji je že sociologija tuja. Pravzaprav bo dovolj že, če kdaj ne preklopi programa, kadar na televiziji kažejo odnos lastnikov do delavcev v tretjem svetu. Govori namreč natanko njihov jezik, jezik časa evropskega vulgarnega kapitalizma, ki je izjemno živahen v tretjem svetu, a se je z neoliberalizmom znova pretočil tudi v naš, 'prvi' svet: delavec kot potrošno blago mora biti čim manjši strošek za čim več izplena, če se njegova storilnost zmanjša, če ga, prosto po S. Šmuc, 'povozi čas', se ga postavi na cesto. Delavec ima torej 'neomejen privilegij', da pomaga lastniku bogateti: ta ga delovno in plačilno ožema do trenutka, ko ga 'povozi čas', ko ne izkoplje več maksimalne dnevne količine premoga. Takrat je čas, da zanj poskrbijo drugi: državna pomoč, svojci, Rdeči križ."

  • Uredništvo

    6. 1. 2021  |  Svet

    VIDEO: Trump protestnikom: »Vem, da ste prizadeti, vendar moramo imeti mir«

    Predsednik ZDA v odhajanju Donald Trump je v kratkem video nagovoru svoje podpornike, ki so danes vdrli v poslopje ameriškega kongresa, pozval, naj gredo domov v miru. Video je sicer začel s trditvijo, da so mu ukradli volitve.

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Kultura

    Usoda kulturnih del, ki se znajdejo v privatnem lastništvu in postanejo blago

    V okviru cikla filmskih projekcij Akcija!, ki jih Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana vsako leto prireja v sodelovanju s Kinom Šiška, bo tokrat na ogled slovenska premiera dokumentarnega filma The Proposal (Predlog) v režiji ameriške konceptualne umetnice Jill Magid., ki bo od 8. do 15. janauarja na ogled na platformi cinesquare.net. V ponedeljek, 11. januarja ob 17.00 bo potekal spletni pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Régine Debatty, ustanoviteljica bloga We make money not art.

  • Uredništvo

    6. 1. 2021  |  Družba

    »S sovražnim govorom smo mi prišli na raven nacizma v 30. letih«

    "Sovraštvo je najbolj povezovalno čustvo. Ne ljubezen. Sovraštvo. In to politika dobro ve, zato posebej trenutna politika gradi na izključevanju, sovražnem govoru in sovraštvu nasploh do kogarkoli, ki je bodisi drugačen, bodisi drugačnega mnenja. S sovražnim govorom smo mi prišli na raven nacizma v 30. letih."

  • Uredništvo

    6. 1. 2021  |  Politika

    »Smo ena vodilnih držav v Evropi, ki je zmožna ponuditi izobraževanje na daljavo«

    "Mi smo rekorderji predvsem z vidika okužb, hospitaliziranih glede na sposobnosti sistema, ki ga imamo. To je en del zgodbe. Drug del zgodbe, ki je pozitiven, pa je tudi to, da smo rekorderji z vidika sposobnosti in usposobljenosti izobraževanja na daljavo. Smo ena vodilnih držav v Evropi, ki je zmožna ponuditi izobraževanje na daljavo v tem trenutku, kar pomeni, da so vsi, tako učitelji kot predvsem učenci, usposobljeni z ustrezno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, znanjem, da to izobraževanje lahko poteka. Verjemite mi, da če bi v kakšnih državah to bilo mogoče, bi bila slika s tega vidika tudi drugačna."

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina! Prva letos!

    Izšla je nova Mladina! Prva v letošnjem letu. Revizijsko poročilo računskega sodišča je za ministra Zdravka Počivalška obremenjujoče, a ta pravi, da je nedolžen, in ostaja v vladi. Več o tem preberite v naslovni temi. Obenem pa vam ponujamo intervju z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom, preberite pa tudi, zakaj je čakanje na učinke cepljenja in prekuženosti ranljive populacije osrednja vladna strategija.

  • Uredništvo

    6. 1. 2021  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v decembru

    Lestvici najbolj prodajanih knjig v decembru za odrasle ter otroke in mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si, ki jo pripravljajo za razdobje preteklih 30 dni.